Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την 84η ΔΕΘ και το «Ι. Βελλίδης»
Το εναλλακτικό προοδευτικό και «πράσινο» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος στην αποψινή ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής (15/9) στους δημοσιογράφους.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η περιοδεία του Αλ. Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ το Σάββατο
«Είμαστε εδώ μετά από τεσσεράμισι χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα»
«Είμαστε εδώ μετά από τεσσεράμισι χρόνια αγώνων και μάχης για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην 84η ΔΕΘ.
Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ότι η χώρα είχε ανθρωπιστική κρίση, ανεργία στο 27%, οχτώ συνεχόμενα χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης με τη χώρα να έχει χάσει σωρευτικά το 25% του πλούτου της, αποεπένδυση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, τράπεζες στα όρια της κατάρρευσης, άδεια ταμεία, αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
«Αυτήν την πραγματικότητα ολέθρου κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα μας τότε, κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την συμφωνία του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η εντολή μας ήταν σαφής και καθαρή: Να σταματήσουμε την πορεία καταστροφής. Να βγάλουμε την Ελλάδα από την μνημονιακή συνθήκη. Να της δώσουμε πίσω την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της. Να στηρίξουμε τους αδύνατους. Θεωρώ ότι τιμήσαμε αυτή την εντολή».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πολίτες γνωρίζουν πώς ζούσαν το 2015 και γνωρίζουν πού και πώς ζουν σήμερα.
Η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει
Ο Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όμως «η εικόνα της χώρας έχει ριζικά αλλάξει» και κανείς δεν το αρνείται.
«Όπως και κανείς δεν αρνείται ότι αυτό είναι έργο της προηγούμενης, της δικής μας κυβέρνησης» τόνισε καθώς «μέσα σε ελάχιστο χρόνο πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις.
Να μειώσουμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, να ολοκληρώσουμε και να βάλουμε τέλος στην δημοσιονομική προσαρμογή.
Να επαναφέρουμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας 675 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2019.
Να καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία.
Να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό.
Να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όσα εξαγγείλαμε, έγιναν πράξη ένα προς ένα
«Για πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια η χώρα κατάφερε να πατήσει στα δικά της πόδια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι «επιστρέψαμε στις αγορές χρήματος με το ελληνικό ομόλογο να σημειώνει ιστορικά χαμηλά ήδη από τον Ιανουάριο του 2019» και «με συνετή διαχείριση δημιουργήσαμε ένα χρηματικό απόθεμα ασφαλείας πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα 37 δις ευρώ» που διασφαλίζει τη χώρα από εξωγενείς αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλα περιθώρια ευελιξίας, «αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά».
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μείωση του ΈΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες, των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες από το 20 στο 13,3%, την επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1%.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις 7.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και για την Ειδική Αγωγή, στην αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ και στην κατάργηση του υποκατώτου μισθού.
«Αυτές είναι λοιπόν οι εξαγγελίες της ΔΕΘ χωρίς αντίκρισμα; Αυτά είναι τα μεγάλα λόγια που δεν γίνονται πράξη; Όπως μας κατηγορούσαν οι αντίπαλοί μας;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «έγιναν όλα πράξη ένα προς ένα».
Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου για τις πραγματικές αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική της την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την λοιδορούσε, όπως είπε, ενώ έκανε αυτοκριτική, γιατί, όπως είπε, «κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά για την λήψη μέτρων ελάφρυνσης».
Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής «αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, είπε και προσέθεσε ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Από τα Υπουργεία, και τις τράπεζες ως τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη».
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στη «μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε την πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες» και στο στίγμα για την περιβαλλοντική πολιτική.
«Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου γι’ αυτές. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση».
Πού «αποτύχαμε»
Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras✔@atsipras
Με ρωτάνε πολλοί: Δηλαδή τα κάνατε όλα καλά; Θα είμαι ευθύς: Όχι, δεν τα κάναμε όλα καλά. Μακριά από μένα η λογική της αυταρέσκειας, της αυτάρκειας & του ναρκισσισμού. Φυσικά κάναμε λάθη. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, ταχύτερα & πιο αποφασιστικά.
