Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: Απέτυχε η κυβέρνηση και στην υγειονομική και στην οικονομική διαχείριση της πανδημίας

«Η χώρα μας έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία, με αφορμή την πανδημία για να θωρακιστεί το σύστημα δημόσιας υγείας, με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού και παραϊατρικού προσωπικού και έχασε τη μάχη και στην οικονομική διαχείρισή της, καθώς επέλεξε να σταματήσει τις δραστηριότητες των ανθρώπων, για έναν ολόκληρο χρόνο, αντί να στηρίξει αυτές τις δραστηριότητες».

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μιλώντας, σήμερα το πρωί, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Ο βουλευτής σχολίασε ότι η κυβέρνηση αντί για προσλήψεις έκανε μπαλώματα, εξηγώντας πως «οι μετακινήσεις προσωπικού από τα περιφερειακά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία για την ενίσχυση της προσπάθειας κατά της πανδημίας, οδήγησε στην αποδυνάμωση, τελικά, όλων των βαθμίδων υγειονομικής περίθαλψης και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας».

Επισήμανε ότι σήμερα δεν υπάρχουν γιατροί για να γράψουν τα φάρμακα στους ηλικιωμένους κατοίκους και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει αυτήν την κοροϊδία».

Σημείωσε ότι η ιδεολογική κατεύθυνση της ΝΔ είναι αυτή που οδηγεί σε αυτές τις επιλογές, που δεν έχουν χώρο στη δημόσια και δωρεάν υγεία. «Δεν το κρύβουν και να μην ξεχνάμε ότι και στο δικό μας νοσοκομείο προσπάθησαν να βάλουν ιδιώτες, κάτι που απέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο σύστημα, «έγινε μεγάλη προσπάθεια καθώς παραλάβαμε ένα υποβαθμισμένο νοσοκομείο και παραδώσαμε ένα πολύ καλύτερο», όπως είπε και πρόσθεσε πως αυτή η «ιδεολογική της κατεύθυνση, την οδήγησε σε αποτυχία και στη διαχείριση της πανδημίας».

Ανέφερε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν στοχευμένα ούτε αφορούσαν σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα «να χάσουμε ένα χρόνο χωρίς ουσία και ιδιαίτερα, για την οικονομία».

Σημείωσε ότι οι βραδείς ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος ενέτειναν το πρόβλημα, ενώ άσκησε κριτική σχετικά με την προτεραιοποίηση της κυβέρνησης, καθώς, όπως τόνισε, θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, ενώ κάλεσε τους συμπολίτες του να κάνουν το εμβόλιο χωρίς φόβο.

Ο κ. Ζεϊμπέκ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί το καλοκαίρι, καθώς «μετά τον ιό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγαλύτερο και σκληρότερο: τη φτώχια, την εξαθλίωση και την ανεργία», σημειώνοντας ότι τα ποσοστά της περιοχής μας σε ανεργία είναι τέτοια που δε δίνουν την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. «Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν ήταν στο επίπεδο που θα έπρεπε, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να χαθούν θέσεις εργασίας και να κινδυνεύουν πολλές επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές».

Ο ίδιος συνέδεσε το «άνοιγμα» της οικονομίας με τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού για να έχουμε ανοσία κι εμείς απέχουμε πολύ από αυτό», σχολίασε. Σχετικά με τους αρνητές του εμβολίου, επισήμανε ότι «πρόκειται για βλακεία που πληρώνουμε όλοι» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να μη χαθεί και αυτό το καλοκαίρι, καθώς δεν έχουμε άλλες δυνατότητες».

Επέρριψε την ευθύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς δεν έγινε, όπως είπε, ένας σωστός σχεδιασμός για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν και τη βάση της πραγματικής οικονομίας και υπογράμμισε: «Ελπίζω μόνο στα εμβόλια, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα μέτρα που έπρεπε».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «Στο πρώτο λοκντάουν, ο πρωθυπουργός είχε πει “οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες” και πέρασε… ένας χρόνος. Αυτό φοβάμαι και σήμερα, μην πει το ίδιο… και κλείσουμε για άλλον έναν χρόνο»…

Ο βουλευτής σχολίασε ότι η ΝΔ πέρασε «αντιλαϊκά μέτρα, αν και η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να μη νομοθετεί η Βουλή, παρά μόνον για θέματα που αφορούν στην πανδημία και τη διαχείρισή της» και αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό και εργασιακό νόμο, που ψηφίστηκαν, αν και όπως υπογράμμισε, οι βουλευτές δεν είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται στη Βουλή, αλλά συμμετείχαν με τηλεδιασκέψεις στις διάφορες επιτροπές.

