Ομιλία Χ. Ζεϊμπέκ για τον προϋπολογισμό του 2020 

Ομιλία Χ. Ζεϊμπέκ – Προϋπολογισμός 2020

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μετά από τέσσερις αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς προσανατολισμένους προς τις ανάγκες των πολλών, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιστρέφει με έναν αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, για να διαλύσει κάθε  κοινωνική πρόνοια και να αποδείξει ότι οι διακηρύξεις της πριν τις εκλογές ήταν άνθρακες και όχι θησαυρός.

Ξεκινώντας από την Παιδεία, παρατηρούμε μια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού, αφού όμως η Κυβέρνηση ξήλωσε σημαντικές  μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως:

 • Την κατάργηση των Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης
 • Την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου
 • Την αναστολή λειτουργίας 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ
 • Ενώ δεν έχει ολοκληρώσει τις προσλήψεις για την ειδική αγωγή και
 • πάγωσε τις 10.500 προσλήψεις στην γενική παιδεία

Μετά από αυτές τις πρωτοβουλίες απορρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, ο προϋπολογισμός της ΝΔ δεν αποτυπώνει τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον,

δεν αξιοποιεί τον δημοσιονομικό χώρο που εξασφάλισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

και προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ μεγαλύτερους δημοσιονομικούς περιορισμούς και με ένα εκπαιδευτικό σύστημα κατεστραμμένο, κατάφερε να ανορθώσει την κατάσταση της Παιδείας. Κατάφερε να έχουν τα παιδιά τα βιβλία και τους δασκάλους στην ώρα τους και μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας έτρεξε τις διαδικασίες για 15 χιλιάδες προσλήψεις στην Παιδεία (4500 ειδική αγωγή και 10500 στην γενική εκπαίδευση).

Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης καταγράφεται η μεγαλύτερη απόκλιση από τις εξαγγελίες της ΝΔ πριν και μετά τις εκλογές. Έχετε κατορθώσει να δημιουργήσετε ένα χάος στον αγροτικό κόσμο και αντιδράσεις λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή σας,

 • με τις εξαγγελίες σας για αύξηση των εισφορών των αγροτών
 • και για εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης των καλλιεργειών αντί του δημοσίου ΕΛΓΑ.
 • Με το φορολογικό σας νομοσχέδιο οι φοροελαφρύνσεις των αγροτών ήταν ψίχουλα,
 • ενώ και η έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο, που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως πήγε περίπατο.

Για το 2020 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είναι μειωμένος κατά 50 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για νέο de minimis.

Άλλος ένας πολύ κομβικός τομέας στον οποίο φέρατε τα πάνω κάτω είναι ο τομέας της εργασίας και γενικά του κοινωνικού κράτους. Το πρώτο σας μέλημα ήταν

 • να υποβαθμίσετε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να μειώσετε τους ελέγχους,
 • να καταργήσετε τον βάσιμο λόγο απόλυσης που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις και
 • να ξηλώσετε τις βασικές αρχές της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με εξαιρέσεις στις συλλογικές συμβάσεις
 • και περιορισμούς στην προσφυγή στη διαιτησία.
 • Μετά από όλα αυτά βλέπουμε αρνητικό ρεκόρ 18ετίας για το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων του Οκτώβρη.

Στον προϋπολογισμό σας καμία αναφορά για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναλογικά με την ανάπτυξη δεν βλέπουμε, αλλά αντίθετα βλέπουμε μια μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τον ΟΑΕΔ , δηλαδή λιγότερα προγράμματα για τους ανέργους και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, δηλαδή λιγότερες συντάξεις. Στην κοινωνική πρόνοια, μόνη σας παρέμβαση είναι το επίδομα των 2000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί, αλλά από την άλλη, υπάρχει μια μείωση στα προνοιακά επιδόματα για τα ΑμΕΑ, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα ενοικίου και να μην ξεχάσουμε τις σοβαρές μειώσεις στο κοινωνικό μέρισμα.

Λίγο πριν τελειώσω την ομιλία μου επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στα προβλήματα της Περιφέρειάς μου, της Θράκης, και του νομού μου, της Ξάνθης, και στο πως είναι η κατάσταση στον τόπο μου με την Κυβέρνησή σας.

