Τσίπρας : Η ΝΔ κάνει κωλοτούμπες στα εθνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σοβαρότητα για τα ελληνοτουρκικά

Καλωσόρισε ο Αλέξης Τσίπρας την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, όπως και την κωλοτούμπα της Ν.Δ., η οποία υιοθέτησε την πολιτική που λοιδορούσε όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε τι έλεγε και τι έκανε η Ν.Δ. και στο «Μακεδονικό», αλλά και πώς αντιδρούσε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης όταν την έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Έκανε μάλιστα και μια χειρονομία καλής θέλησης που ουδέποτε διανοήθηκε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση: δήλωσε ότι «σε αντίθεση με ό,τι κάνατε εσείς ως αντιπολίτευση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όσο κι εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν είναι για το καλό της πατρίδας». «Εμείς παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγκαία συνεννόηση και συναίνεση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα και ιδίως σε σχέση με την Τουρκία» ανέφερε.

Στο ίδιο κλίμα συνεννόησης στα εθνικά θέματα ήταν και η Φώφη Γεννηματά, η οποία ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του συνέστησε «να χαμηλώσει τους τόνους»…

Προϋποθέσεις συναίνεσης

Υπογραμμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έθεσε μία προϋπόθεση για τη συναίνεση: ότι «η κυβέρνηση θα δείξει και θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά μας θέματα, τα ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα, με εθνική υπευθυνότητα, με σαφή εθνική γραμμή και με σταθερότητα εθνική και όχι μικροκομματική, επικοινωνιακή, εσωκομματική».

Τρεις λόγοι ανησυχίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του, η οποία προκύπτει από τρεις λόγους:

  • Από το παρελθόν του Κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα. «Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίσατε όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με στάση που ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον και επιχειρήσατε να εκμεταλλευτείτε εν γνώσει σας ό,τι κάνει ζημιά στο εθνικό συμφέρον και στα εθνικά μας θέματα με κίνδυνο να οδηγηθούμε και σε κλίμα εμφύλιου πολέμου και αντιπαραθέσεων» τόνισε. «Εν γνώσει σας στηρίξατε εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού. Εν γνώσει σας συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε με τη συνδρομή φιλικών μέσων ενημέρωσης την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικού και προσωπικού οφέλους» πρόσθεσε.
  • Από τον τρόπο με τον οποίον έως τώρα ο Κ. Μητσοτάκης χειρίστηκε την κατάσταση στο Αιγαίο. «Αμήχανη στρατηγική, ταλαντεύσεις, σπασμωδικές κινήσεις, εσωτερικές κυβερνητικές ασυνεννοησίες και πολλή σπατάλη επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
  • Από την ασάφεια γύρω από το μείζον ζήτημα της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών. «Κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί, είναι με ποια ατζέντα πάμε σ’ αυτές τις συνομιλίες, με ποιους στόχους πάμε σ’ αυτές τις συνομιλίες, με ποιες επιδιώξεις θα πάμε. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη στρατηγική Ερντογάν, που, αξιοποιώντας στο έπακρο τη στάση Πόντιου Πιλάτου της Ε.Ε., επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων; Τι κινήσεις γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσουμε κάποιες συμμαχίες στην Ευρώπη και γενικότερα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τη Ν.Δ. «να ξεφύγετε από την ασάφεια, από το καταστροφικό ‘βλέποντας και κάνοντας’» και «να γνωστοποιήσετε στα πολιτικά κόμματα πρωτίστως, αλλά και στον ελληνικό λαό, έναν σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων με διπλωματικά μέτρα, με διεθνείς πρωτοβουλίες, αλλά και με όλα τα μέσα άμυνας, πρόληψης και απάντησης, με σαφείς εθνικές κόκκινες γραμμές», οι οποίες θα είναι σαφείς και στους συμμάχους, και στην Τουρκία.

