«Μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποκάλυψε ο Π. Πολάκης στην Εξεταστική (βίντεο)

Τι ανέφερε στη μαραθώνια εισαγωγική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας – Στη δικαιοσύνη τα στοιχεία για τη «μαύρη τρύπα» του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με την κατάθεση του Π. Πολάκη συνεχίστηκαν την Τρίτη 21/3 οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Μετά τη μαραθώνια εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος προχώρησε σε πολύκροτες αποκαλύψεις (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω), ξεκίνησαν οι ερωτήσεις των βουλευτών – μελών της επιτροπής, οι οποίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. 

 «Μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ 

Αποκαλύψεις για τη «μαύρη τρύπα» του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε κατά την εισηγητική του τοποθέτηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας στην Επιτροπή στοιχεία που ήρθαν στο φως μόλις πριν 10 μέρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε «ληστεία του ελληνικού λαού», καθώς όπως αποκάλυψε από το 2007 έως το 2014 εισήλθαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισροές με όρους πραγματικού χρήματος 750.304.452 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα τα έξοδα του ανήλθαν σε 522.297.387 εκατ. ευρώ, αλλά το αθροιστικό υπόλοιπο του οργανισμού στις 31/12/14 ήταν 3.173.703 ευρώ. «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» διερωτήθηκε εύλογα ο Παύλος Πολάκης και ζήτησε επιτακτικά την παρέμβαση εισαγγελέα. «Αύριο το πρωί» είπε χαρακτηριστικά πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας.

Έκανε γνωστό επίσης πως η «μαύρη τρύπα» ανακαλύφθηκε πριν από 10 μέρες, καθώς δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίως από το 2011 και έπειτα. Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «κρύψιμο στοιχείων» που προκαλούσε εμπόδια στην έρευνα που διεξαγόταν, με αποτέλεσμα να μην υπήρχε μέχρι σήμερα εικόνα του όλου. «Το 2011 αποφασίστηκε να εξαιρεθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ από το δημόσιο λογισμικό και η διαχρονική συμμορία με αρχιμαέστρο τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου διέγραψε όλο το ιστορικό και δεν έχουμε στοιχεία για τα λογιστικά (βιβλία εσόδων εξόδων) για τα χρόνια από το 2011 εως και το 2014», είπε συγκεκριμένα, διευκρινίζοντας ότι για το 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο Κέντρο.

Η λογική ήταν «φάτε παιδιά να φάμε» κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελούσε την «offshore» του υπουργείου Υγείας.

Σημείωσε επίσης πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διατηρούσε πάνω από 30 λογαριασμούς σε τράπεζες (για την ακρίβεια 36, όπως αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), γεγονός που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς.

Εξηγώντας μάλιστα το πως προέκυψε αυτή η τεράστια «μαύρη τρύπα», ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι οι αναλήψεις από όλους αυτούς τους λογαριασμούς γίνονταν με πληρεξούσιο από τον υπόδικο πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, ώστε να μην υπάρχουν επίσημα παραστατικά και να χάνεται… στο διάστημα η ροή του μαύρου χρήματος.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι πληρώνονταν προμήθειες και υπηρεσίες δύο φορές, κάνοντας λόγο για «συμμορία» μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη δικαιοσύνη τα στοιχεία

Από κοινού τα μέλη της Επιτροπής, Νίκος Νικολόπουλος, Σπύρος Λάππας και Θανάσης Παπαχριστόπουλος ζήτησαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης και ειδικά το σημείο της κατάθεσης του κ. Πολάκη για τη «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον οι εισαγγελικοί λειτουργοί να ενδιαφερθούν άμεσα για την καταγγελία του κ. Πολάκη», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης με τη σειρά του ξεκαθάρισε στο σώμα ότι τα πρακτικά θα πάνε στην Εισαγγελία αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση του κ. Πολάκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Με… μπακαλόχαρτο πήραν το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ

Στη συνέχεια ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στο περιβόητο δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που πήρε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με εγγύηση του Δημοσίου, για την προμήθεια 16 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου, ώστε να αντιμετωπιστεί η «πανδημία» της γρίπης το 2008. Υπενθυμίζεται ότι τελικά για την αγορά τους χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 50 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ κατέληξαν να χρηματοδοτήσουν διάφορες χορηγίες, συνέδρια, συμπόσια, εκδηλώσεις, κτλ. Δείχνοντας την αλληλογραφία της στοιχειοθέτησης του αιτήματος για το επίμαχο δάνειο, ο Παύλος Πολάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το χαρτί που κάνει η γυναίκα μου για να πάει στο μπακάλικο είναι πιο αναλυτικό». Σημείωσε επίσης ότι η έγκριση του δανείου ήταν ούτως ή άλλως προβληματική, καθώς δεν προνβλέπεται δανεισμός για δημόσιους οργανισμούς.

Ένταση για τον «προστατευόμενο» της ΝΔ

Η διαδικασία εκτροχιάστηκε όταν ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, που όταν διετέλεσε προϊστάμενος της δομής του οργανισμού για τους οροθετικούς, «σέρβιρε» φακές αξίας 12,5 ευρώ τη μερίδα, με τη βοήθεια του μπαντζανάκη του Γεωργίου Δρόση. Ο Παύλος Πολάκης ανβαφέρθηκε επίσης στην περίπτωση του ως χαρακτηριστική για την οικογενειοκρατία που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς όπως υπενθύμισε η σύζυγος του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου είχε καίρια θέση στον οργανισμό, η αδελφή της Κωνσταντίνα εργαζόταν στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη και ο σύζυγος της Γιώργος Δρόσης είχε αναλάβει την τροφοδοσία της δομής στην οποία ήταν προϊστάμενος ο Πουλής.

Η αναφορά και μόνο προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά, που σαν να ήταν συνήγορος του Σταμάτη Πουλή, εξανέστη με το επιχείρημα ότι δεν είναι πολιτικά πρόσωπα οι υπάλληλοι που ανέφερε ο Παύλος Πολάκης και έβαλε μάλιστα εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη, κατηγορώντας τον ότι δεν προεδρεύει σωστά.

«Το φαγοπότι με τις φακές ήταν οικογενειακή υπόθεση του κ. Πουλή, της γυναίκας του και της κουνιάδας του», επέμεινε τότε ο κ. Πολάκης, με τον Χρήστο Μπουκώρο της ΝΔ να απαντά «θα αφήσετε τις κουμπάρες και τις κουνιάδες να πείτε τίποτα σοβαρό;». «Οι κουμπάρες και οι κουνιάδες ήταν σε πολιτικά γραφεία…», είπε απαντώντας σοβαρά ο αναπληρωτής υπουργός τότε.

Στο χάος που επικράτησε παρενέβη και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕλ που κάλεσε τη ΝΔ να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη συζήτηση και την Αννέτα Καββαδία του ΣΥΡΙΖΑ να παρατηρεί ότι μάλλον η κατάθεση Πολάκη «χτύπησε κάποιο νεύρο» της γαλάζιας παράταξης.  «Θα τα μάθει ο ελληνικός λαός που να τριπηδάτε εδά μέσα», είπε τότε στα… κρητικά ο Πάυλος Πολάκης απευθυνόμενος στη γαλάζια πτέρυγα της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σταμάτης Πουλής, στην ιδιαίτερα εριστική του κατάθεση στην Εξεταστική, είχε δηλώσει ανοιχτά στέλεχος της ΝΔ και οι καταγγελίες του περί «παρέμβασης του Παύλου Πολάκη στο αρχείο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να ενοχοποιηθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης», αποτέλεσαν αντιπολιτευτική σημαία της ΝΔ στη συνέχεια.

Για το ζήτημα είχε δηλώσει τότε ο κ. Πολάκης: «Όσα στοιχεία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνέλλεξε ως όφειλε από τις εκθέσεις των επιθεωρητών, τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα αρχεία του Υπουργείου Υγείας,  πλέον βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελέων και της εξεταστικής επιτροπής. Το ποιοι  παραποίησαν στοιχεία ή έκρυβαν κούτες στα σπίτια τους ή ψευδομαρτυρούσαν ή έβγαζαν λεφτά σε τράπεζες του εξωτερικού θα αποδειχθεί πολύ σύντομα… Και δεν είμαστε εμείς αυτοί».

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις του Σπ. Λάππα, ο Π. Πολάκης επιβεβαίωσε ότι οι τρεςι μάρτυρες από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εξεταστική (Θεοφυλάτου, Πολύζου, η οποία είναι σύζυγος του Πουλή και Παπαδημητρίου) είχαν πλαστογραφήει τα στοιχεία για τις 23 προσλήψεις Γεωργιάδη.

Πολιτικό το χρήμα προς τα μίντια

Το θέμα των μαύρων ταμείων του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ροή χρήματος προς μιντιάρχες για τις διαφημιστικές του καμπάνιες, έθιξε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο ξεκάθρα για «πολιτικό χρήμα».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο, σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.

Ο Πάυλος Πολάκης έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις προς τα μίντια λέγοντας ότι έδιναν χρήματα ακόμη και σε σάιτς που δεν τα ήξερε η μάνα τους, και ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ενδεικτικά ότι δόθηκαν 80 χιλιάδες ευρώ στη σελίδα ellinesdimarxoi.r κι άλλα 15 χιλιάδες ευρώ στο xabaria.gr, ενώ υπενθύμισε και τα 92 χιλιάδες ευρώ στο BlueSky, σχέσεις με το οποίο είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε όμως αποκαλύψεις και για τη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου και την εταιρείας της Mindwork, που φέρεται να έπαιρνε χρυσές δουλειές από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πέραν από τις γνωστές επικοινωνιακές καμπάνιες που είχε αναλάβει η Mindwork, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο συνέδριο E-Ηelath που έγινε το 2014, όταν υπουργός ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης . Όπως είπε το έργο το κόστος του οποίου  ξεπέρασε τα 300.000 ευρώ ανατέθηκε σε δύο εταιρείες, η μία εκ των οποίο, αυτή της κ. Στουρνάρα, χωρίς διαγωνισμό κι εξήγησε πως όταν πρόκειται για χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος πρέπει να γίνεται διαγωνισμός. Και υπενθύμισε ότι η κατάληξη ήταν η κ. Στουρνάρα να κατοχυρώσει το σήμα E-health.

Για τον εργολάβο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Απαντώντας «προκαταβολικά», όπως ανέφερε, ο Π. Πολάκης τόνισε ότι «αν κάποιος έχει βάλει το κορμί του μπροστά για το θέμα του διωξίματος των εργολάβων από τα νοσοκομεία», είναι ο ίδιος,

«Δίνουμε αγώνα δύο χρόνια για να διώξουμε τους εργολάβους. Κάθε ένα νοσοκομείο που διώχνουμε τον εργολάβο είναι μία μικρή νίκη ενάντια σε πελατειακά δίκτυα, και πολιτικά συμφέροντα. Στα 73 από τα 135 καταφέραμε να τους διώξουμε», τόνισε.

Αναφορικά με τον εργολάβο φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που κατά τη ΝΔ έχει προνομιακή σχέση με τον αναπλ. υπουργό Υγείας, ο Π. Πολάκης ανέφερε: «Μία φορά έχω δει τον εργολάβο του ΚΕΕΛΠΝΟ και του είπα ότι θα φύγει. Αργήσαμε να τον διώξουμε διώτι έπρεπε να κάνουμε άλλους διαγωνισμούς για επείγοντα ζητήματα πριν και να ξηλώσουμε το παρακράτος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Το 2017, όταν ξεμπερδέψαμε, ξεκινήσαμε από το υπουργείο, όπου είναι ο ίδιος εργολάβος φύλαξης, τον διώξαμε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με μεγάλη καθυστέρηση και δυστοκία του διοικητικού μηχανισμού. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ του έκανε μηνύσεις το σωματείο και γι αυτό καθυστερήσαμε να τον διώξουμε. Αυτή τη στιγμή έχει φύγει, με το διαγωνισμό που κάναμε εμείς. Αν είχαμε σχέσεις όπως αυτές που είχαν πολλοί στο παρελθόν με όλα τα εργολαβικά συνεργεία, αυτά θα ήταν ακόμα εκεί. Σε έναν εχθρικό, λαμόγικο μηχανισμό με τη συμμορία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε επιτελικές θέσεις, παλέψαμε και μας κάνουν κριτική επειδή αργήσαμε να διώξουμε τον εργολάβο!».

