Επίκαιρη ερώτηση Ζεϊμπέκ προς το Υπουργείο Παιδείας για το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Ξάνθης

Αθήνα,  Οκτωβρίου 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Θέμα: «Επίλυση κτιριακού προβλήματος του Μειονοτικού Γυμνασίου- Λυκείου Ξάνθης»

Το Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1965.  Από το 1968 έως και σήμερα  στεγάζεται στο κτίριο της οδού Χατζησταύρου 10, ιδιοκτησίας της  πρώην νομαρχίας Ξάνθης.  Το συγκεκριμένο κτίριο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και λειτουργούσε ως καπνομάγαζο και στην συνέχεια ως Γυμνάσιο Θηλέων Ξάνθης .

Αυτήν την στιγμή το σχολείο αριθμεί  740 εγγραφές μαθητών, ενώ η χωρητικότητα του είναι πολύ μικρότερη. Επιπροσθέτως, το κτίριο έχει σοβαρά προβλήματα λόγω παλαιότητας, η αυλή του σχολείου είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να προκαλείται συμφόρηση, ενώ δεν υπάρχουν και εργαστηριακές αίθουσες.

Αθήνα, 4.11.2019

Δελτίο Τύπου

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτησή μου με αριθμό πρωτοκόλλου 149/29-10-2019 και με τίτλο: « Επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης» , η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απέδειξε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και γνώσης σε βάθος των ζητημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Οι υπεκφυγές της κας Υπουργού, η οποία δεν επιθυμούσε να δώσει μια σαφή απάντηση σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο, την οδήγησαν σε πολλά ατοπήματα που έδειξαν την ανεπάρκειά της:

  • Η κυρία Υφυπουργός αγνοώντας ότι το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο στεγάζεται σε δύο χώρους (Σχολείο και Παράρτημα), δεν αντιλήφθηκε ότι η πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Σχολικής Εφορείας ήταν να τοποθετηθούν ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες στο προαύλιο του Παραρτήματος και όχι στο κεντρικό κτίριο του σχολείου.
  • Αδυνατούσε να αντιληφθεί ότι ο μαθητικός πληθυσμός αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 100 παιδιά και άρα το πρόβλημα έγινε επιτακτικότερο.
  • Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε το ενδιαφέρον της προς την επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου με την δημιουργία του Παραρτήματος, το οποίο αποτελείται από 4 αίθουσες και όχι από κοντέινερ, όπως εσφαλμένα δήλωσε η κα Υφυπουργός. Δυστυχώς, η νέα Κυβέρνηση δεν δείχνει την ίδια πρόθεση με την προηγούμενη. Ακριβώς το αντίθετο, η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδωσε μια ξεκάθαρη αρνητική απάντηση τόσο για την τοποθέτηση των αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ, όσο και για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου.
  • Τέλος, θα πρέπει η νέα ηγεσία να αντιληφθεί ότι η ασφάλεια των παιδιών διακυβεύεται κυρίως από την παραμονή τους σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, στο οποίο δημιουργείται συμφόρηση. Και από την στιγμή που υπάρχει ένα ανεπαρκές κτίριο, η λειτουργία του σχολείου σε δύο βάρδιες δεν επιλύει οριστικά το θέμα, αλλά ταλαιπωρεί τους μαθητές.

Μέσα από την χτεσινή απάντηση της κας Ζαχαράκη, φάνηκε ότι η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «πούλησε» φρούδες ελπίδες σε μαθητές και γονείς, προκειμένου να διακόψουν τον αγώνα τους. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο οποίος υποτίθεται ότι μεσολάβησε μεταξύ γονέων και Υπουργείου. Ενώ, θα πρέπει την έμπρακτη στήριξη του να αποδείξει και ο Δήμος Ξάνθης.

Το δίκαιο αίτημα του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου για ασφαλείς και σύγχρονες εγκαταστάσεις δεν μπορεί να γίνεται «μπαλάκι» στα χέρια των υπευθύνων. Για τον λόγο αυτό, θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η μειονοτική εκπαίδευση ως υποδεέστερη, χωρίς να εξασφαλίζονται καν τα στοιχειώδη για τους μαθητές.