Όπως είναι φυσικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε διαρκώς τις αρνητικές δηλώσεις Κικίλια, Κουμουτσάκου, Μπακογιάννη, Γεωργιάδη κ.ά. για την επέκταση των χωρικών υδάτων το 2018. Και επισήμανε το «άδειασμα» του Κ. Μητσοτάκη σε όλα τα στελέχη του. «Πολύ φοβάμαι ότι όταν αυτό το λέει ο πρωθυπουργός, το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον όχι για τα στελέχη του, αλλά για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται με δηλώσεις, είτε για στρατηγικές είτε για επιλογές, που ξέρει ότι δεν έχουν βάση, δεν έχουν έρεισμα και την τελευταία στιγμή ο ίδιος θα βγει και θα πει ‘εγώ δεν το είπα, εγώ είπα άλλα’. Αυτό δεν είναι στάση ηγετικής ευθύνης όχι πρωθυπουργού, αλλά ούτε αρχηγού κόμματος που μετά βίας έχει πάρει 3% και έχει μπει στη Βουλή» τόνισε.

Βούτσης: Διπλή αποστασιοποίηση Μητσοτάκη

«Παρακολουθήσαμε διπλή αποστασιοποίηση, ‘άδειασμα’ των στελεχών και υπουργών του Κ. Μητσοτάκη από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη ακριβώς λόγω της μικροκομματικής αντίληψης για ‘αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση’ στην παρούσα φάση αλλά και του τρόπου που αντιπολιτευόταν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε και ο Νίκος Βούτσης, υπενθυμίζοντας ότι «η διαφορά που είχε εκφραστεί τότε ήταν επί της ουσίας: μη τμηματική ενεργοποίηση αυτού του δικαιώματος επειδή ήταν εναντίον των συμφερόντων της χώρας. Τώρα η κυβέρνηση προσχωρεί στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ».

Παππάς: Θα πει «μου το έλεγε ο Τσιόδρας»…

«Δεν περιποιεί τιμή σε ένα κόμμα όπως η Ν.Δ., που θέλει να παίξει ρόλο, να έχει πρωθυπουργό ο οποίος λέει ‘δεν το είπα εγώ, το είπε ο Κουμουτσάκος’. Ανοίγει τον δρόμο σε άλλα πεδία να πει ‘δεν το έκανα εγώ, μου το έλεγε ο Τσιόδρας’. Συνεννοούμαστε νομίζω» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι ο λαός «δεν πρέπει να ακούει τη Δεξιά όταν αυτή είναι στην αντιπολίτευση».

Παρεάκι η Ν.Δ. με τους ακροδεξιούς στο Μακεδονικό

Τη συμπόρευση της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά παραδέχθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις για το «Μακεδονικό» «είχαν αρκετά γραφικά στοιχεία και ενδεχομένως να είχαν εμφιλοχωρήσει και κάποιοι θύλακες της Ακροδεξιάς». Ο Αλέξης Τσίπρας του επισήμανε ότι «το κοινό χαρακτηριστικό Καπιτωλίου με όσα συνέβησαν έξω από τη Βουλή το 2018 και το 2019 με την προσπάθεια εισόδου στην Ολομέλεια είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί, ακροδεξιοί ήταν κι εδώ. Το δε κοινό σημείο της πάνω πλατείας του 2011 με τα επεισόδια του 2018 και του 2019 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα σας ήταν στα συλλαλητήρια».

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η ελληνική κοινωνία, βλέποντας τις σκηνές Καπιτωλίου, θυμήθηκε το 2011, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία επιδόθηκαν σε επικίνδυνο λαϊκισμό με βιτριόλι και κρεμάλα και εσάς να εμφανίζεστε ως νέος καβαλάρης του νέου αντισυστημικού μετώπου» και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «καβαλήσατε το κύμα όχι μόνο του λαϊκισμού, αλλά και του τοξικού λόγου της περίπου κανονικοποίησης της βίας και κατασυκοφάντησης των αντιπάλων».