Κορωνοϊός : Αμήχανη και ανίκανη η κυβέρνηση, βλέπει την πανδημία να προελαύνει

Επιτελική αμηχανία προκαλεί η επιδείνωση της πανδημίας (σ.σ.: 1.151 κρούσματα χθες), καθώς οι ένοικοι του Μαξίμου αδυνατούν να υλοποιήσουν τον διακηρυγμένο στόχο που αφορά την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας. Η επιβάρυνση του ιικού φορτίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο η κυβέρνηση αποφεύγει να επισπεύσει το προαποφασισμένο σκληρότερο lockdown, παραπέμποντας στις αυριανές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά.

Το πανικόβλητο παιχνίδι των καθυστερήσεων εξηγείται από τις ίδιες τις διαρροές για το τι μέλλει γενέσθαι.  Ήδη το «ακορντεόν» που αφορά το λιανεμπόριο δείχνει να «φαλτσάρει», καθώς προωθείται ο τερματισμός του click in shop (αγορές εντός των καταστημάτων κατόπιν ραντεβού), ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και η εφαρμογή του click away! Το επικείμενο πισωγύρισμα προκαλεί και ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις, καθώς ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε -με το βλέμμα στο Μαξίμου- ότι «δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους». Γαλάζιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι «ο  Άδωνις Γεωργιάδης διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε οπισθοχώρηση στη λειτουργία της αγοράς» προεξοφλώντας την αντίδραση του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Επιπλέον, κυκλοφορεί το σενάριο τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ της Αττικής να κατεβάζουν τα ρολά από τις 5 το απόγευμα με δεδομένο ότι μία ώρα αργότερα αναμένεται να ξεκινά -όπως είχε γράψει η ΑΥΓΗ- η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Την «πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα» επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο μέτρο θα δείξει αν θα εφαρμοστεί, καθώς θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά».

Συν τοις άλλοις, προς νέο λουκέτο οδεύουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης νυχιών, τα ΚΤΕΟ και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Παράλληλα, δρομολογείται η αύξηση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως και 70%.

Καμία «μεταβολή» στα σχολεία, αλλά…

Αντίθετα, στο Μαξίμου διαμηνύουν ότι στο σκέλος της εκπαίδευσης δεν «θα υπάρξει καμία μεταβολή» στη σκιά της δήλωσης του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι «είναι σαφές ότι το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα». Την περασμένη Παρασκευή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια (σ.σ.: εκτός από τις κόκκινες περιοχές) άνοιξαν μετά από ψηφοφορία με 18 «ναι» και 12 «όχι» στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Δεν είναι λίγοι στο γαλάζιο στρατόπεδο που αναρωτιούνται για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι συσχετισμοί στη σημερινή συνεδρίαση των επιστημόνων ανατραπούν…

Ατομική ευθύνη

Σ’ αυτό το φόντο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απέδωσε μονομερώς βαρύτητα στην έννοια της «ατομικής ευθύνης».  Όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη, «θα πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα», συστήνοντας «εγρήγορση» και «όχι εφησυχασμό». Συνέστησε δε «να αποφεύγουμε τις άσκοπές μετακινήσεις», αλλά και τα «ορθάδικα». Θεωρεί δε ότι η αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται «εντός λελογισμένου πλαισίου» κι ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας -σε παράλληλο χρόνο- προσδιόριζε πως στην Αττική «τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000».

Στο τραπέζι το καθολικό lockdown

Μονόδρομο αποτελεί για την επιστημονική κοινότητα η επιβολή νέας δέσμης περιοριστικών μέτρων -στην Αττική και τις άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου- ώστε να περιοριστεί η δυναμική της πανδημίας. «Στο τραπέζι της επιτροπής είναι το καθολικό lockdown» υπογράμμισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ενόψει της αυριανής συνεδρίασης. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας όρισε ως «στοίχημα» να μην αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα στην Αττική, «για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα».

Όπως εξήγησε, «εκθετικά σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο, και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από εμάς, τις μεταλλάξεις και την ταχύτητα εμβολιασμού».

Τύπου Μαρτίου

«Αν θέλουμε να προλάβουμε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, για τρεις εβδομάδες ακριβώς”, τόνισε παράλληλα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής χαρακτηρίζει ως «λάθος» να κλείσουν τελευταία τα σχολεία, καθώς «αν αυξάνονται τα κρούσματα, δρουν ως πολλαπλασιαστής».

«Ασφαλές θα ήταν να κλείσουμε τα πάντα για έναν χρόνο, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται» ήταν η φράση – σήμα κινδύνου του Χαράλαμπου Γώγου. Έδωσε έμφαση στο «σοβαρό θέμα με την Αττική και γι’ αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων».

Δεν υπάρχει ελπίδα με αυτούς. Μόνος δρόμος, ο δρόμος.