Η Θράκη που μετά τις πολλές διακρατικές συμφωνίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  είχε ξεκινήσει να μετατρέπεται σε εμπορικό κόμβο και πραγματικό σταυροδρόμι δυο ηπείρων, ξαφνικά με τον ερχομό σας επέστρεψε στην στασιμότητα.

Στασιμότητα που συνοδεύεται με παύση πολλών έργων υποδομής στην Ξάνθη, όπως η κατασκευή του δρόμου του Κενταύρου και την παύση της στήριξης των δήμων στην περιοχή μετά το κόψιμο του «Φιλόδημου».

Η Κυβέρνησή σας που επένδυσε προεκλογικά στην μείωση του brain drain, δεν δίνει δεκάρα για το πώς θα φέρει πίσω τους χιλιάδες εργαζόμενους που βγαίνουν στα ναυπηγεία και εργοστάσια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας για να δουλέψουν και στην ουσία είναι αυτοί που κρατάνε ακόμα όρθια την οικονομία της Ξάνθης.

Ενώ πολεμάει και την καπνοκαλλιέργεια, την παραδοσιακή καλλιέργεια που είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή μου. Δεν δίνει κίνητρα στους αγρότες να την συνεχίσουν και δεν διαπραγματεύεται καν μια ενίσχυση de minimis για τις ζημιές στις καλλιέργειες του καλοκαιριού. Έτσι κινδυνεύει η ποιοτικότερη ποικιλία καπνού να τελειώσει.

Όσο για την εκπαίδευση, δυστυχώς η παρούσα Κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια πρόθεση με την δική μας.

Όταν μετέφερα τα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και το πρόβλημα στέγασης του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου, ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των μαθητών, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μας αντιμετώπισε με περιπαικτική διάθεση και δεν έδειξε καμία πρόθεση για να βρεθεί μια λύση. Αυτή τη στιγμή στεγάζονται 740 μαθητές και μαθήτριες σε ένα ανεπαρκές κτίριο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, που λειτουργεί σε δυο βάρδιες και χωρίς να υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε για προσωρινή ούτε για μόνιμη λύση του προβλήματος με την ανέγερση νέου σχολείου.

Ούτε στα πάγια ζητήματα της μειονότητας για την προκήρυξη εκλογών στις διαχειριστικές επιτροπές της βακούφικης περιουσίας,

ούτε στο ζήτημα της εκλογής μουφτή, δεν παίρνετε καμία πρωτοβουλία. Ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο επίλυσης των ζητημάτων αυτών.

Γενικά, δεν έχετε καμία πρόθεση να ανοίξετε τον διάλογο με την μειονότητα.

Κλείνοντας,  επειδή πολλή συζήτηση γίνεται για τα δικαιωματικά θέματα σε συνδυασμό με τα εθνικά ζητήματα,

φαίνεται ότι η μειονότητα μπαίνει συχνά πυκνά στο μάτι του κυκλώνα.

Θα ήθελα να πω για ακόμα μια φορά και από το βήμα της Βουλής,  ότι η Θράκη αποτέλεσε και θα αποτελεί υπόδειγμα συμβίωσης των πολιτών, των πολιτισμών και των θρησκειών.

Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει την μειονότητα από εκρήξεις μισαλλοδοξίας και διχασμού και όχι να τις ενθαρρύνει από τα στόματα των αξιωματούχων της.

Οφείλει να καταδικάζει τέτοιες πρακτικές και δεν θυμάμαι να άκουσα κανέναν συνάδελφο της συμπολίτευσης να καταδικάζει τέτοιες ακραίες δηλώσεις.

Ούτε καν οι συνάδελφοι από την Θράκη δεν αντέδρασαν.

Οφείλει προστατέψει τα δικαιώματά της μειονότητας όπως και όλων των πολιτών που πλήττονται από απόψεις σκοταδιστικές.

Για να μη γυρίσουμε σε μαύρες εποχές που σε τίποτα δεν θυμίζουν ένα κοινωνικό και δημοκρατικό κράτος με ίσες ευκαιρίες για όλους.