«Ασφαλιστικό Πινοσέτ» / Αποκαλύφθηκε άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ

Εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνική πλειοψηφία καθώς μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, σήμερα, ανακοινώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση από 1/1/22 για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι «Η Αυγή», προεκλογικά, είχε αποκαλύψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και την εφαρμογή του συστήματος «Πινοσέτ» και τότε η ΝΔ τα είχε διαψεύσει.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση, αναιρείται ο χαρακτήρας του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και ο διανεμητικός του χαρακτήρα και την ίδια στιγμή καταλύεται η βασική αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών».

«Πρόκειται για μία βίαιη αναδιανομή προς όφελος λίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, καθώς και των νέων, που καταδικάζονται από αυτή την κυβέρνηση σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια», τονίζει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η ίδια προσθέτει ότι «εν μέσω πανδημίας και βαθειάς κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον και επιβαρύνει τους φορολογούμενους με το τεράστιο κόστος της μετάβασης δεκάδων δισ ευρώ, προκειμένου να παραχωρήσει την επικουρική ασφάλιση και να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αποστερώντας τους πόρους του προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους».

Καταλήγοντας, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι η κυβέρνηση «ανοίγει την πόρτα για μελλοντική συνολική ασφαλιστική αναδιάρθρωση με την γενικευμένη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα του λαού».

Η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου:

«Η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται και εντείνεται. Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, σήμερα ανακοίνωσε σχέδιο νόμου για την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης ότι υλοποιεί το εκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Μόνο που, όταν η “Αυγή”, προεκλογικά, είχε αποκαλύψει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και την εφαρμογή του συστήματος «Πινοσέτ», τότε η ΝΔ το είχε κατηγορηματικά διαψεύσει. Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο.

Η αντιμεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα και καταλύει την βασική αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών». Πρόκειται για μία βίαιη αναδιανομή προς όφελος λίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, καθώς και των νέων, που καταδικάζονται από αυτή την κυβέρνηση σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια. Εν μέσω πανδημίας και βαθειάς κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον και επιβαρύνει τους φορολογούμενους με το τεράστιο κόστος της μετάβασης δεκάδων δις ευρώ, προκειμένου να παραχωρήσει την επικουρική ασφάλιση και να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αποστερώντας τους πόρους του Προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του Κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα, ανοίγει την πόρτα για μελλοντική συνολική ασφαλιστική αναδιάρθρωση με την γενικευμένη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

Η κυβέρνηση θα μας βρεί αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, μαζί με τη μεγάλη πλειονότητα του λαού.»

Αναλυτικά τι ανακοινώθηκε μετά από το υπουργικό συμβούλιο:

«Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιχειρείται μια διαρθρωτική αλλαγή μακρόπνοου χαρακτήρα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος.

Η βασική καινοτομία του νέου συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης είναι ότι για κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας από 1.1.22 και προαιρετικά για όσους είναι κάτω των 35 ετών, θα δημιουργηθεί ένας ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα σωρεύονται οι ασφαλιστικές του εισφορές («ασφαλιστικός κουμπαράς»), οι οποίες στη συνέχεια θα επενδύονται με βάση προκαθορισμένους, αυστηρούς κανόνες και διαδικασίες. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη μεταρρύθμιση με στόχο:

  • Την μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων.
  • Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.
  • Την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας.
  • Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και την παροχή ισχυρών κινήτρων για  νόμιμη εργασία.

Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. To ταμείο αυτό θα είναι δημόσιο.  Θα λειτουργεί στα πρότυπα Δημόσιων Ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που έχουν φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες σε χώρες, που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τους κράτους, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης δύο σημαντικές  κρατικές εγγυήσεις. Το Κράτος εγγυάται αφενός την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος και αφετέρου ότι η επικουρική  σύνταξη του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις εισφορές, που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους».