Σχολεία / Υπό άμεση αναθεώρηση το μέτρο 50+1 για το κλείσιμο τμήματος – Έκθετη η κυβέρνηση

Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων και ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού στις μικρές ηλικίες εκτοξεύονται, οι επιστήμονες ζητούν την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου

Το μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι τα μέτρα με τα οποία άνοιξαν τα σχολεία μπορεί να αναθεωρηθούν άμεσα και υπογράμμισε ότι το επίμαχο είναι το πρωτόκολλο του 50+1, δηλαδή, η πρόβλεψη πως για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχουν νοσήσει οι μισοί συν ένας μαθητής από το σύνολο της τάξης.

Η κυβέρνηση είναι έκθετη αφού δια της Νίκης Κεραμέωςεπέμενε στο μέτρο, απειλώντας μάλιστα ότι δεν θα δικαιολογούνται οι απουσίες, παρά τις αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επεσήμαναν ότι το μέτρο θα προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων.

Ο Μάριος Λαζανάς δεν είναι το μοναδικό μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που μιλά για άμεση αναθεώρηση της πρόβλεψης για 50+1 κρούσματα κορωνοϊού προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα.

Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας ο οποίος είχε επισημάνει ότι θα γινόταν επαναξιολόγηση του μέτρου του 50+1 καθώς είχε εκτιμήσει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι τόσο μεγάλη που μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το άνοιγμα των σχολείων είχε επισημάνει ότι τα μέτρα που επέλεξε η Νίκη Κεραμέως είναι συνώνυμα με την μετατροπή των σχολικών αιθουσών σε εστίες υπερμετάδοσης.

Με συνεχείς ανακοινώσεις – εκκλήσεις καλούσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη ρύθμιση για νόσηση του 50%+1 των μαθητών, καθώς και σε συνεργασία με τους δήμους να αξιοποιήσουν επιπλέον χώρους στα σχολικά συγκροτήματα που ασφυκτιούν.