Η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019, μας στοίχισε. Πολλοί το θεώρησαν “εκλογικό πακέτο” ενώ στην πραγματικότητα ο χρόνος των εξαγγελιών σχετιζόταν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Eurostat για τον Απρίλιο του 2018 & την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών.
Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά τη λειτουργία του κράτους. Η κυβέρνηση δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας. Στα Υπουργεία, τις τράπεζες, τις ελεγκτικές αρχές & τη δικαιοσύνη.
Το τρίτο σημείο αφορά τη μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες. Και το τέταρτο αφορά το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική, όπου θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα. #ΔΕΘ2019
«Είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος»
«Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι με το ένα τρίτο των Ελλήνων να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, «είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς».
Και στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η στήριξη που μας έδωσαν 1,8 εκατ. πολίτες μας γεμίζει ευθύνη. Όχι μόνο απέναντι τους αλλά απέναντι σε όλους τους πολίτες της χώρας. Και ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο» δήλωσε.
Ξεδιπλώνεται το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συμβούν πράγματα που θα ακυρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική, οι μαύρες ημέρες της χρεωκοπίας είναι πίσω μας, αλλά αυτή η εικόνα δεν είναι δεδομένη, όπως είπε, καθώς «υπάρχει ένα ασταθές και ρευστό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι το δείγμα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους δύο μήνες, επιβεβαιώνει τους φόβους «γιατί με το “καλημέρα” είδαμε να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μπροστά μας, το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς. Ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό. Ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες. Κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς».
Αναφέροντας παραδείγματα είπε:
«Στο πεδίο των θεσμών: Η σύνθεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που λίγους μήνες πριν εκπροσωπούσαν ολιγάρχες και σήμερα βρίσκονται δήθεν να εκπροσωπούν το ελληνικό Δημόσιο στη διαπραγμάτευση μαζί τους.
Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κύριο Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ, χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. Δεν είχε δηλαδή καν πτυχίο. Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του κυρίου Μητσοτάκη αλλάζουμε απλά τον νόμο. Κατά τα άλλα ομνύουν στην αριστεία».
Το πιο σοβαρό, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι «ότι σπεύδουν να τοποθετήσουν μυστικούς και αδιαφανείς συνδέσμους της ΕΥΠ, σε όλα τα Υπουργεία και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς».
Υποκρισία και ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές από την κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και για τροποποίηση του νόμου «κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να οδηγήσουν στην έκπτωση εν μέσω της θητείας τους την επικεφαλής και τα μέλη του ΔΣ της αρχής».
«Το μέγεθος όμως της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας της νέας κυβέρνησης, αναδεικνύεται στην υπόθεση του γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας: αφού η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν την πολιτική τυμβωρυχία μετά την τραγωδία στο Μάτι και ζήτησαν την παραίτηση του τότε αρχηγού της αστυνομίας για παραλείψεις και λάθη στη διαχείριση της πυρκαγιάς, κάνοντας «αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες και τους νεκρούς», τελικά διόρισαν στην καίρια θέση ευθύνης γ.γ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «τον άνθρωπο που είχε τη βασική επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι, τον τότε αρχηγό της αστυνομίας κύριο Τσουβάλα, του οποίου την παραίτηση είχα ζητήσει εγώ».
Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους
Στο πεδίο της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για λεονταρισμούς της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς, ενώ «είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 2022, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων, δεν το έκανε».
Όπως είπε, τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, και αντ’ αυτού η κυβένηση επέλεξε την επικοινωνία από την ουσία, δίνοντας «λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου».
«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα» συνέχισε.
Πρωτοφανής προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ
«Η ΝΔ αγνοεί τη μεσαία τάξη για να κάνει πιο γενναία δώρα στους φίλους και χορηγούς της», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις επιλογές της στην οικονομία και πρόσθεσε πως «όταν εμείς νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και κατά 20% για τις μεσαίες περιουσίες, η ΝΔ μαζί με τον κύριο Στουρνάρα, αμφισβητούσαν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή».
