Κυριάκος Μητσοτάκης / Χαρτζιλίκια σε νέους, gigabyte σε εφήβους και έξτρα χρήματα για Rafale

Ημίμετρα εμπεριείχε το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την αναχαίτιση της ακρίβειας ενώ παράλληλα επιχείρησε να γράψει το νέο success story της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «στην ανάπτυξη που έρχεται κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Ο πρωθυπουργός εμφανώς θορυβημένος από τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων επιχείρησε να μειώσει το χάσμα με τις νεότερες ηλικίες με παρεμβάσεις-ασπιρίνες. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τον εκτροχιασμό της πανδημίας, επανέφερε την κυνική θεωρία ότι «είχαμε σημαντικές απώλειες αλλά λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη». Την ίδια στιγμή δεν προχώρησε σε καμία δέσμευση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ επανέλαβε την κούφια συγνώμη για την πύρινη καταστροφή. Τέλος, αποθέωσε την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση χωρίς να αναφερθεί στο κόστος μετάβασης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Ανέφερε επίσης ότι εισηγείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία. Η πρώτη πρωτοβουλία είναι ότι νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται από την πολιτεία για έξι μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 ευρώ στους εργοδότες για μείωση του ασφαλιστικού κόστους και τα άλλα 600 θα δίνονται απευθείας στους εργαζόμενους.

Επίσης:

 • Από το 2022 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000.
 • Το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα επεκτείνεται στους φοιτητές των δημοσίων ΙΕΚ. Η ενίσχυση φτάνει τα 1.000 ευρώ ετησίως.
 • Για το σύνολο των πολιτών κάτω των 29 ετών από το 2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνία και data. Για τους υπόλοιπους μειώνεται το τέλος σε 10% αντί για 12 έως 20% σήμερα.
 • Έφηβοι 15-17 ετών που θα εμβολιαστούν θα κερδίσουν 50 GB data στο κινητό.
 • Από το 2022 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και στις δωρεές αξίας έως 800.000 ευρώ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι:

 • Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί και το 2022 στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο για άλλη μία φορά δεν προχώρησε το μέτρο για Δημόσιο και συνταξιούχους.
 • Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις πέφτει στο 22% σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2021.
 • Παραμένει μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ σε εισιτήρια, μεταφορές, καφέ, τουρισμό και κινηματογράφους. Επεκτείνεται σε γυμναστήρια και σχολές χορού.
 • Μειώνεται ως 50%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, η αποπληρωμή Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ενώ επεκτείνεται για τρεις ακόμα μήνες η επιδότηση δανείων από το Πρόγραμμα Γέφυρα. Επεκτείνεται για τρεις μήνες και το πρόγραμμα Συν-Εργασία.
 • Ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να μειώνεται ανέφερε χωρίς ωστόσο να δώσει παραπάνω πληροφορίες, εξηγώντας ότι αυτό θα εξειδικευτεί με τον προϋπολογισμό. Ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακα όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά.
 • Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους πέφτει στο 6%.
 • Η κυβέρνηση προχωρά στην απόκτηση έξι επιπλέον Rafale. «Τα 18 Rafale σύντομα θα γίνουν 24» επισήμανε.

 

Παραδέχεται τις αυξήσεις στο ρεύμα

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι καταλωτές θα πληρώσουν φέτος ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έταξε ότι οι αυξήσεις θα είναι «μικρότερες».

Ανακοίνωσε αόριστη κρατική στήριξη απέναντι σε αυξήσεις ρεύματος με ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης που όπως είπε θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων για νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν χαμηλή τάση. Θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ και το μέτρο θα ισχύσει έως το τέλος του έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με εκπτώσεις από τη ΔΕΗ θα περιορίσουν ή θα μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

«Μαγική πραγματικότητα» για την πανδημία

Αίσθηση προκάλεσε η κυνική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θύματα της πανδημίας. «Ναι, είχαμε απώλειες αλλά λιγότερες σε σχέση με άλλα κράτη» σημείωσε τη στιγμή που ήδη 14.141 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Παράλληλα ανέφερε ότι «διαμορφώσαμε μία αρτια διαδικασία εμβολιασμού, την επιχειρήση “Ελευθερία”», χωρίς φυσικά να αναφερθεί στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να πιάσει το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού.

Ο πρωθυπουργός «ξέχασε» για άλλη μία φορά το ΕΣΥ, το οποίο έχει ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις, λέγοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, με πρώτο βήμα δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του πληθυσμού. «Αλλά και ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας» συμπλήρωσε.

Πηγή: https://www.avgi.gr/politiki/395606_hartzilikia-se-neoys-gigabyte-se-efiboys-kai-extra-hrimata-gia-rafale?fbclid=IwAR3TulfLMIL0yqvMoHoKwljB4XBxbYcCXMaA2f-fr_5rjFY5LVf6p23SKfM