Lockdown / Απόλυτο επιτελικό μπάχαλο με σχολεία και click away

Τη στιγμή που οι ειδικοί εκπέμπουν sos για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα, η κυβέρνηση για άλλη μία φορά δείχνει να τα έχει χαμένα, προκαλώντας σύγχυση σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές αλλά και εμπόρους.

Το πρωί της Πέμπτης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου με click away αγορές.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», ήταν η δήλωση της Α. Πελώνη.

Ωστόσο, λίγο αργότερα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής ωστόσο τίποτα δεν είναι βέβαιο. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία και η κίνηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης. Στο επίκεντρο βρέθηκε κατά πόσο θα ανοίξουν τελικά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και ειδικά σχολεία στις υγειονομικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.

Η πλειονότητα των λοιμοξιολόγων τάχθηκε υπέρ του ανοίγματός τους την προσεχή Δευτέρα και σε περιοχές όπου τα κρούσματα έχουν οδηγήσει στη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη καθώς στους «αυξημένους κινδύνους» της επαναλειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις «κόκκινες περιοχές» εστίασαν αρκετά μέλη της επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ξεκινούν μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στον αέρα και το click away

Με αγωνία περιμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και χιλιάδες επιχειρηματίες του λιανεμπορίου καθώς την Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσεις για την τύχη του click away. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραπέμψει τις όποιες αποφάσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας την επιστροφή της χώρας σε καθεστώς αυστηρού lockdown, είχε αναφέρει πως όλες οι δραστηριότητες οι οποίες ανεστάλησαν θα επανέλθουν με το πέρας αυτής της εβδομάδας.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου διαβεβαίωνε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα με την εφαρμογή της παράδοσης εκτός ή αλλιώς click away.

Ωστόσο στην επιτροπή λοιμωξιολόγων επικρατεί προβληματισμός, ειδικά μετά τις εικόνες συνωστισμού στα Θεοφάνεια, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη να αναβάλλεται για την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί αναμένουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για να έχουν μία πιο καθαρή εικόνα.

Ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια κυβέρνησης για το λιανεμπόριο, τα γυμνάσια και τα λύκεια θα κάνει το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα του Μητσοτάκη

«Μέσα σε δύο μήνες και μια εβδομάδα θρηνούμε 4.473 συνανθρώπους μας και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».

Μάλιστα, επισημαίνει πως ενώ «οι ειδικοί προειδοποιούν για τρίτο, ακόμα χειρότερο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση τα έχει χαμένα».

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Οι ειδικοί προειδοποιούν για τρίτο, ακόμα χειρότερο κύμα της πανδημίας και η κυβέρνηση τα έχει χαμένα.

Έστειλε μήνυμα χαλάρωσης μέσα στις γιορτές, ανακοίνωσε άνοιγμα των σχολείων χωρίς τη συνεδρίαση της επιτροπής, για δεύτερη φορά έκανε τα στραβά μάτια μπροστά σε εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες.

Μπροστά στην ενδεχόμενη έκρηξη κρουσμάτων προαναγγέλλει νέα περιοριστικά μέτρα. Χωρίς την ενίσχυση του συστήματος υγείας και χωρίς μέτρα οικονομικής στήριξης της κοινωνίας.

Μέσα σε δύο μήνες και μια εβδομάδα θρηνούμε 4.473 συνανθρώπους μας και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».