ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Χ. Ζεϊμπέκ σχετικά με την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη

 

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ-Βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξάνθη, 6.4.2021

Θέμα: Απάντηση του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη

Η σημασία της καπνοκαλλιέργειας για την περιοχή της Θράκης είναι αδιαμφισβήτητη. Πρόκειται για την παραδοσιακή καλλιέργεια της περιοχή μας με τον καπνό να αποτελεί προϊόν- σήμα κατατεθέν για την Θράκη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι καπνοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, τα οποία καθιστούν και το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας αμφίβολο. Οι μηδαμινές κρατικές ενισχύσεις, σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών των εμπόρων ειδικά για φέτος, έχουν προκαλέσει εύλογα την ανησυχία των καπνοπαραγωγών, αλλά και των τοπικών φορέων της Θράκης, αναφορικά με την επιβίωση της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Εκφράζοντας αυτή την ανησυχία στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ.:4595/26-2-2021 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπλαγήκαμε όταν λάβαμε την απάντηση της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να «νίπτει τας χείρας της» για άλλη μια φορά μπροστά στις δυσκολίες και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της.

Όπως μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω στην απάντηση, ο Υπουργός επισημαίνει ότι προτίθεται να στηρίξει τον κάθε παραγωγό και ιδίως τους παραγωγούς των ακριτικών περιοχών, αλλά δεσμεύεται από τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια. Κάπου εκεί εκθειάζει την αξιοπιστία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία διαχειρίζεται με τον «καλύτερο» δυνατό τρόπο τα δημοσιονομικά της χώρας. Ο Υπουργός ξέχασε, βέβαια, ότι ακριβώς αυτήν την αξιοπιστία για την χώρα μας έχτισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία άφησε και 37 δις ευρώ διαθέσιμα για τις ανάγκες της χώρας. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να φέρει ύφεση 10% για την χώρα μας.

Κατόπιν, ο Υπουργός στην απάντησή του απαριθμεί τις πρωτοβουλίες στήριξης των καπνοπαραγωγών της Θράκης, τονίζοντας ότι το 2018 δόθηκε ενίσχυση de minimis 8,2 εκατ. ευρώ, ξεχνώντας και πάλι να πει ότι η πρωτοβουλία αυτή άνηκε στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, φαίνεται ότι η στήριξη της Κυβέρνησης της ΝΔ προς τους καπνοπαραγωγούς κάπου χάθηκε μεταξύ των «άκοπων» προσπαθειών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργού Οικονομικών για μια νέα ενίσχυση de minimis, η οποία είναι άγνωστο αν και πότε θα εγκριθεί. Βεβαίως, ο Υπουργός τονίζει την δυνατότητα να στραφούν οι παραγωγοί σε κάποια επιστρεπτέα προκαταβολή, χωρίς όμως να εξηγεί τον λόγο που μόλις 300 παραγωγοί από όλη την χώρα εντάχθηκαν στα 6 προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής. Φυσικά, ο λόγος είναι ότι ειδικά οι καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα βιωσιμότητας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε προγράμματα δανεισμού μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, αντίθετα επιζητούν την ουσιαστική στήριξη του κράτους.

Έπειτα, αναφέρει ότι το Υπουργείο καταγράφει από το 2006 μια δραματική μείωση της τάξης του 80% στην επιλογή της καλλιέργειας καπνού, ενώ ειδικά από το 2017 και εντεύθεν σημειώθηκε μείωση της παραγωγής κατά 39,50 % για την περιοχή της Θράκης.

Με αυτήν την διαμορφωμένη πλέον κατάσταση, η Κυβέρνηση της ΝΔ, φαίνεται, δυστυχώς να είναι ανίκανη να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να φέρει τον μαρασμό σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης.

Δεν είναι διατεθειμένη να προβεί στις ριζικές και καινοτόμες αλλαγές που απαιτούνται για την στήριξη μιας τόσο παραδοσιακής καλλιέργειας, πίσω από την οποία υπάρχουν θέσεις εργασίας και διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Δεν προβλέπει κανένα μέτρο στήριξης και ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών, παρά την δραματική μείωση στην καλλιέργεια.

Είναι ανίκανη να αναδιατάξει το πλαίσιο αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται οι καπνοκαλλιεργητές, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παραγωγοί της χώρας.

Το πιο επικίνδυνο και ανησυχητικό είναι ότι φαίνεται και η ίδια να μην συνειδητοποιεί τις τεράστιες διαστάσεις του θέματος για τους πολίτες της Θράκης, το οποίο μπορεί να φέρει τον οικονομικό μαρασμό και την μετανάστευση των παραγωγών στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας.

Τελικά, η συγκεκριμένη απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ενδεικτική των σχεδίων της Κυβέρνησης τόσο για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, όσο και για το μέλλον της γεωργικής παραγωγής της χώρας. Η Κυβέρνηση κρύβεται για ακόμα μια φορά πίσω από το δάχτυλό της και αφήνει τους πολίτες αβοήθητους σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την αναστροφή του κλίματος και είμαστε εδώ να αποδείξουμε εμπράκτως, όπως το κάναμε και στο παρελθόν ότι νοιαζόμαστε και αποτελεί προτεραιότητά μας η στήριξη της καπνοκαλλιέργειας, μιας καλλιέργειας τόσο σημαντικής, όσο και απαραίτητης για την επιβίωση των πολιτών της Θράκης.