Η βάναυση αθλητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας

Τώρα που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μπορούμε να κάνουμε ”ταμείο”. Όχι όμως για τα μετάλλια που αποκόμισαν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, αλλά για την έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. στον αθλητισμό. Μια πολιτική που εφαρμόσθηκε δι’ επιβολής στον αθλητικό χώρο από τον Λ. Αυγενάκη και τον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας.

Εμείς στην Πάτρα, στην Αχαΐα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, έχουμε λόγο να χαμογελάμε με ικανοποίηση, αφού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ο Πατρινός πολίστας Χριστόδουλος Πολάτος κέρδισε ασημένιο μετάλλιο με την Εθνική ομάδα πόλο, ο Εμμανουήλ Καραλής του Απόλλωνα Πύργου ήταν 4ος στο επί κοντώ και η κολυμβήτρια Νόρα Δράκου έκανε αξιόλογη εμφάνιση με την ομάδα της σκυταλοδρομίας.

Η αθλητική δραστηριότητα όμως στο σύνολό της βρέθηκε εξ αρχής στο ”απόσπασμα” του κυβερνητικού lockdown και υπέστη σοβαρές βλάβες από τη βαναυσότητα της κυβερνητικής πολιτικής και τους ακροβατισμούς του υπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, που εκλαμβάνει τους αθλητές σαν ”μειράκια”, τους παράγοντες του αθλητισμού σαν de facto ”κομπιναδόρους επιχειρηματίες” και τον αθλητισμό συνολικά σαν ”εργαλείο” άσκησης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και νεοδημοκρατικών πειραματισμών.

Η υγειονομική… ταφόπλακα του αθλητισμού

Τα λεγόμενα ”υγειονομικά πρωτόκολλα”, έτσι όπως εφαρμόστηκαν στον αθλητισμό, κατέστησαν ταφόπλακα της αθλητικής δραστηριότητας και του ερασιτεχνικού αγωνιστικού αθλητισμού, αφού εξαίρεση στα αυστηρά πρωτόκολλα αποτέλεσαν οι αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων! Ίσως επειδή εκεί δεν… κολλάει ο κορωνοϊός!

Οι αθλητές μας ωστόσο, όπου και όποτε αγωνίστηκαν, έδειξαν πως ξέρουν να σέβονται τους κανόνες που θεσπίζει η επιστημονική κοινότητα και δεν χρειάζονταν τα πρωτόκολλα της ΓΓΑ που έβαλαν φρένο στην αθλητική δραστηριότητα, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αθλητές του κόσμου προετοιμάζονταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο.

Οι αθλητές μας, όπου και όταν κατάφεραν να αγωνιστούν ή στη διάρκεια προπονήσεων, εφάρμοζαν τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) πολύ πριν από τα εμβόλια, χωρίς ποτέ να παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα σε αυτούς. Είχαμε μπροστά μας Ολυμπιακούς Αγώνες και η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού, νοιαζόταν πώς θα αλώσει τις αθλητικές ομοσπονδίες, αλλά και πώς θα οδηγήσει σε χειραγώγηση ή και διάλυση τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, που δεν θα κατάφερναν ή δεν θα καταφέρουν να μετατραπούν σε μικρές… επιχειρήσεις!

Διότι ο Νόμος Αυγενάκη το αναφέρει ξεκάθαρα: Η ετήσια επιχορήγηση της ΓΓΑ στα σωματεία θα εξαρτάται από τα έσοδα που αυτά θα έχουν από διαφημίσεις ή χορηγίες… Η αγωνιστική δραστηριότητα πηγαίνει… ”περίπατο” και δεν αποτελεί το βασικό κριτήριο επιχορήγησης των σωματείων! Κι από την άλλη οι προπονητές με πτυχίο ΤΕΦΑΑ (ή ΣΕΦΑΑ) ή με άδεια από την ΓΓΑ θα είναι τα επόμενα θύματα της νεοδημοκρατικής πολιτικής, αφού ο Νόμος Αυγενάκη αναγνωρίζει τα πτυχία των αθλητικών κολλεγίων ως ισότιμα με αυτά των πανεπιστημίων…

Όσο για την κρατική ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων των ομοσπονδιών, οι αριθμοί ”μιλάνε” από μόνοι τους και δεν χρειάζεται το σχόλιο κανενός παρά μόνο την έκφραση οργής, όπως έκαναν με εύστοχες δηλώσεις τους η Κορακάκη, ο Τεντόγλου και ο Ιακωβίδης. Το μητρώο της ΓΓΑ εξάλλου είχε εξαρχής εργαλειοποιηθεί στα χέρια του Λ. Αυγενάκη και απετέλεσε το «φίλτρο» διαμόρφωσης συσχετισμών εν όψει των εκλογών στις ομοσπονδίες.

