Είδες η ΔΕΗ, ξεπούλημα;

Με τις διαρροές των πηγών της ΔΕΗ και των τεχνοκρατών του Υπερταμείου επιχειρούν κυβερνητικές πηγές να δομήσουν “το διεθνές success story” που αφορά την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού πυλώνα της χώρας. Στη σκιά δε των καθολικών αντιδράσεων που προκαλούν οι μεθοδεύσεις εκχώρησης της ΔΕΗ, οι ίδιοι κύκλοι ανασύρουν την καραμέλα ότι “η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παραδόθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας από τον ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε πως “όλα αυτά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τα είχε εκχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Υπερταμείο, για να πουληθούν και να πάνε τα λεφτά στο χρέος”

Ήδη πάντως εντός της γαλάζιας παράταξης εξυφαίνονται αντιδράσεις. Τον χορό έσυρε ο Γ. Κύρτσος κάνοντας λόγο για “υψηλού πολιτικού ρίσκου απόφαση της κυβέρνησης”, που “συμπίπτει με νέα ενεργειακή κρίση και τεράστια αύξηση λογαριασμών ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων”. Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. προβλέπει “δυσαρέσκεια νοικοκυριών, μικρομεσαίων, που θα μεγαλώσει στη διάρκεια του χειμώνα”. Παράγοντες της Ν.Δ. προεξοφλούν μάλιστα ότι η επιφυλακτικότητα και οι ενστάσεις θα καταστούν εμφανείς και από μέλη της Κ.Ο.

Επενδυτική επιτυχία το ξεπούλημα

Το εξωραϊστικό αφήγημα των ενοίκων του Μαξίμου συνοψίζεται στους εξής σταθμούς:

1. Το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο. (Ισχυρή μειοψηφία!!!)

2. Θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για εκσυγχρονισμό του δικτύου, για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν, από μια τέτοια επιχείρηση, οι πολίτες.

3. Παράγοντας η ΔΕΗ φθηνότερο ρεύμα θα διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι αποφεύγουν να δώσουν ωστόσο απαντήσεις στο ερώτημα που αφορά τη σιωπή του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, από τη στιγμή μάλιστα που και ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε να προσδώσει διαστάσεις “επενδυτικής επιτυχίας”, σε χθεσινή του συνέντευξη.

Με προσωπείο εγγυητή ο Μητσοτάκης!

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός -προχθές, από τη Νέα Υόρκη- επιχείρησε να εμφανιστεί ως εγγυητής προστασίας των καταναλωτών λέγοντας, δύο ώρες πριν γνωστοποιηθούν οι εξελίξεις, ότι “δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες”.

ΥΓ1. Ο υποψήφιος “επενδυτής” είναι υπόδικος στη Γερμανία κι αλλού και βέβαια “οικογενειακός φίλος”.

ΥΓ2. Η ΝΔ χρωστάει και στη ΔΕΗ 600.000 ευρώ. Τώρα που θα ιδιωτικοποιηθεί, ίσως τα …ξοφλήσει.