Αλ. Τσίπρας: Παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας

«Πρέπει να γίνει κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη της χώρας ότι εδώ έχουμε μια επίθεση στη δημόσια παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε απλά ένα κίνημα φοιτητικό, αλλά ένα κίνημα παλλαϊκό. Ένα κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και την κυβερνητική επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία – του οποίου η συζήτηση ξεκίνησε, Τρίτη 2/2, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής –  «είναι ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής», τόνισε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά επίθεση στην δημοκρατία και στην δημόσια παιδεία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε ότι «η πανδημία νομίζω ότι έχει μια καταλυτική επίδραση. Και το δυστύχημα είναι πως βλέπουμε εδώ στη χώρα μας μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εκμεταλλευθεί αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη, προκειμένου να προχωρήσει σε συντηρητικές, ακραία συντηρητικές έως αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, αξιοποιώντας, επαναλαμβάνω, αυτή τη συνθήκη που δεν ευνοεί ούτε τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το πλέον κρίσιμο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που επιφέρει. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των φοιτητών ώστε να δημιουργήσει πελατεία για τα κολλέγια, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των κολλεγίων και όχι να ικανοποιήσει κοινωνικές ανάγκες».

«Ζούμε σε καιρούς δύσκολους αλλά και διδακτικούς», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και εξήγησε: «Τα δημόσια συστήματα υγείας κράτησαν όρθιες της κοινωνίες. Η γνώση και η έρευνα που παράγεται στα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μας έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην παραγωγή του εμβολίου που αποτελεί την ελπίδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα διδάγματα, ούτε και για την κοινή λογική».

«Πλήττεται μια ολόκληρη γενιά»

«Πλήττεται μια ολόκληρη γενιά που της στερείται το δικαίωμα στη μόρφωση και πρωτίστως οι νέοι που μεγάλωσαν στο Περιστέρι, στην Ελευσίνα, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, στις τοπικές κοινωνίες των επαρχιών της χώρας μας. Και φυσικά ο άμεσα πληττόμενος είναι τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας και επισήμανε:

«Άρα, πρέπει να γίνει κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη της χώρας ότι εδώ έχουμε μια επίθεση στη δημόσια παιδεία και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε απλά ένα κίνημα φοιτητικό, αλλά ένα κίνημα παλλαϊκό. Ένα κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας».

(Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά στο 14ο λεπτό)