«Τώρα βέβαια που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν οι κανόνες των μαθηματικών και τα νούμερα βγαίνουν», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι τα επιπλέον 250 εκατ. για το 2019 που «ανακάλυψαν» αποφάσισαν να τα διαθέσουν «στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ».
«Αυτή είναι η δημοσιονομική και φορολογική πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτά είναι τα κοινωνικά συμφέροντα που υπηρετεί. Αυτή είναι η αντίληψή του για την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «αυτή την αντίληψη υπηρετεί και αυτός και η κυβέρνησή του σε όλους τους τομείς της οικονομικής πολιτικής κάνοντας δώρα σε επιχειρηματίες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».
Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της». Εξηγώντας, ανέφερε ότι ήταν η δικαιολογία για «την προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ό,τι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες».
Διευκολύνουν τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων
Για το Ελληνικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε για τη στάση της κυβέρνησης ότι «αφού βρήκαν μπροστά τους τις μεγαλοστομίες τους όταν ήταν αντιπολίτευση, αφού μετέθεσαν την ημερομηνία έναρξης των εργασιών 4 φορές (…) σήμερα νίπτουν τας χείρας τους».
«Μας λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έναρξη των εργασιών αλλά του επενδυτή. Και για να τον βοηθήσουν, επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον Τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις Τράπεζες.
Και την ίδια στιγμή δίνουν και ένα ακόμη σπουδαίο δώρο στον ίδιο επιχειρηματία. Αποφασίζουν τη πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου».
«Με δυο λόγια αποδέχονται τη ζημία του Δημοσίου, προκειμένου να διευκολύνουν τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων».
Οι φωτογραφικές επιδοτήσεις ξεπερνούν κάθε φαντασία
Για την “El Dorado Gold” ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θέλει να επιδοτήσει με δημόσιο χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας.
«Θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της χώρας και να εξάγουν το υλικό στο εξωτερικό και εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας, ε, αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία…» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «ξεπερνούν κάθε φαντασία οι φωτογραφικές επιδοτήσεις σε μη παραγωγικούς κλάδους, όπου όμως έχουν το προνόμιο να δραστηριοποιούνται επιχειρηματίες φιλικά προσκείμενοι στη ΝΔ».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε «μήπως είναι η ίδια ακριβώς πρακτική των κουμπάρων και των φίλων, που μας οδήγησε στη κρίση πριν το 2009».
«Καταφέραμε να προχωρήσουμε στη λύση “και αρχαία και μετρό”»
Στο θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ντιλ άνευ προηγουμένου», με θύματα τους πολίτες της πόλης, όπως κατήγγειλε.
Αναφερόμενος στο «από πουθενά θέμα με την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου» είπε ότι «ξαναμπαίνει το ψευδοδίλημμα “ή αρχαία ή μετρό” και ξαναγίνεται ανέκδοτο το μετρό της Θεσσαλονίκης».
«Εμείς» συνέχισε, «καταφέραμε να προχωρήσουμε στη λύση “και αρχαία και μετρό”. Διότι, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, αντί για τέλη του 2020, θα έχουν την ευκαιρία -και εάν, λέω εγώ- να δουν το μετρό να λειτουργεί την άνοιξη του 2023», σημείωσε.
«Καλά θα κάνουν να τιμήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών»: Να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα κέρδισε ελευθερία κινήσεων
«Βρεθήκαμε στον τοίχο να απολογούμαστε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και έρχονται σήμερα αυτοί που ανέχονταν τις διαδηλώσεις των δήθεν μακεδονομάχων και λένε ότι όχι μόνο θα την εφαρμόσουν αλλά και θα την τιμήσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Καλά θα κάνουν και θα την τιμήσουν, της αξίζει να τιμηθεί, αλλά αυτό κάνει ακόμη πιο εμφανή την κυβίσθησή τους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα κέρδισε πρωτοβουλία κινήσεων σε ΕΕ & Βαλκάνια και καταφέραμε να αποφασίσει το Ευρ. Συμβούλιο κυρώσεις σε βαρος της Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε.
Δείτε το βίντεο με το απόσπασμα όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει θερμό χειροκρότημα αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών: