Παράλληλα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση στα στοιχεία της ύφεσης σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020
Την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, με την κυβέρνηση να παραμένει άπραγη στη διαρκή επιδείνωση της κατάστασης, επιβεβαιώνει πάλι σήμερα η Εurostat.
Σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση λαμβάνοναντας την πέμπτη χειρότερη επίδοση, στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την ύφεση που κατέγραψαν οι χώρες της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του 2020, η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ύφεση 14%, με αποτέλεσμα να «πλασάρεται» στην 4η θέση με την βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η ύφεση, η οποία προκλήθηκε από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1995, όταν άρχισε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων.
Ειδικότερα, από τις χώρες της Ευρωζώνης, την υψηλότερη ύφεση σε ετήσια βάση είχαν η Ισπανία (22,1%), η Γαλλία (18,9%), η Ιταλία (17,7%) και η Πορτογαλία (16,3%), με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πέμπτη θέση (15,2%). Τη μικρότερη μείωση του ΑΕΠ σημείωσαν η Ιρλανδία (3,7%), η Λιθουανία (4,0%) και η Φινλανδία (6,3%). Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο στην Ισπανία (18,5%), την Ελλάδα (14,0%), την Πορτογαλία (13,9%) και τη Γαλλία (13,8%), ενώ τη μικρότερη μείωση σημείωσαν η Φινλανδία (4,5%), η Λιθουανία (5,5%) και η Εσθονία (5,6%).
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η απασχόληση στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 3,1% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση και κατά 2,9% σε τριμηνιαία βάση που είναι επίσης οι μεγαλύτερες μειώσεις από το 1995. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε ελαφρά περισσότερο από τον μέσο όρο και συγκεκριμένα κατά 3,4% σε ετήσια βάση και κατά 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.
Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε στην Ισπανία (7.5%), την Ιρλανδία (6,1%) και ην Εσθονία (5,1%), ενώ η Μάλτα ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε αύξηση της απασχόλησης 0,6%. Σε ετήσια βάση, τις μεγαλύτερες μειώσεις κατέγραψαν η Ισπανία (7,6%), η Αυστρία (4,0%) και η Ιρλανδία (3,9%), ενώ η Μάλτα και το Λουξεμβούργο ήταν οι δύο χώρες που κατέγραψαν αυξήσεις (4,2% και 1,4%, αντίστοιχα). Ο αριθμός των ωρών απασχόλησης στην Ευρωζώνη μειώθηκε 16,6% σε ετήσια βάση και 12,8% σε τριμηνιαία βάση. Στην Ελλάδα, οι ώρες απασχόλησης μειώθηκαν κατά 29,8% σε ετήσια βάση και κατά 19% σε τριμηνιαία βάση.
Από το κακό στο χειρότερο!