Γρηγόρης Στογιαννίδης, για Νομοσχέδιο: Ταφόπλακα για εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

H ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης την Πέμπτη διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία διαμαρτυρία και ενημέρωση για το εργασιακό νομοσχέδιο με βασικό αίτημα την απόσυρσή του.

Ο πρώην βουλευτής και υπεύθυνος του Εργασιακού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ΠΑΜ-Θ, αλλά και της ΝΕ Ξάνθης, Γρηγόρης Στογιαννίδης, κάλεσε, μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, να ενημερωθούν και να αποτρέψουν «την εργασιακή ζούγκλα που προσπαθεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τόνισε ότι όποιος το διαβάσει καταλαβαίνει ότι είναι χειρότερο απ’ όσο φανταζόταν και στηλίτευσε την τακτική της κυβέρνησης να περιφέρει το νομοσχέδιο χωρίς αντίλογο, αφού, όπως είπε, απέκοψε τη δυνατότητα η αντιπολίτευση να έχει λόγο. «Πρόκειται για το πλέον αντεργατικό νομοσχέδιο μετά την μεταπολίτευση», εξήγησε.

Ο πρώην βουλευτής σημείωσε ότι ακόμα και «τα θετικά», που προσπαθεί να προωθήσει μέσα από το σχέδιο νόμου δεν αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αλλά ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών είτε πρόκειται για την τετράμηνη άδεια είτε για την προάσπιση του εργαζόμενου από τη βία και την παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον.

«Κόκκινο πανί» του νομοσχεδίου αποτελεί η κατάργηση του οκτάωρου, η οποία, όπως είπε, ουσιαστικά επιτελείται, καθώς, «η ατομική διαπραγμάτευση που προωθείται, θα έχει ως μεγάλο χαμένο τον εργαζόμενο». «Όποιος γνωρίζει τις συνθήκες του ιδιωτικού τομέα αντιλαμβάνεται ότι η ατομική διαπραγμάτευση του εργαζόμενου, απλώς, δεν υπάρχει».

Μάλιστα, ως «μικρή γεύση από όσα έρχονται» ανέφερε το γεγονός της απαίτησης εργοδότη να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησής του, στις Σέρρες που αρνήθηκαν να δουλέψουν υπερωρίες έγγραφο… μεταμέλειας…

Έκανε λόγο για «καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», καθώς η οργάνωση σωματείου υπογραμμίζει την επιθυμία των εργαζομένων για συλλογική εκπροσώπηση.

Τόνισε ότι το πρόβλημα με τη διάταξη για τις υπερωρίες δεν είναι οι αμειβόμενες, αλλά αυτές που θα κληθούν οι εργαζόμενοι να κάνουν χωρίς να πληρωθούν και χαρακτήρισε «μύθο» την τετραήμερη εργασία, καθώς υπάρχουν, όπως τόνισε, κλάδοι που εντατικοποιούν τις εργασίες τους εποχιακά και βεβαίως απαιτείται ο εργαζόμενος «να εργάζεται πέντε μέρες την εβδομάδα και δέκα ώρες».

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε τη διάταξη για τις απολύσεις, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα, ακόμα κι αν ο απολυμένος δικαιωθεί από τα δικαστήρια να μην τον επαναπροσλάβει, αλλά να του καταβάλει απλώς τρεις μισθούς. «Δίνει το δικαίωμα στο φυσικό πρόσωπο να παρακάμπτει την απόφαση ενός θεσμού», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο βάσιμο λόγο απόλυσης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 19 και «ακύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 19», εξηγώντας πως η διάταξη προφύλασσε τους εργαζομένους, αλλά και τους καλούς εργοδότες».

Ο κ. Στογιαννίδης έκανε λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις και στις εργασιακές υποθέσεις και σημείωσε πως αν η κυβέρνηση ήθελε να νομοθετήσει θετικά, θα λάμβανε μέτρα για γρήγορες αποφάσεις της δικαιοσύνης ειδικά στις εργατικές υποθέσεις.

Σχετικά, με τις άδειες άνευ αποδοχών που ο εργοδότης μπορεί να προτείνει στον εργαζόμενο τόνισε ότι πρόκειται επί της ουσίας για «νομοθέτηση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτοντας «Μόνο που στο δημόσιο η διαθεσιμότητα συνοδεύεται με μέρος των αποδοχών, ενώ εδώ… άνευ αποδοχών, πραγματικά».

Σε ό,τι αφορά τα συνδικαλιστικά, σημείωσε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος του 82 ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη, αντίθετα, αυτό που προωθείται θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή. «Αντί να βελτιώσουμε τις διατάξεις τις καταργούμε. Αυτό δεν είναι πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση», τόνισε και πρόσθεσε, πως οι προεκλογικές δηλώσεις Μητσοτάκη, ότι πρόκειται για κόμμα προόδου, καταρρίπτονται και με αυτό το νομοσχέδιο. «Αποδεικνύεται ότι είναι το κόμμα της καταστροφής των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι η κυβέρνηση των ολίγων και όχι των πολλών», είπε.

«Η κατάργηση συλλογικής και συνδικαλιστικής δράσης, μειώνει και τη δυνατότητα εκπροσώπησης των εργαζομένων στους έλεγχους που γίνονται στις επιχειρήσεις, επεσήμανε,  αμφισβήτησε το θετικό πρόσημο, σχετικά με το ότι ο ΣΕΠΕ γίνεται «ανεξάρτητη αρχή» και προέβαλε τις αντιδράσεις και των ίδιων των επιθεωρητών σε αυτήν την εξέλιξη.

Σχετικά, με το πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, σχολίασε ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν δοθεί και το 2020 και το 21, εν μέσω πανδημίας, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το αφήγημα. Παράλληλα, σημείωσε   ότι «μνημονιακές» χώρες, όπως η Ισπανία, πιλοτικά θα εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών και των ωρών εργασίας. «Η Ισπανία έχει περάσει πολύ άσχημες καταστάσεις, ωστόσο, δείχνει τη διάθεσή της», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πλέον κατανοητό ότι ο ξεκούραστος και με καλή διάθεση εργαζόμενος, προσφέρει καλύτερη εργασία».

Ο κ. Στογιαννίδης κάλεσε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση να ενημερωθούν για το νομοσχέδιο που αποτελεί, όπως είπε «ταφόπλακα» για τα εργασιακά δικαιώματα και το συνδικαλιστικό κίνημα και να διεκδικήσουν την απόσυρσή του».

Ακούστε τον κ. Γ. Στογιαννίδη.