ΣΥΡΙΖΑ / Σε θέσεις μάχης για το ασφαλιστικό

Ηπρώτη μεγάλη μάχη στη νέα πολιτική… σεζόν έρχεται στην Βουλή καθώς την Τετάρτη εισάγεται και την Πέμπτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό Χατζηδάκη – Τσακλόγλου, που προβλέπει την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να παρέμβει στη διάρκεια της συζήτησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, αφού πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται απομονωμένη.

Μάλιστα χθες στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο με εισηγήτρια την τομεάρχη εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπου επιβεβαιώθηκε η κάθετη αντίθεση στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Βασικά σημεία που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι:

Ο κίνδυνος για τις συντάξεις σε περίπτωση που οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, που θα διαχειρίζονται τον “κουμπαρά”, χρεωκοπήσουν, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Επίσης το δυσθεώρητο ύψος του κόστους μετάβασης -και με δημοσιονομική επιβάρυνση και διόγκωση του δημοσίου χρέους- αλλά και η απώλεια 1 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, που θα στερήσει το κοινωνικό μέρισμα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, επισημαίνοντας και τις ενστάσεις που είχε εγείρει η Κομισιόν.

Παράλληλα τονίζεται ο κίνδυνος για τις επικουρικές όσο τα ταμεία θα “στεγνώνουν” από νέες εισφορές, ενώ γίνεται αναφορά στις διεθνείς μελέτες που καταγράφουν τα υψηλά διαχειριστικά κόστη και τη σημαντική μείωση των συντάξεων λόγω των σωρευτικά χαμηλών αποδόσεων.

Δημοσκοπήσεις: Η φθορά άρχισε

Στην Κουμουνδούρου ταυτόχρονα κινούνται σε ρυθμούς ΔΕΘ καθώς προετοιμάζεται η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη 18-19 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να ξεδιπλωθεί το εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης με στοχευμένες προτάσεις και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς. Φιλοδοξία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ο Σεπτέμβριος να είναι μήνας αντεπίθεσης και επιτάχυνσης της κυβερνητικής φθοράς. Κάτι που ήδη αρχίζει να καταγράφεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την περίοδο των διακοπών.

Εκτός από την έρευνα της GPO, που δημοσιεύτηκε στα Νέα το σαββατοκύριακο, όπου καταγράφεται η φθορά τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και του λεγόμενου επιτελικού κράτους, ιδίως στην τραγική διαχείριση των πυρκαγιών, χθες έρευνα της ProRata για το ieidiseis.gr κατέγραψε τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να είναι για πρώτη φορά μικρότερη από τη διαφορά των εκλογών του 2019.

Συγκεκριμένα κυμαίνεται πλέον στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η Ν.Δ. πέφτει κατά 1,5 μονάδα (33% έναντι 34,5% τον Ιούλιο του 2021), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει μισή μονάδα (25% από 24,5%). Επίσης ένα συντριπτικό 64% αξιολογεί αρνητικά και σχετικά αρνητικά τη συνολική διαχείριση των πυρκαγιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό εκείνων που αξιολογούν αρνητικά και σχεδόν αρνητικά τη κυβέρνηση ανέρχεται στο 71% μεταξύ των ηλικιών 17-34 ετών και στο 67% μεταξύ των ηλικιών 35-54 ετών.