Με διθύραμβους ανακοίνωσε ο Δήμαρχός μας την εξασφάλιση 843 χιλιάδων ευρώ για την περιοχή της Σταυρούπολης. Εκτενείς οι αναφορές στον τοπικό τύπο για την ΄κολοσσιαία΄ επιτυχία του δημάρχου μας. ΄ Έτρεξαν΄ με τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ, χτύπησαν πόρτες, χρησιμοποίησαν όλο το δίκτυο των ενδοκομματικών επαφών τους, ώσπου άνοιξε η πόρτα του Υπουργού Μεταφορών και άρχισαν να τρέχουν δολάρια, συγνώμη, ευρώ!
Θέλοντας προφανώς να εξωραΐσουν την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε η κατάργηση από τον κο Θεωδωρικάκο του «Φιλόδημου ενός αξιόπιστου χρηματοδοτικού εργαλείου για την τοπική αυτοδιοίκηση, έσπευσαν να θολώσουν τα νερά, καταφεύγοντας στη γνωστή συνταγή της παλαιοκομματικής αυτοδιοίκησης, των Μαυρογιαλούρων. Όποιος/όποια Δήμαρχος έχει τις κατάλληλες επαφές θα παίρνει και τα ανάλογα χρήματα προς διαφήμιση και του κόμματος και του Δημάρχου. Και θα βγαίνει και τη σχετική φωτογραφία, βεβαίως, βεβαίως! Ασφαλώς το να μην εντάσσεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πελατειακό σύστημα είναι άγνωστη πολιτική πρακτική για την παράταξη του Δημάρχου. Και ο πελατειασμός συνεχίζεται από την κορυφή προς τη βάση. Ο γνωστός του γνωστού…
Πάντως η περιοχή της Σταυρούπολης έχει απηυδήσει από τέτοιες πρακτικές. Τα αποτελέσματά από όλους αυτούς που για δεκαετίες είχαν τα ηνία της αυτοδιοίκησης, και συνεχίζουν να τα έχουν, αφού κατάργησαν στην ουσία την απλή αναλογική, είναι εμφανή. Και τα κατάφεραν. Προς το παρόν δεσπόζει ένα πύργος και γύρω μια ερημωμένη περιοχή. Που ούτε λεωφορείο έχει για να σπάει η απομόνωσή της, ούτε τραπεζικό κατάστημα για την εξυπηρέτησή της, ούτε σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς νερού, ούτε ένα φύλακα για το Μακεδονικό Τάφο ώστε αυτός να είναι επισκέψιμος.
Πάντως χωρίς να θέλουμε να χαλάσουμε τη χαρά του Δημάρχου μας να τον πληροφορήσουμε ότι ο ‘Φιλόδημος΄ που καταργήθηκε από τον Κο Θεωδωρικάκο είχε τύχει καθολικής αποδοχής από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης. Ήταν ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενεργοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδοτούνταν έργα υποδομών για το σύνολο των δήμων της χώρας, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των, συνήθως, καταχρεωμένων δήμων. Δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα στους ΟΤΑ να υλοποιήσουν βασικές υποδομές από την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αντιπλημμυρική προστασία και την αγροτική οδοποιία και από τα σχολικά κτήρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την αξιοποίηση του κτιριακού τους αποθέματος. Υποδομές κρίσιμες για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πόροι στοχευμένοι σε πραγματικές ανάγκες και όχι σε έργα βιτρίνας.
Βέβαια και πριν ο Δήμος Ξάνθης ήταν ο τελευταίος Δήμος στην περιφέρεια ΑΜΘ ως προς την απορρόφηση κονδυλίων από το Φιλόδημο του Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Δήμος μας κατάφερε να απορροφήσει τα λιγότερα χρήματα στην περιφέρειά μας. Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που δείχνει την απορρόφηση πόρων από το Φιλόδημο μέχρι την άνοιξη του -19.
Πολύ ανησυχούμε για τα παλιά ΄νέα΄ ήθη που επέστρεψαν στους δήμους μας. Διεκδικούμε την επαναφορά του Φιλόδημου ώστε η χρηματοδότηση των Δήμων να γίνεται βάσει της αρτιότητας των μελετών, μέσα από διαφανείς διαδικασίες και όχι στους διαδρόμους των υπουργείων πίσω από κλειστές πόρτες .
Α, και πού είστε. Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία του εμβάσματος…
Γιαννακίδου Χαρίκλεια