260 δισ. ευρώ στην Υγεία από το 1991 ως το 2010

Απαντώντας στον εισγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα, ο αναπ. υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, των εθνικών λογαριασμών σε μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από το 1991 – 2010 δόθηκαν στο χώρο της Υγείας, δημοσία και ιδιωτική δαπάνη μαζί  260 δισεκ. Ευρώ. Από αυτά τα 160 ήταν δημόσια και τα άλλα 100 ιδιωτικά. Υπολογίζοντας ένα κόστος υπερτιμολόγησης, το οποίο είναι μεσοσταθμικό και υποεκτιμημένο 30% στη δημόσια δαπάνη και 40% στην ιδιωτική, βγάζει το αποτέλεσμα για τα 85 δις ευρώ σε μια εικοσαετία στο χώρο της Υγείας».

«Αν είχαμε αξιοποιήσει όλο αυτό το χρήμα θα είχαμε ενισχύσει και τις παροχές και το προσωπικό μας το οποίο δεν αμοίβεται ικανοποιητικά», τόνισε και ανέφερε:

«Το κοινωνικό συμβόλαιο της προηγούμενης περιόδου που χρεοκόπησε τη χώρα ήταν να μην πληρώνεται το προσωπικό στο χώρο της υγείας με αμοιβές όπως στις άλλες χώρες αλλά θα μπορείς «να βγάλεις» από τα φάρμακα, τα υγειονομικά αντιδραστήρια κ.α. “Σε κάνω συμμέτοχο σε μια παρανομία, το βουλώνεις και εσύ και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι”. Αυτό είχε πολλούς μέσα, αλλά αυτό δεν οργανώνεται χωρίς πολιτική απόφαση. Αυτό οργανώνεται με πολιτικά μέτρα, δηλαδή με πολιτικές αποφάσεις που επιτρέπουν να συμβαίνει αυτό το πράγμα».

«Η περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ιδιαιτερότητα γιατί εξελίχθηκε σε ένα παραμάγαζο και μηχανισμό προσλήψεων και ήταν το χέρι που ξεκίνησε μερικές μεγάλες μπουκιές διαφθοράς και μίζας, όπως ο μοριακός έλεγχος του αίματος. Πληρώναμε για τη μία εξέταση 60 και 70 ευρώ όταν η Πολωνία πλήρωνε 11. Το ίδιο έγινε και με τα εμβόλια της γρίπης», πρόσθεσε  Π. Πολάκης.

Κατάθεση – απάντηση στον Άδωνι

Η κατάθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αναμένόταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τη χθεσινή αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική για τη Novartis.

Δίνοντας το στίγμα για το τι θα καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του στο Facebook σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε πως τα στοιχεία που εξετάζει η Εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «σκευωρία» εις βάρος του.

«Η πολυδιαφημισμένη συνέντευξη τύπου του κ. Γεωργιάδη για αποκαλύψεις της “σκευωρίας” στο ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχθηκε σε μυθιστόρημα φαντασίας τύπου “Άρχοντας των δαχτυλιδιών”. Δεν αξίζει ούτε να διαψεύσουμε τα όσα ακούστηκαν  για “το στικάκι που έπεσε κατά τη μεταφορά κούτας και βρέθηκε από υπάλληλο που φοβάται για τη ζωή του”. Κατανοούμε το πανικό του καθώς οι έλεγχοι για το ΚΕΕΛΠΝΟ ολοκληρώνονται και οι αποκαλύψεις για τη Novartis και τις εντολές Φρουζή που υλοποιήθηκαν από τον κ. Γεωργιάδη παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να συμπληρώσει με νόημα: «Τα υπόλοιπα αύριο στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής».