Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ψηφίστηκε η κυβερνητική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων, καθώς και για την υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ αντίθετα θετική άποψη εξέφρασε το Κίνημα Αλλαγής.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίση εμπιστοσύνης δεν αντιμετωπίζεται με εκβιασμούς και απειλές
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού αλλά η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης αναιρεί ευθέως το δικαίωμα της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και θα πυροδοτήσει κοινωνικές αντιδράσεις, ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην Ολομέλεια.
«Εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του καθολικού εμβολιασμού, εννοείται ότι στηρίζουμε την ιδέα του εμβολιασμού ως δικαιώματος, ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μπορεί ο εμβολιασμός να προωθηθεί με τιμωρητικές λογικές. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης ενός κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην Πολιτεία, στους θεσμούς της και στην κυβερνητική διαχείριση και η κρίση εμπιστοσύνης απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο φόβος και η διστακτικότητα δεν απαντώνται με τον φόβο απέναντι στην απόλυση, στην ανεργία και στη φτώχεια. Αν δεν εμβολιάσουμε με εμπιστοσύνη και ασφάλεια την κοινωνία, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Είναι πρόσχημα να επιλέγεται η υποχρεωτικότητα για μία πολύ περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού που είναι μερικές χιλιάδες επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και συμπλήρωσε:
«Με τα υπόλοιπα 3 εκατ. ανεμβολίαστων ενηλίκων στη χώρα τι θα κάνετε ακριβώς; Θα υλοποιήσετε γενικευμένη υποχρεωτικότητα και εκβιαζόμενη συναίνεση;
Η κυβέρνηση απέδειξε ότι επειδή έχει αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυνατεί να διασφαλίσει πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις , δεν μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις αυτές. Δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη στήριξη του συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους, ούτε μπορεί να θωρακίσει υγειονομικά την κοινωνία, το πολύτιμο τουριστικό μας προϊόν και την πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να σεβαστεί το Σύνταγμα και τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Γι’ αυτό επωάζεται το κοινωνικό αίτημα της αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα και της δημιουργίας προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης».