Αλ. Τσίπρας: Θα κερδίσουμε τις εκλογές με καθαρή διαφορά

“Θα κερδίσουμε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και όχι με μία ψήφο, αλλά με καθαρή διαφορά”, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Τάσο Παππά.

Ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει διδαχτεί κάτι από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημάδεψαν τη χώρα τον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο ως προς την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της, όσο και στο να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Αντιθέτως, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, με την τακτική που ακολουθεί, ο κ. Μητσοτάκης έχει διχάσει τους πολίτες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ανέλαβε τις ευθύνες του

“Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά και πως δεν αναγνωρίζει λάθη”, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας. Και προσθέτει: “Επομένως, όχι απλά δεν βλέπω τη διάθεση για τομές, αλλά ούτε και τη στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης απέναντι σε αυτούς που είδαν τον τόπο τους και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη”.

Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει: “Σε ό,τι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, φέραμε στο προσκήνιο ξανά την πιο ολοκληρωμένη πρόταση που διαθέτει η χώρα –το πόρισμα Γκολντάμερ– για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μιλήσαμε για την ανάγκη να επιστρέψει η νομιμότητα στο ζήτημα των δασικών χαρτών που καταργήθηκαν με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αυτών που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κλιματική κρίση”.

Η λύση για τους εμβολιασμούς δεν είναι ο βούρδουλας αλλά η πειθώ

“Επί 1,5 χρόνο πλέον ζούμε το ίδιο δράμα σε επανάληψη: καμία ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ανύπαρκτη επιδημιολογική επιτήρηση, παλινωδίες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παράλληλα μια διαρκής απόπειρα πόλωσης και διχασμού”, σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας σε σχέση με τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται την πανδημία. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς υπογραμμίζει πως “το πρώτο καθήκον, λοιπόν, είναι να άρουμε αυτό τον φόβο, όχι να τιμωρούμε”. Και συμπληρώνει: “Δεν πιστεύω ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας πιστεύει σε συνωμοσίες και γι’ αυτό θεωρώ καταστροφικό μια πολιτεία να τους βάζει όλους απέναντι, χωρίς η ίδια να έχει κάνει το παραμικρό για να οργανώσει το σύστημα υγείας, να ενημερώσει με στοχευμένες καμπάνιες στη βάση επιστημονικών δεδομένων, να σκύψει πάνω από το πρόβλημα αντί να πολώνει για να κερδίσει πολιτικά οφέλη από την καταστροφή. Οπως επίσης, δεν πιστεύω ότι σε τέτοια κρίσιμα υπαρξιακά ζητήματα η λύση είναι ο βούρδουλας. Η λύση είναι η πειθώ, τα επιχειρήματα και η καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που φοβάται, αγωνιά και έχει ήδη πίσω της δύσκολα χρόνια”.

Να εκφράσουμε τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει την ετοιμότητα του κόμματος αλλά και τη βεβαιότητά του για τη νίκη στις εκλογές, αφού κάνει λόγο για νίκη “με καθαρή διαφορά”. Ως προς τα βασικά προτάγματα της προοδευτικής κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει πως “εμείς οφείλουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μιας διακυβέρνησης άλλου τύπου. Μιας διακυβέρνησης με πρόσημο τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό, όχι μόνο πρόθυμης, αλλά και ικανής να προσδώσει σύγχρονο περιεχόμενο στην ανάγκη και την ιδέα της αλλαγής. Να εκφράσει στις σημερινές συνθήκες τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκείνων που διψούν για πρόοδο και δικαιοσύνη”. Και προσθέτει: “Δεν υποδυόμαστε τους άριστους, ούτε τους αλάνθαστους, αλλά δουλεύουμε διαρκώς για να χαράξουμε τον οδικό χάρτη που θα μεταμορφώσει τις ιδέες μας, που είμαι σίγουρος ότι συγκινούν τη μεγάλη πλειοψηφία, σε πραγματικότητα. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων. Αυτό είναι το μότο μας. Γιατί το κρίσιμο είναι την επόμενη μέρα να είμαστε σε θέση να χτίσουμε ξανά το σπίτι μας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως αυτός και το κόμμα του ξέρουν πια τι πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνησή του να πετύχει τους στόχους της: “Δεν θα υπάρχουν ούτε αντοχές ούτε πίστωση χρόνου από τον κόσμο μετά τη λαίλαπα Μητσοτάκη. Και είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, παρά το γεγονός ότι θα έχουμε ξανά απέναντι την κακομαθημένη ελίτ, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Γιατί τώρα πια ξέρουμε και τι θέλουμε να κάνουμε και από ποιους δρόμους θα το πετύχουμε”.