Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση υπηρετεί αποκλειστικά ιδιοτελή επιχειρηματικά συμφέροντα

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση υπηρετεί αποκλειστικά ιδιοτελή επιχειρηματικά συμφέροντα

28.07.2020

Ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας για την ιδιωτική Εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη πρώτη στιγμή, με την παρουσία του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε τη ριζική αντίθεση του στη νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης, που υπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα τα ιδιοτελή συμφέροντα των σχολαρχών και συντάχθηκε καθ’ υπόδειξη τους.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με Υπουργείο και σχολάρχες, αναδεικνύοντας την ταξική φύση του νομοσχεδίου, την ένταξη του στην ακολουθία πολιτικών της ΝΔ που υπονομεύουν το Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας και την ειδική, Συνταγματικά  προστατευόμενη,  δημόσια λειτουργία της Εκπαίδευσης.

Η Κυβέρνηση με ιδεοληπτική συνέπεια, μεθοδεύει τη θεσμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού  ως μοναδικού κανόνα στην οργάνωση και ρύθμιση κοινωνικών λειτουργιών. Το νομοσχέδιο υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης…»,δεν κρύβει τον σκοπό του: συμπίεση, ακρωτηριασμός και απάλειψη κάθε θεσμικής και ρυθμιστικής λειτουργίας που εμπεριέχει τις αξίες και αρχές του Δημόσιου / Κοινωνικού έναντι της πρωτοκαθεδρίας της αγοράς, της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Με το νομοσχέδιο της η Κυβέρνηση όντως καινοτομεί. Διαστρέφει την έννοια της συνταγματικής υποχρέωσης της εποπτείας, μεταλλάσσει  την δημόσια φύση της εκπαιδευτικής λειτουργίας σε απλή επιχειρηματική δραστηριότητα, μετατρέπει τη γνώση σε συσκευασίες εμπορεύσιμων προϊόντων και τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες σε πολυκαταστήματα. Εν ονόματι της απελευθέρωσης από κάθε δημόσια λειτουργία εποπτείας υπονομεύει εμπεδωμένες αρχές και πρακτικές που εγγυώνται την ισοτιμία τίτλων σπουδών.

Η «ευελιξία» και η «ελευθερία» επιστρατεύονται για να τεκμηριώσουν τη διαρκή μέριμνα της νεοφιλελεύθερης ΝΔ: νόμοι και θεσμοί υπηρετούν τις ιδιοτελείς σκοπιμότητες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η κοινωνική δέσμευση της ΝΔ. Γι’ αυτό νομοθετεί με κυνισμό την ελευθερία απολύσεων εργαζομένων εκπαιδευτικών, την καθιέρωση άτεγκτων όρων πειθάρχησης και χειραγώγησης τους, αγνοώντας επιδεικτικά την κοινή πολιτική παράδοση της έννοιας του εκπαιδευτικού λειτουργού.

Όσα δεν κατάφεραν οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την επιβλητική συνδρομή εποπτεία της Τρόικα, όσα με αγώνα απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίου επανέρχονται τώρα με τη κυβέρνηση ΝΔ. Πρόκειται για συνεπή μεταρρυθμιστική προσπάθεια με σταθερό αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό προσανατολισμό.

Οι ειδικές σχέσεις ΝΔ – επιχειρηματιών αποκαλύφθηκαν εν μέρει από τα όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΝΔ από σχολάρχες. Οι «Μένουμε Ευρώπη» αγνοούν βασικές αρχές της τρέχουσας ευρωπαϊκής και διεθνούς πρακτικής για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η απαγόρευση χρηματοδότησης από επιχειρήσεις, νομοθετημένο πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 2017.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στηριγμένος στις σχέσεις του με τον κόσμο της εργασίας και της γνώσης, προσηλωμένος στην Δημοκρατική υπεράσπιση και ανάπτυξη δικαιωμάτων, συλλογικών δημόσιων αγαθών  δεσμεύεται να καταργήσει όσα η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση καταφέρει να νομοθετήσει.

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