80 χρόνια από τη νίκη στο φασισμό.

80 χρόνια από την έναρξη του αγώνα του ελληνικού λαού κατά του φασισμού, τιμούμε  το Έπος της Ελληνικής Αντίστασης και τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.

«Η 28η Οκτώβρη και το έπος του 1940 συνιστούν πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και την πιο λαμπρή παρακαταθήκη της ιστορίας μας. Οι αγώνες και οι θυσίες των υπερασπιστών της πατρίδας στα βουνά της Πίνδου αποδεικνύει ότι την ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους.

Σήμερα, 80 χρόνια μετά, η Ελλάδα, που πλήρωσε το τείχος αντίστασης που όρθωσε στο ναζισμό και στο φασισμό με έσχατο τίμημα τις αναρίθμητες ανθρώπινες απώλειες και που η καταστροφή της από τη ναζιστική παραφροσύνη υπήρξε ολοκληρωτική, γιορτάζει το «Όχι». Θυμόμαστε  τους χιλιάδες άγνωστους αγωνιστές, τους αμέτρητους νεκρούς από την πείνα και τις κακουχίες, τους χιλιάδες βασανισμένους και εκτελεσμένους. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα.

Έχουμε υποχρέωση να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των Ρομά, των αντιφρονούντων, τις δολοφονίες αμάχων, τη λεηλασία των κατεχόμενων χωρών.

Ο αγώνας κατά του ναζισμού και του φασισμού παραμένει, επίκαιρος. Τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι φωνές του μίσους, της ξενοφοβίας, το ρατσισμού επανέρχονται απειλητικά. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, η μάχη για μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις κάθε είδους, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών.

Τα οικουμενικά μηνύματα της φετινής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία διαστέλλονται από την ιστορική καταδίκη των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής, που ήταν  μια νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία που θα θεμελιώνεται και θα τιμά τις πανανθρώπινες αξίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους αντάρτες στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, τους άντρες και τις γυναίκες που έδωσαν τον αγώνα για «το δίκιο και τη λευτεριά».