Μαρία Κώστογλου: Τα “έργα” της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα…έργα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κάθε όριο εμπαιγμού, ξεπερνά πλέον ο τρόπος που πολιτεύεται αυτή η κυβέρνηση η οποία επενδύει μόνο στην εικόνα, όπως περίτρανα αποδείχθηκε και στην Ξάνθη με αφορμή την έλευση του πρωθυπουργού, που ήρθε, δήθεν, να εγκαινιάσει το μεγάλο έργου, του Φυσικού Αερίου. Μια επικοινωνιακή φιέστα η οποία ευτελίζει την έννοια πολιτική και εξευτελίζει τους πολίτες.

Ήταν λοιπόν στις 30 Ιουνίου, όταν επί της οδού Ακρίτα φθάνει το συνεργείο της ΔΕΣΦΑ,  με τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο και αρχίζει να σκάβει τον δρόμο. Οι προειδοποιητικές πινακίδες μιλούσαν για έναρξη των εργασιών, για τον αγωγό φυσικού αερίου. Εύλογη βέβαια η απορία ημών, πώς είναι δυνατόν να αρχίζεις να σκάβεις έναν παράδρομο για να συνδεθεί η περιοχή με τον αγωγό όταν ακόμη αυτός δεν έχει φθάσει κεντρικά στο σημείο!!!

Εντούτοις είπαμε να το παραβλέψουμε, γιατί μάλλον κάτι περισσότερο θα ήξεραν. Την Πέμπτη το πρωί λοιπόν, 1 Ιουλίου, μπαίνει σήμανση, γίνεται η περίφραξη και εντός ολίγου καταφθάνει μια ομάδα…επιβλεπόντων, η οποία επιδοκιμάζει τα τεκταινόμενα. Σημειωτέον ότι από το σημείο θα περνούσε ο πρωθυπουργός για να μεταβεί στο Σχολείο, όπου άναψε τη φλόγα του Φυσικού Αερίου! Την αφή, όπως μας πληροφόρησαν.

Άλλο πάλι και τούτο, αλλά ας το αντιπαρέλθουμε και αυτό. Την επόμενη ημέρα κάποιοι  χειροκροτητές των ΜΜΕ έκαναν λόγο για το μεγάλο έργο, που ξεκίνησε στην Ξάνθη, που αποδεικνυόταν μάλιστα και με την έναρξη των εργασιών για τον αγωγό Φυσικού Αερίου, για τη σύνδεση των οικιακών καταναλωτών. Και πάλι, είπαμε επιτέλους βρε αδελφέ, αυτή η Κυβέρνηση όντως παράγει έργο.

Για να φθάσει η Παρασκευή 2 Ιουλίου. Μάταια περιμέναμε όλη την ημέρα να φανούν τα συνεργεία για να συνεχιστούν οι εργασίες. Άντε, είπαμε πάλι, μάλλον επειδή είναι Σαββατοκύριακο, ξεκουράζονται οι άνθρωποι. Πέρασε λοιπόν και η Δευτέρα, πέρασε και η  Τρίτη, χωρίς κανένα ίχνος, μέχρι που έφθασε η Παρασκευή. Εννέα ημέρες μετά την έλευση του Πρωθυπουργού και τα χειροκροτήματα για τον εκσυγχρονισμό της Ξάνθης και νάσου φθάνουν τα συνεργεία. Χαρούμενοι εμείς σπεύδουμε να πληροφορηθούμε, πότε θα ολοκληρωθεί, για να απολαύσουμε τα οφέλη. Φευ! Αυτό που βλέπουμε είναι πως έφθασαν για να κλείσουν τον δρόμο που πριν μια βδομάδα έσκαψαν, αφού το έργο τελικά, θα γίνει κάποια στιγμή αργότερα.  Κι αυτό γιατί, όπως εκ των υστέρων μάθαμε, ανακάλυψαν ότι…υπάρχουν ιδιοκτησίες και δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις που χρειάζονται, οπότε δε μπορεί να προχωρήσει το έργο. Μάλιστα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο στην Ακρίτα, υπάρχει ασφαλτόστρωση μόνο σε ένα μικρό κομμάτι. Εκεί που έσκαψαν. Κάτι βέβαια που είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Και εκεί αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε. Τελικά μήπως οι …αφελείς είμαστε εμείς;  Μήπως εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε, πως τα μεγάλα έργα γίνονται με αυτό τον τρόπο; Ανοίγουμε την τρύπα, περνάει ο πρωθυπουργός και την εγκρίνει, την κλείνουμε και την ξανανοίγουμε, ίσως κάποτε; Μάλλον κάτι μας διέφυγε. Εκτός πια κι αν ζούμε στη Μπανανία, οπότε ως πολίτες αυτής της Δημοκρατίας, οφείλουμε να αποδεχόμαστε πρακτικές αντίστοιχες.

Πέρα όμως από το ευτράπελο του θέματος τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι μεγάλα και σοβαρά και εδώ οφείλουν να απαντήσουν όλα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου κ. Τσιλιγγίρης. Είναι δυνατόν για μια φωτογραφία των ιδίων δίπλα στον Πρωθυπουργό, για την επικοινωνιακή φιέστα του δήθεν έργου της Κυβέρνησης στην περιοχή, να ανέχονται να εμπαίζονται με αυτό τον τρόπο οι πολίτες; Είναι δυνατόν να ανέχονται πρακτικές περασμένων δεκαετιών, όταν οι πολιτικοί έκοβαν αβέρτα κορδέλες και ο λαός αναγκαζόταν να χειροκροτεί, προκειμένου η εικόνα να παίξει στα επίκαιρα; Και όλα αυτά για κομματικά οφέλη, τα οποία τελικά δεν θα εισπράξουν οι ίδιοι; Καθώς ο κύριος Μητσοτάκης  αφού… επιθεώρησε το έργο έφυγε, οι ίδιοι όμως έμειναν εδώ και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και όσοι περνούν από το σημείο, βλέπουν πως αμφισβητούν την νοημοσύνη τους;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικά κομματικά στελέχη, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πληρωμένα ΜΜΕ, μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιπή. Και αλήθεια κύριε Τσιλιγγίρη, κύριε Μέτιο, κύριε Ευφραιμίδη, κύριε Τσέπελη το άνοιγμα και το κλείσιμο του δρόμου, χωρίς κανένα λόγο, ποιος το πληρώνει;

Μαρία Κώστογλου