Σφοδρή κριτική άσκησε και στην εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με τους πανεπιστημιακούς τίτλους, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε «για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά, καθώς άνθρωποι σε συγκεκριμένα πόστα δεν είχαν τα κριτήρια που απαιτούνταν», αλλά και στην «υποβάθμιση των ΙΕΚ, τα οποία δωρίζει στους ιδιώτες, αφού θεσπίστηκαν δίδακτρα», υπογραμμίζοντας πως, ενώ όλοι περιμέναμε προσλήψεις στην υγεία και την εκπαίδευση, προσελήφθησαν αστυνομικοί, συνοριοφύλακες και ΕΠΟΠ.

Ο ίδιος κατήγγειλε την αστυνομική βία, με αφορμή τα έκτροπα στη Ν. Σμύρνη, σχολίασε ότι «επιστρέφουμε στην αστυνομοκρατία, το οποίο, όμως δε θα επιτρέψουμε», έκανε λόγο για περιστατικά που συνέβησαν και στην Ξάνθη και κατέληξαν στη δικαιοσύνη, για τα οποία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες παρά το γεγονός ότι του ζητήθηκε, και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες και να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχετικά με την απλή αναλογική που εισήγαγε με νόμο της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην τοπική αυτοδιοίκηση, επισήμανε ότι «έπεσε στον κάλαθο των αχρήστων χωρίς να δοκιμαστεί», αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή και στο γεγονός ότι «δεν είμαστε ακόμα ώριμοι, αν και στην ΕΕ έχει πολύ καλά αποτελέσματα –πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες», επισήμανε και σημείωσε ότι ο νέος νόμος, «που, όπως φαίνεται, θα θυμίζει με τον παλαιότερο, θα πρέπει να είναι σωστός, να κάνει καλό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να έχει διαφάνεια».

Αναφορικά με τη σύσταση πυροσβεστικού κλιμακίου, που με ερώτησή του στη Βουλή είχε ζητήσει ο βουλευτής, για το δήμο Μύκης, ύστερα και από τον τραγικό θάνατο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, όταν το σπίτι του παραδόθηκε στις φλόγες, επανέλαβε ότι η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο ήταν ότι «δεν είναι στο σχεδιασμό του υπουργείου η σύσταση πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή» και επισήμανε ότι ως κυβερνητικός βουλευτής και σε συνεργασία με τον προηγούμενο δήμαρχο Τζεμήλ Καπζά είχε αναπτυχθεί μια αλληλογραφία για το θέμα. Ο κ. Ζεΐμπέκ δήλωσε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για τη σύσταση ενός μικρού κλιμακίου, καθώς τόσο και οι 20.000 κάτοικοι αλλά η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής θα πρέπει να προσεχθούν. Με δεδομένο, μάλιστα, της «δύσκολης» γεωγραφικά περιοχής, «ένας πυροσβεστικός σταθμός χρειάζεται στην περιοχή» και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι την επίτευξη του στόχου.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές επισήμανε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας και πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση, το θέμα των εκλογών δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι, «απλώς δεν της βγαίνουν τα νούμερα και γι’ αυτό δεν έχει προκηρύξει μέχρι τώρα». Υπενθύμισε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός δε θα ξεχάσει τι έκανε η δεξιά… Όποτε κι αν γίνουν αυτές, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Ταυτόχρονα αμφισβήτησε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται από το κυβερνόν κόμμα: «είναι μια… πονεμένη ιστορία με μεγάλο βάρος στις πλάτες τους», σημείωσε και πρόσθεσε πως η μοναδική έγκυρη δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Επισήμανε, πάντως, πως η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά «μια σοβαρή κυβέρνηση που θα πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση».

Ακούστε τον κ. Χ.Ζεϊμπέκ.

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου