Βατικανό: Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντηθηκε σήμερα ο Αλ. Τσίπρας όπου μεταξύ άλλων τον ευχαρίστησε για για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπισμό καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του – Σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης, προσωπικότητες της Αριστεράς – Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους”, υπογράμμισε σε παρέμβασή του σε συνεδρία με τίτλο: “Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη”, στο φεστιβάλ του Articolo Uno.

“Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους”, υπογράμμισε από τη Ρώμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του σε συνεδρία με τίτλο: “Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη”, στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η γραπτή αφιέρωση – μήνυμα του Πάπα στον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του Brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, κατά τις τοποθετήσεις του στη συνεδρία, απαντώντας σε ερωτήματα που του τέθηκαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “χρειαζόμαστε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο αντίπαλο που είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και να ανατρέψουμε τις πολιτικές λιτότητας που τη θρέφουν διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή”. Ένα μέτωπο, τόνισε, που θα παίρνει γενναίες αποφάσεις και θα δίνει λύσεις για τους Ευρωπαίους. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό το μέτωπο πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις της Αριστεράς, των Πρασίνων, της Σοσιαλδημοκρατίας και να φτάνει ακόμη και μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Όπως τόνισε, “η κοινή πορεία δεν θα είναι άθροισμα δυνάμεων, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν θα είμαστε στο ίδιο κόμμα, ούτε θα έχουμε τις ίδιες απόψεις, αλλά θα είμαστε μαζί απέναντι στη βαρβαρότητα”. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση αναφορικά με τον Ματέο Σαλβίνι, για να σχολιάσει: “μόλις είπα τη λέξη βάρβαρος, με ρωτήσατε για τον Σαλβίνι…”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως “οι διεργασίες εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα θα έχουν κομβική σημασία”, χαρακτηρίζοντας ως “μεγάλο βήμα” την απομάκρυνση του Σαλβίνι και την ήττα της Χρυσής Αυγής. Ερωτηθείς δε εάν του αρέσει η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, είπε πως του αρέσει που έγινε η νέα κυβέρνηση, διότι το να βρίσκονται αυτές οι ιδέες και πρακτικές στην κυβέρνηση, δημιουργούσε θλίψη και ντροπή σε όλους μας που αγαπάμε την Ιταλία και ό,τι έχει προσφέρει σε επίπεδο ιδεών, πολιτισμού και στο αντιφασιστικό κίνημα.

Μιλώντας για την ακροδεξιά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ακροδεξιά χρησιμοποιεί μια ρητορική που προσπαθεί να παρουσιάσει ως αντισυστημική, αλλά πουθενά δεν αποδείχθηκε να είναι. Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Τσίπρα, η ακροδεξιά παντού άσκησε πολιτικές εις βάρος των εργαζομένων. “Είναι η άλλη όψη, το μακρύ χέρι του συστήματος”, συνέχισε, για να προσθέσει πως δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε υπερασπιζόμενοι τη συστημική κανονικότητα, παρά μόνο με εναλλακτικές πολιτικές.

Μιλώντας για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “οι Πρέσπες μας στοίχισαν περισσότερο στο εκλογικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι οι δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής”, για να υπογραμμίσει: “ωστόσο όχι μόνο δε μετανιώνουμε για αυτό, αλλά είμαστε περήφανοι”. “Η αριστερά σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις οφείλει να αποτυπώνει το στίγμα των αξιών της υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας ενάντια στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία”, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του προς τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι “αντιθέτως, η ΝΔ που επένδυσε σε δυνάμεις του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, θα το βρει σύντομα μπροστά της”.

Σειρά συναντήσεων

Σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και το νέο Ευρωπαίο επίτροπο και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στη Ρώμη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ακόμη με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Συνάντηση που κράτησε σχεδόν μια ώρα είχε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλεξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Τον ευχαρίστησα από καρδιάς για την στήριξή του στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπισμό.

View image on Twitter
172 people are talking about this

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης με ανθρωπισμό, για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του. (διαβάστε αναλυτικά)

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση στη Ρώμη με τον Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Roberto Fico.

View image on Twitter
72 people are talking about this

(διαβάστε αναλυτικά: Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Φίκο, πρόεδρο της ιταλικής βουλής και πολέμιο του Σαλβίνι)

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο τραπέζι των συναντήσεων αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέθηκαν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το brexit, καθώς και η προσφυγική κρίση.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Συναντήθηκα με τον Paolo Gentiloni, με τον οποίο είχα πολύ καλή συνεργασία όταν ήταν Πρωθυπουργός της Ιταλίας, οπότε και εμβαθύναμε τις ελληνοϊταλικές σχέσεις, πραγματοποιήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, στην Κέρκυρα & μια σειρά Συνόδων των χωρών του νότου.

View image on Twitter
96 people are talking about this

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της χαλάρωσης του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου και της στροφής σε μια αναπτυξιακή πολιτική, φιλική στο περιβάλλον. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας, αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα από το 2020 και όχι στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, στη βάση του σχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras

@atsipras

Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας και καλό φίλο της Ελλάδας Roberto Gualtieri, που βοήθησε τα μέγιστα σε δύσκολες στιγμές από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

View image on Twitter
117 people are talking about this

Ο Αλ. Τσίπρας συνάντησε και τον Ρομπέρτο Σπεράνζα, τον υπουργό Υγείας, ο οποίος είναι μέλος του αριστερού κόμματος Articolo Uno που συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο Μ. Σαλβίνι αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας αριστερό εξτρεμιστή, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως όταν το λέει ο Σαλβίνι, είναι τίτλος τιμής που ο Σπεράνζα πρέπει να δικαιώσει.

Για το μέλλον της ΕΕ, τη συνεργασία των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών, τις πρόσφατες εξελίξεις στη Ιταλία και την ενίσχυση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικού κόμματος, είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος, σε γεύμα που του παρέθεσαν, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ των στελεχών που απάρτιζαν την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Βιτσέντζο Αμεντόλα και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του κόμματος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Sinistra Italiana και της «’Αλλης Ευρώπης». Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για την ακλόνητη στάση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό στα χρόνια της κρίσης, αλλά και προς τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, τονίστηκε ότι “η Ιταλική Αριστερά αποτελούσε πάντα ένα εργαστήρι ιδεών και δράσης” και ότι “είναι αναγκαία η συμβολή της και σήμερα στο διάλογο και τον κοινό βηματισμό των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για να αναζητήσουμε προοδευτικές λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, η Ευρώπη και ο κόσμος”.