Έσπασε το «φράγμα» του 20% η ανεργία, έπεσε στο 19.5% τον Μάιο

Για πρώτη φορά από το Σεπτέμβρη του 2011, η ανεργία έπεσε κάτω από το «φράγμα» του 20% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο του 2018 – «Ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη, συνεχίζουμε την προσπάθεια» η δήλωση της υπ. Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον Μάιο 2018, όπου καταγράφεται μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά έπεσε κάτω από το όριο του 20%

Έτσι, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2018 ανήλθε σε 19,5% έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 21,7% τον Μάιο του 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20,0% τον Απρίλιο του 2018.

Το σύνολο των απασχολούμενων, κατά τον Μάιο του 2018 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.824.393 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 924.941 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.230.269 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 70.052 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (αύξηση 1,9%) και κατά 48.884 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (αύξηση 1,3%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 113.718 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (μείωση 10,9%) και κατά 18.029 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (μείωση 1,9%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 7.263 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (αύξηση 0,2%) και μειώθηκαν κατά 34.293 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018 (μείωση 1,1%).

Έφη Αχτσιόγλου: Ενθαρρυντική η πτώση της ανεργίας κάτω από το 20%, η προσπάθεια συνεχίζεται

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι το ποσοστό της ανεργίας για πρώτη φορά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, υποχώρησε κάτω από το 20%, ενώ, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η μείωση της ανεργίας τον Μάιο του 2018 στο 19,5% αποτελεί αναμφίβολα μια ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη. Η προσπάθειά μας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με θεσμικές παρεμβάσεις και ελεγκτική δράση, καθώς και τα στοχευμένα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποδίδουν καρπούς» υποστηρίζει η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι, με πλήρη συναίσθηση ότι το μέγεθος της ανεργίας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία, με στοχευμένες πολιτικές και αξιοποιώντας κάθε παραγωγική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, «συνεχίζουμε την προσπάθεια για την καταπολέμησή της».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επιβολή της νομιμότητας στους χώρους δουλειάς, μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά τη θέση του κόσμου της εργασίας. «Πάνω σε αυτούς τους άξονες συνεχίζουμε το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα έχει αλλάξει σελίδα οριστικά και αμετάκλητα

Όπως τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ πως η ανεργία έπεσε στο 19,5% τον Μάιο:

Η πτώση της ανεργίας κάτω από το ποσοστό του 20%, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, αποτελεί την πιο ισχυρή ένδειξη ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα οριστικά και αμετάκλητα.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας για τον μήνα Μάιο προσδιορίστηκε στο 19,5%. Η εξέλιξη αυτή επικυρώνει τη σκληρή και μεθοδική δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία παρέλαβε στο 26%, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της τον Ιανουάριο του 2015. Υπενθυμίζεται δε πως το 2013 η ανεργία είχε υπερβεί το 27%.

Η εξέλιξη αυτή, βεβαίως, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες για την αύξηση της απασχόλησης και για τη δημιουργία ακόμα περισσότερων θέσεων πλήρους απασχόλησης θα ενταθούν. Επιπλέον, η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συνδράμουν αποφασιστικά στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων.

Δημ. Παπαδημούλης: «Τους επόμενους μήνες και χρόνια, με ισχυρότερη ανάπτυξη, θα έχουμε ακόμη μικρότερη ανεργία»

«Η μείωση της ανεργίας κ η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, με υγιή δημόσια οικονομικά, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την κοινωνία», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης και προσθέτει, με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ: «Το «σπάσιμο» του φράγματος του 20%, είναι καλό νέο. Τους επόμενους μήνες κ χρόνια, με ισχυρότερη ανάπτυξη, θα έχουμε ακόμη μικρότερη ανεργία».

Αλ. Χαρίτσης: Αυτοί που υποστήριξαν τις πολιτικές λιτότητας μιλούν τώρα για μείωση ανεργίας λόγω περιορισμένης απασχόλησης

“Αυτοί που υποστηριξαν με θερμη τις πολιτικές λιτότητας και διάλυσης των εργασιακων σχέσεων που εκτόξευσαν την ανεργία, μιλούν τώρα για μείωση ανεργίας λόγω περιορισμένης απασχόλησης. Ιδού ο δείκτης απασχόλησης που εμφανίζει υψηλό εξαετιας”, δηλώνει ο Αλ.Χαρίτσης στο twitter.

Νάσος Ηλιόπουλος: Η ανεργία είναι παιδί μιας πολιτικής που αντιλαμβάνεται τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του ως τροχοπέδη μιας οικονομίας των λίγων

«Για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, η ανεργία για τον Μάιο του 2018 καταγράφεται κάτω από 20%, και συγκεκριμένα στο 19,5. Να μην ξεχάσουμε πως η ανεργία δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν είναι απλά ένα απότοκο της κρίσης. Είναι παιδί μιας πολιτικής που αντιλαμβάνεται τον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του ως τροχοπέδη μιας οικονομίας των λίγων. Και αυτή είναι και η βασική μας διαφορά», τονίζει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος.