«Να είμαστε παρόντες εκεί που συναντιούνται οι αγωνίες και οι ελπίδες του λαού»

Την δυνατότητα και την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε από τη Λευκάδα, μιλώντας σήμερα, 20 Οκτωβρίου 2019, σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης για την υποδοχή νέων μελών, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα:

• Η εκδήλωση της ΝΕ για τα νέα μέλη μας στη Λευκάδα συμπληρώνει το ελπιδοφόρο ψηφιδωτό των μαζικών εκδηλώσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος στο δρόμο προς το συνέδριό μας. Παλιά και νέα μέλη συναντιόμαστε στην αναγκαιότητα μιας άλλης πρότασης για την κοινωνία,  την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα. Μας ενώνει η ελπίδα και η απαίτηση για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή, για ισότητα και για τη στήριξη των ανθρώπων του μόχθου που η κρίση και τα μνημόνια, η νεοφιλελεύθερη “λύση”,  καταδίκασαν σε μια ζωή καθημερινής αγωνίας.

• Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δείξει “δείγματα γραφής” ανατρέποντας σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να εισπράξει τα χειροκροτήματα των εκπροσώπων των επιχειρηματιών. Θεσμικές ανατροπές συντελούνται κατά προτεραιότητα,  όπως με την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Κρίσιμοι τομείς του Δημοσίου απειλούνται, επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων. Στην ενέργεια τα εθνικά δίκτυα απεμπολούνται, ενώ επιλέχθηκε η απαξίωση της ΔΕΗ για να περάσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια. Στην Υγεία, η κυρίαρχη λογική στην κυβέρνηση είναι για έμμεση ιδιωτικοποίηση μέσω των ΣΔΙΤ. Να χρησιμοποιηθεί η Δημόσια  υποδομή και το προσωπικό στα νοσοκομεία για να τα λειτουργούν και να κερδίζουν ιδιώτες γιατροί. Αργά ή γρήγορα όλο και περισσότεροι πολίτες θα δουν τις αρνητικές συνέπειες όλων αυτών στην καθημερινότητά τους.
• Αντιμέτωπη με αυτή την πολιτική,  η κοινωνία καλείται να απαντήσει θέτοντας τις δικές  της αρχές και ιεραρχήσεις. Στο χέρι μας είναι να εμπλέξουμε περισσότερο κόσμο στην υπόθεση της καθημερινής πολιτικής παρέμβασης, με έναν τρόπο που θα έχει στοιχεία έμπνευσης και πρωτοτυπίας. Για να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος, με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Που θα παραπέμπει στις μεγάλες αξίες της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού κόσμου.

• Αυτή είναι και η λογική της πρότασης για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ της  προοδευτικής συμμαχίας. Ένα συμμαχικό σχήμα που έδωσε τη δυνατότητα έκφρασης σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν ενεργά σε άλλους πολιτικούς χώρους  και τα τελευταία -αρκετά χρόνια- συμπορεύονται μαζί μας. Η ανάγκη αυτή πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε κάθε περιοχή,  σε κάθε νησί, σε κάθε δήμο και πόλη. Να είμαστε παρόντες οπουδήποτε μπορούμε. Να επικοινωνούμε με τον κόσμο, να παρακάμψουμε αυτό που βλέπουμε να στήνεται με έναν έντονο τρόπο γύρω μας, ένα τείχος αποκλεισμού από ΜΜΕ. Να σπάσουμε την αντιΣΥΡΙΖΑ λογική που σε μεγάλο βαθμό έκρινε το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

• Μας δίνει ευκαιρίες ο αντίπαλος. Έχει κάνει τρεις τεράστιες μεταστροφές. Συμφωνία Πρεσπών. Αυτή την «προδοτική»,  όπως την χαρακτήριζαν,  συμφωνία τώρα βγαίνουν και λένε πως θα πρέπει να την τιμήσουν και να την υπηρετήσουν. Δεύτερο ζήτημα το προσφυγικό. Που υποτίθεται ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ η αιτία και η αφορμή για να έρχονται εδώ οι κατατρεγμένοι όλου του κόσμου και τελικά διαπιστώνουν ότι είναι θέμα γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών αντιπαραθέσεων. Ανακαλύπτουν την πραγματικότητα. Και το τρίτο είναι το Θέμα των περιβόητων  πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά τα οποία θα έβαζαν προς συζήτηση στην πρώτη συνάντηση στο εξωτερικό και τώρα τα έχουν “καταπιεί”, αγνοώντας μάλιστα και μη εκμεταλλευόμενοι κάτι που η δική μας κυβέρνηση είχε κατακτήσει στην πράξη. Η δέσμευση για το  3,5% ουσιαστικά να είναι 2,5% από τη στιγμή που θα αξιοποιούσαμε ένα μέρος από το λεγόμενο “μαξιλαράκι” των 37 δισ. που έχουμε στην άκρη ως χώρα.

• Επιδιώκουμε ένα μαζικό, λαϊκό Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που  η εκλογική του απήχηση θα εκφραστεί οργανωτικά σε κάθε χώρο συλλογικής έκφρασης και δράσης. Επιχειρούμε μια ουσιαστική τομή στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο της πολύμορφης και πολυεπίπεδης καμπάνιας  ανασυγκρότησης και επανεκκίνησής του οφείλουμε να μιλήσουμε στην καρδιά και στο νου κάθε πολίτη. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα Κόμμα το οποίο, στη συνείδηση των πολιτών, θα είναι το αντίπαλο δέος, η ελπίδα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και την πολιτική πρόταση που πρεσβεύει.