Ξάνθη, 31 Μαρτίου 2020.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Για περισσότερες από δύο εβδομάδες η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν εργάζονται , είτε με απόφαση της κυβέρνησης είτε με επιλογή των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ της 28.3.2020 οι περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα για 1,5 μήνα θα πληρωθούν από το κράτος με μόλις 800 ευρώ , δηλ. 533 ευρώ τον μήνα .
Κι όμως αυτό το μέτρο δεν είναι το χειρότερο .
Αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση νομοθέτησε δυσμενέστερες διατάξεις για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Διατάξεις που δεν τόλμησε να νομοθετήσει κανείς ούτε στην εποχή των μνημονίων.
Αναλυτικότερα :
- Απελευθερώνει τις απολύσεις , αφού η απαγόρευση των απολύσεων θα ισχύσει για 45 ημέρες και μόνον όταν ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις .
- Αναστολή καταβολής του Δώρου Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με εντολή Δημόσιας Αρχής . Προτείνει να δοθεί το Δώρο Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας το καλοκαίρι , αντί να ζητήσει από τους εργοδότες να καταβάλλουν την αναλογία του Δώρου Πάσχα από 1.1.2020 έως 15.3.2020, ημερομηνία αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης . Ποιος εργοδότης θα καταβάλει έναν(1) επιπλέον μισθό εν μέσω καλοκαιριού ;
- Το άρθρο 9 της Π.Ν.Π. της 20.3.2020 , δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να θέτει χωρίς διαβούλευση σε εκ περιτροπής εργασία το 50% των εργαζομένων της επιχείρησης . Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πληρώνονται με τον μισό μισθό τους και οι άλλοι εργαζόμενοι θα απασχολούνται κανονικά . Η διάταξη αυτή θα ισχύσει έως 20 Σεπτεμβρίου 2020.
- Δίνει τη δυνατότητα σε ομίλους επιχειρήσεων να μεταφέρουν εργαζόμενους κατά το δοκούν , σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου , χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων .
- Για τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, δικηγόρους μηχανικούς κ.λ.π., η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει επίδομα 600 ευρώ στον καθένα , με την προϋπόθεση να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης 100 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό προϋπολογίστηκε στα 180.000.000 ευρώ. Οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι εκτιμώνται στις 170.000 άτομα . Αν κάνουμε έναν απλό υπολογισμό 170.000 άτομα , 600 ευρώ ανά άτομο το κόστος ανέρχεται σε 102.000.000 ευρώ . Η διαφορά που προκύπτει από τα 180.000.000 είναι 78.000.000 ευρώ και θα δοθεί σε συγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης ( εδώ κρύβεται η λεπτομέρεια…) .
Οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτό τον εμπαιγμό .
Η κυβέρνηση την εποχή του Covid-19 πήρε ξεκάθαρη θέση , υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και κατά των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των αυτοαπασχολούμενων .
Ζητάμε την πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με τα μέτρα που πήραν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που νομοθετήθηκαν με πρόσχημα την πανδημία .
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει όλους τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους , δεν θα αφήσουμε τη κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση να καταπατήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης .
Από το Γραφείο Τύπου