ΔΤ – Κατάργηση του 8ωρου -Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λεφτά!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάργηση του 8ωρου, προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λεφτά!

«Μολών Λαβέ» απαντούν οι εργαζόμενοι

Με την προσφιλή της τακτική, για νομοθέτηση κατάλυσης κάθε δικαιώματος, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, συνεχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσα άφησαν στην μέση  Τόμσεν και τρόικα, αναφορικά με την εργασία. Στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας κατεδαφίζεται πλέον το 8ωρο, το οποίο κατακτήθηκε με αίμα, και οι εργαζόμενοι γίνονται βορά στους εργοδότες. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο να ειρωνεύονται τον κόσμο της εργασίας, με το επιχείρημα πως οι ελαστικές μορφές, θα τους δίνουν τον χρόνο να μαζεύουν τις ελιές τους! Επιχείρημα που ανέπτυξε ο υπουργός «Super man» για να δικαιολογήσει την μετατροπή του κόσμου της εργασίας, σε σύγχρονους σκλάβους.

Όλα αυτά θα ήταν βέβαια για γέλια εάν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά. Γιατί όσο κι αν θέλουν να χρυσώσουν το χάπι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας είναι η εξής:

Η αύξηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου μέχρι 2 ώρες, ανατρέπει το 8ωρο.

Με το εργασιακό νομοσχέδιο, επιχειρήσεις και εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες το προσωπικό τους, πέραν του οκταώρου, σε τουλάχιστον εξάμηνη βάση, συμψηφίζοντας τον επιπλέον χρόνο των δύο ωρών, ως ακολούθως: Με συμψηφισμό, δηλαδή με μείωση του ωραρίου από τις οκτώ στις έξι ώρες, το επόμενο εξάμηνο, με χορήγηση ρεπό ή με επιπλέον άδεια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται το καλοκαίρι 10 ώρες την ημέρα, χωρίς επιπλέον αμοιβή και τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα μπορούν σε αντάλλαγμα  να παίρνουν επιπλέον ρεπό ή άδεια για να μαζέψουν τις ελιές τους!

Επομένως οι εργαζόμενοι θα εργάζονται περισσότερες ώρες εργασίας και θα έχουν μικρότερες απολαβές, καθώς το ελαστικό ωράριο σε συνδυασμό με την αύξηση του πλαφόν υπερωρίας θα μειώσει το κόστος εργασίας, για τις επιχειρήσεις, εις βάρος των εργαζομένων.

Παράλληλα η ευελιξία που θα εισαχθεί μέσω της διευθέτησης θα ευνοήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, εις βάρος των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ατομική βάση, θα υπονομεύσει σταδιακά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτελεί τον βασικό στόχο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Ακόμη στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή, με συνέπεια, να προκύπτει νέο χτύπημα στην κυριακάτικη αργία. Το γεγονός αυτό ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ όπως διαπιστώνεται μέχρι σήμερα, καταστρέφει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Παράλληλα οι εργαζόμενοι χάνουν την κυριακάτικη ανάπαυση τους, με σημαντικές επιπτώσεις στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκατό τριάντα πέντε χρόνια, μετά την Εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, καθιστά δραματικά επίκαιρο το σύνθημα «8ώρες δουλειά, 8ώρες ύπνο, 8 ώρες ξεκούραση».

 Έτσι η απάντηση των εργαζομένων είναι μονόδρομος. «Μολών Λαβέ».

Από το Γραφείο Τύπου