Κορωνοϊός : Ακαταδίωκτο(!) για λοιμωξιολόγους και κυβερνητικά στελέχη νομοθετεί η κυβέρνηση

Με την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο τα μέλη τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι δεν θα υπάρχει πια η δυνατότητα οι αρχές να εξετάσουν καν τα μέλη των επιτροπών για τα όσα έπραξαν στα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για τα μέλη των εξής επιτροπών:

  • Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19
  • Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας τα μέλη τους «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

τροπολογια λοιμωξιολογοι

Η εν λόγω τροπολογία δεν προστατεύει μόνο τους επιστήμονες, αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων και άλλους κρατικούς λειτουργούς, που συμμετέχουν στη δοτή Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει συστήσει αυτή την επιτροπή προκειμένου να δικαιολογεί κάθε αμφισβητούμενη πολιτική απόφαση που λαμβάνει με πρόσχημα τον κορωνοϊό, όπως την απαγόρευση συναθροίσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία

«Ο κ. Μητσοτάκης πετά την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη στην πανδημία στην Επιτροπή» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι βουλευτές του οποίου αποχώρησαν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Η Κουμουνδούρου σημείωσε πως «η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

«Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων» προσθέτει η Κουμουνδούρου εκτιμώντας πως «η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της».

«Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: Η Αυγή