Τα σωματεία όμως και οι άνθρωποι του αθλητισμού έδωσαν την απάντησή τους στον υπουργό Αθλητισμού, αφού επέλεξαν στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις εργάτες του σωματειακού αθλητισμού και όχι ανθρώπους που ασχολούνται με τα αθλητικά πράγματα κάθε φορά πριν από τις εκλογές των ομοσπονδιών, όπως έγινε με αρκετούς που «επιστράτευσε» την τελευταία στιγμή το επιτελείο του υπουργού Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Διότι οι άνθρωποι που στηρίζουν τα αθλητικά σωματεία είναι άνθρωποι του αθλητισμού που ξοδεύουν και δεν βγάζουν από τον αθλητισμό.

Τα σωματεία ως επιχειρήσεις

Αυτά τα σωματεία δεν μπορεί να θέλει ο υπουργός να τα μετατρέψει σε επιχειρήσεις. Η διαφάνεια στη διαχείριση είναι εδώ και χρόνια το ζητούμενο, αλλά είναι άλλο πράγμα η διαφάνεια κι άλλο πράγμα να λογίζεται κάθε αθλητικό σωματείο σαν μια μικρή επιχείρηση επειδή απασχολεί προπονητή ή προπονητές, επειδή στηρίζει οικονομικά τους αθλητές του καταβάλλοντας τα οδοιπορικά τους ή ξοδεύοντας χρήματα για να πάνε τα μικρά παιδιά στους αγώνες.

Ίσως δεν έχει επίγνωση της πραγματικότητας ο υπουργός Αθλητισμού, ότι δηλαδή οι χρηματοδότες των σωματείων και των αθλητών είναι, στην πλειονότητά τους, οι ίδιοι οι γονείς. Ποια δοσοληψία πρέπει να γίνεται με παραστατικά; Παραστατικά υπάρχουν όπου διαμεσολαβεί το Δημόσιο. Όμως, το Δημόσιο, δηλαδή η ΓΓΑ, έχει αρκετά χρόνια να εμπλακεί στη χρηματοδότηση των σωματείων!

Οι φόρμες, ο ρουχισμός, οι μετακινήσεις και ό,τι χρειάζεται κάθε νεαρός αθλητής ή αθλήτρια καλύπτονται στην πλειονότητά τους από ”ίδια έσοδα”, με αυτοχρηματοδότηση, όπως γίνεται και με την ιατρική και φυσικοθεραπευτική κάλυψη των αθλητών.

Κατά συνέπεια η νομοθεσία Αυγενάκη πρέπει να λάβει υπόψη και αυτή -ή μάλλον αυτή- την πραγματικότητα και αναλόγως να διαμορφώσει τα κριτήρια και προαπαιτούμενα για την ένταξη όλων των σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ, ώστε να μην κινδυνεύουν οι αθλητές όσων δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στο μητρώο να πεταχτούν έξω από τα γήπεδα, έξω από τα στάδια, όπως προβλέπει σήμερα η νομοθεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Τα ζητήματα χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού πρέπει να θεσμοθετηθούν με σαφείς και απλούς κανόνες, που να λαμβάνουν υπόψη πρώτα την αγωνιστική δραστηριότητα κάθε σωματείου. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, με πρόγραμμα της ΓΓΑ και πόρους από την Ευρωπαϊκή  Ένωση, πρέπει να στηρίζονται ώστε να συντηρούνται και να είναι πάντοτε κατάλληλες για χρήση. Αυτό επιτάσσει άλλωστε και το σύνταγμα, ως υποχρέωση του κράτους έναντι του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Δεν μπορεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις, για κανέναν λόγο, να κλείσουν τις πόρτες τους στους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες. Δεν μπορεί τα αθλητικά σωματεία, που από το καταστατικό τους είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να πιέζονται από τη νομοθεσία της Νέας Δημοκρατίας να μετατραπούν σε μικρές επιχειρήσεις. Αυτό δείχνει αδιανόητο!

Σε αυτή τη βάση πρέπει να συσπειρωθούν τα σωματεία όλων των αθλημάτων για να αποκρούσουν τη βάναυση πολιτική της Ν.Δ. και του υπουργού Λ. Αυγενάκη διεκδικώντας να αναγνωρίζονται ως εστίες κοινωνικής προσφοράς προς τη νεολαία μας και τοπικά και σε υπερτοπικό επίπεδο.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι μέλος του Δ.Σ. ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Β. Πελοποννήσου, συντονιστής Τμήματος Αθλητισμού της Ν.Ε. Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

** Ο Τάκης Λαμπρόπουλος είναι πρόεδρος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Αχαΐας, αναπληρωτής συντονιστής Τμήματος Αθλητισμού της Ν.Ε. Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.