“Άδειασε” Θεοδωρικάκο και η ΝΔ. Άλλαξε όνομα στο “Φιλόδημο” και έχασε τους πόρους.

Στον πιο επίσημο τόνο, από τα στελέχη της ΝΔ στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την αποπομπή του Π. Θεοδωρικάκου από την ηγεσία του, ήρθε η επιβεβαίωση των καταγγελιών του πρώην Υπουργού Εσωτερικών  Πάνου Σκουρλέτη για το χειρισμό του προγράμματος Φιλόδημος. Το γνωστό πρόγραμμα για την χρηματοδότηση υποδομών της αυτοδιοίκησης είχε οικοδομηθεί την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ένα μικτό μοντέλο χρηματοδότησης 100% που βασιζόταν σε πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο πλαίσιο σχετική σύμβασης.

Αν και τα έργα του Φιλόδημου ήταν ακόμη σε εξέλιξη, ο τέως Υπουργός Πάνος Θεοδωρικάκος είχε αλλάξει το όνομα σε “Αντώνης Τρίτσης” υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα καινούριο πρόγραμμα με νέες πηγές χρηματοδότησης. Αυτό είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική κόντρα, με τον Π. Σκουρλέτη να ζητά δύο φορές από τη Βουλή την κατάθεση της νέας σύμβασης που ο Π. Θεοδωρικάκος  ισχυριζόταν ότι υπάρχει, χωρίς αυτό να γίνει ποτέ. Πλέον, μετά τον ανασχηματισμό, στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και ο νέος Υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, παραδέχονται ευθέως ή εμμέσως ότι δεν υπήρξε ποτέ νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ

«Ξέμεινε» από πόρους το πρόγραμμα

Όμως πηγές της αυτοδιοίκησης σημειώνουν, ότι οι χειρισμοί της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και η προσπάθεια να αποδομηθεί ο Φιλόδημος είχαν ως αποτέλεσμα να «ξεμείνει» από χρηματοδότηση το πρόγραμμα αφού η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα εξελισσόταν δυναμικά και με βάση τις απορροφήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Μετά από διαδοχικές παρατάσεις της αρχικής σύμβασης από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, το πρόγραμμα απογυμνώθηκε και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο αφού, πλέον, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Είναι και ανεπαρκείς και επικίνδυνοι. Οι ιδεοληψίες της Ακροδεξιάς του Μητσοτάκη, οδηγούν τη χώρα στον όλεθρο.