Ερώτηση του Χ. Ζεϊμπέκ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις καλλιέργειας σπαραγγιών

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον. κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  

Θέμα: «Αποζημιώσεις καλλιέργειας σπαραγγιών»

Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού έγιναν από την πρώτη στιγμή αντιληπτές στον οικονομικό τομέα και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής της χώρας. 

Ένας από τους πιο βαριά πληττόμενους τομείς της αγροτικής παραγωγής είναι η καλλιέργεια των σπαραγγιών. Το σπαράγγι, μη όντας ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας, εξάγεται σε ποσοστό  95%. Για παράδειγμα, η παραγωγή των σπαραγγιών της χώρας μας καλύπτει το 50% των αναγκών της Γερμανίας.  

Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε το κλείσιμο των διεθνών αγορών και την αδυναμία των εργατών γης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καλλιέργειας. Επίσης, παρατηρήθηκε δυσχέρεια στις μεταφορές των προϊόντων και αδυναμία λειτουργίας των εργαστηρίων τυποποίησης των σπαραγγιών. Ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή ήταν πολύ μειωμένη και η διάθεση των σπαραγγιών εξαιρετικά περιορισμένη. Έτσι, τα σπαράγγια μιας και αποτελούν προϊόντα προς άμεση κατανάλωση έμειναν στην πλειοψηφία τους αδιάθετα. 

Οι Συνεταιρισμοί Παραγωγών Σπαραγγιών Ξάνθης και Κοιλάδας του Νέστου έχουν από την πρώτη στιγμή καταδείξει το πρόβλημα. Ωστόσο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μόνο που έκανε μέχρι στιγμής ήταν να καταβάλλει την συνδεδεμένη ενίσχυση για τις καλλιέργειες  ύψους 61,12 ευρώ ανά στρέμμα. Επίσης, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των σπαραγγιών, ήτοι 300 ευρώ ανά στρέμμα, την ώρα που το κόστος της καλλιέργειας σπαραγγιών ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα. 

Επειδή, οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την καλλιέργεια σπαραγγιών της χώρας 

Επειδή, η καλλιέργεια των σπαραγγιών είναι μια δυναμική καλλιέργεια με πολλά καλλιεργητικά έξοδα και απαιτεί ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό.

Επειδή, η πλειοψηφία της καλλιέργειας διατίθεται σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες επλήγησαν βαρύτατα από την πανδημία με αποτέλεσμα το κλείσιμο των αγορών. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Προτίθεται να αυξήσει το ποσό της αποζημίωσης ανά στρέμμα, ώστε να ανταποκρίνεται έστω στο κόστος της καλλιέργειας ανά στρέμμα;
  • Πότε προτίθεται να καταβάλλει την συγκεκριμένη αποζημίωση;
  • Τι προτίθεται περαιτέρω να πράξει για την ενίσχυση των παραγωγών σπαραγγιών, οι οποίοι φέτος υπέστησαν ολοκληρωτική ζημία της σοδειάς τους ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Αραχωβίτης Σταύρος