Ομιλία Χ.Ζεϊμπέκ στο ν/σ του Υπ. Εργασίας για την κατάργηση του 8ώρου

Ομιλία Χ.Ζεϊμπέκ στο ν/σ του Υπ. Εργασίας για την κατάργηση του 8ώρου

Αθήνα 15/6/2021

Βασικός στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η οποία εκκίνησε από την εξουθένωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συνεχίστηκε με την αποδόμηση της παιδείας, της αγροτικής ανάπτυξης και της οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο  Ξάνθης, το οποίο παρότι άντεξε τους πρώτους μήνες της πανδημίας, βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η ΜΕΘ του δεν λειτουργεί από τις αρχές του έτους και οι ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό αγγίζουν το 60%. Έτσι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει την ευγνωμοσύνη της στο δημόσιο σύστημα υγείας και τους γιατρούς;

Το σημερινό νομοσχέδιο, όμως,  αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα και για τον κόσμο της εργασίας, καθώς καταργεί το οκτάωρου και την πενθήμερη εργασία με την θέσπιση της ατομικής σύμβασης. Επιβάλλεται, πλέον, δεκάωρη εργασία με μείωση μισθού, καθώς ο εργαζόμενος θα αμείβεται για οκτώ ώρες και θα υπάρχει συμψηφισμός με ρεπό και άδειες(!)

Οι πρωτοβουλίες απορρύθμισης των εργασιακών δικαιωμάτων, όμως, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας, ούτε να αναχαιτίσουν την διαρροή του εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό. Αντίθετα, θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα και αποτελούν κίνητρο για την εργατική μετανάστευση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων.  Όλοι πρέπει να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και να σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους.