Ο Σ. Γιαννακίδης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

Σ.Γιαννακίδης: “H πτωτική τροχιά της οικονομίας το β ’εξάμηνο του 2019, θα επιδεινωθεί εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίση.”

Η διασφάλιση της  δημόσιας υγείας, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτιστο αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός οικονομίας και ανάπτυξης και πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, κ. Στάθης Γιαννακίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ για την αντιμετώπιση των συνεπειών, της υγειονομικής κρίσης, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο δε διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των ήδη μεγάλων προβλημάτων.

Η ολοκληρωμένη πρόταση –είπε- της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία ενός αναχώματος ικανού να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες απώλειες σε οικονομικό –κοινωνικό επίπεδο στηρίζεται στο τρίπτυχο: προστασία δημόσιας υγείας, στήριξη επιχειρηματικότητας, διασφάλιση εργαζομένων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις , που έχουν νόημα σήμερα , με στόχο των περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης και το σχεδιασμό για υπέρβαση των επιπτώσεων, έχει χρονικό ορίζοντα έξι μηνών και πόρους εξασφαλισμένους από το αποθεματικό και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικό εργαλεία που ήδη ανακοινώθηκαν.

Η υλοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή, υποστήριξε, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το μεγάλο όπλο της αξιοποίησης τμήματος του αποθέματος των 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –σ.σ: αξιοποίηση σημαντικού μέρους του ‘μαξιλαριού’ καθώς, τόνισε, ένα μέρος του δεσμεύθηκε για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας-  και έχει και τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών εργαλείων που μέχρι τώρα ανακοινώθηκαν από τα ευρωπαϊκά όργανα παράλληλα με τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας.

Ο κ. Γιαννακίδης παρέπεμψε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο του 2019, τα οποία έδειχναν πτωτική τροχιά σε σχέση με το α’ εξάμηνο, γεγονός που αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2020 και διέψευσε τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί ο απροσδόκητος παράγοντας της υγειονομικής κρίσης- συνέχισε -κάνοντας ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές για ανάπτυξη ή συγκράτησης των εκτιμώμενων ποσοστών εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Ανησυχητικό χαρακτήρισε  ο κ. Γιαννακίδης  το ότι οι μέχρι τώρα δημοσιονομικές παρεμβάσεις,  ως ποσοστό επί του ΑΕΠ,  της κυβέρνησης δεν αγγίζουν καν το μέσο όρο των δαπανών των χωρών –μελών της Ευρώπης.

Παράλληλα, εκτίμησε , ότι η στάση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού δείχνουν να εγκαταλείπει η χώρα την επιλογή του ευρωομόλογου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, μια επιλογή που στηρίζεται σθεναρά από τον ευρωπαϊκό νότο.

Ακούστε τον κ. Σ.Γιανανκίδη.