Ένα θερμό χειροκρότημα, το «ευχαριστώ» των πρώην απολυμένων ΒΦΛ στον Ανδρέα Νεφελούδη

Χειροκροτώντας και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, ευχαρίστησαν τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, τα δεκάδες  μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο λιπασμάτων Ν. Καρβάλης

Κώστας Φιλίδης – Όρθιοι, χειροκροτώντας και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, ευχαρίστησαν τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, τα δεκάδες  μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο λιπασμάτων Ν. Καρβάλης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.
Τόσο ο πρόεδρος του ΕΥΚ, Ευθύμης Μακρογιάννης, όσο κι ο πρόεδρος του αγωνιστικού Σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης, δεν «τσιγκουνεύτηκαν» τους θετικούς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Νεφελούδη και τους τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στον αγώνα για την επαναφορά των παρανόμως απολυμένων στο εργοστάσιο. 

Συνάδελφε Ανδρέα

 

«Συνάδελφε Ανδρέα», αποκάλεσε τον κ. Νεφελούδη ο κ. Βογιατζίδης, στην ομιλία του, λέγοντας πως, πλέον « σε θεωρούμε δικό μας κομμάτι».
Αναφερόμενος στον πολύμηνο  αγώνα του Σωματείου, τόνισε ότι αυτός «είχε δύο χαρακτηριστικά: Ήταν αγώνας αξιοπρέπειας και αξιών. Κάτω από δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να συσπειρώσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις, που δεν είχαν πρόβλημα να ταχθούν με τη δική μας πλευρά. Η προχθεσινή, ήταν μια ιστορική ημέρα διότι  180 οικογένειες παλέψαμε για να επανέλθουμε στη δουλειά, αγωνιστήκαμε και πετύχαμε».
Όμως, όπως επισήμανε, «ο αγώνας δεν τελείωσε. Αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία και μέσα από αυτήν έχουμε να παίξουμε έναν διαφορετικό ρόλο μέσα στο εργοστάσιο, αυτόν του εγγυητή της ασφαλούς λειτουργίας της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας».
Θέλοντας να υπογραμμίσει τη στάση των πολιτικών δυνάμεων και των τοπικών φορέων στον αγώνα των εργαζομένων, ο κ. Βογιατζίδης είπε προς τον κ. Νεφελούδη ότι «ακόμη κι όταν κάναμε κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχες πρόβλημα να συναντηθείς μαζί μας και να μας κοιτάξεις στα μάτια, βάζοντας μαζί μας στόχους που επιτυχώς φέραμε εις πέρας. Αντιθέτως, μικροκομματικά συμφέροντα συμμετείχαν συνειδητά στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς, τοπικοί φορείς δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αν το έκαναν, ο αγώνας μας θα ήταν πιο σύντομος. Αντιθέτως, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτοί που τάχθηκαν ξεκάθαρα και υπέμειναν και την κριτική μας και πίεσαν την Κυβέρνηση. Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».
Τελειώνοντας, τόνισε ότι «έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να γίνει το εργοστάσιο πρότυπο εργασιακού χώρου και βίου, με στόχο την ανάπτυξη του Νομού και της χώρας», και  κάλεσε το κυβερνητικό στέλεχος: «Να σε δούμε και μέσα στο εργοστάσιο».

Κατάλαβα τι σημαίνει εργατική τάξη

«Μέσα από τον αγώνα σας κατάλαβα τι σημαίνει εργατική τάξη στην Ελλάδα, τι σημαίνει συνεργασία, πόνος, πάθος, αγωνιστικότητα για να διεκδικήσεις αυτά που σου ανήκουν», δήλωσε, ο κ. Νεφελούδης, θυμίζοντας ότι επρόκειτο για έναν σκληρό αγώνας, που δεν υπάρχει αντίστοιχος στα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.  Έναν αγώνα που δείχνει προς το Εργατικό Κέντρο πως η Καβάλα έχει ένα υπόδειγμα αγωνιστικότητας».
Αναφερόμενος σ’ αυτούς που στάθηκαν απέναντι, τόνισε ότι «κάποιοι πολέμησαν για να μείνετε άνεργοι. Δεν κατάλαβαν ότι ενώ ήσασταν από έξω από το εργοστάσιο, αγωνιζόσασταν και για την αξιοπρέπεια στην εργασία και αυτών που ήταν μέσα.
Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της κρίσης των αποφάσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης για την αμφισβητούμενη αδειοδότηση του εργοστασίου. «Αυτό δεν θα μείνει έτσι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για «νόθες άδειες που κρίνονται» και γνωστοποιώντας ότι αναμένεται το αποφαντικό του ελέγχου που έκανε το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας.
Τέλος, δήλωσε ότι «θα πρέπει να επέλθει εργασιακή κανονικότητα, για όσους είναι ώριμοι να την αποδεχτούν. Ακολουθούν η εξυγίανση του εργοστασίου και η εύρεση νέου επενδυτή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στ αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή».

Συγκίνηση από τους βουλευτές

 

Συγκινημένοι οι βουλευτές Δημήτρης ΕμμανουηλίδηςΚώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου δήλωσαν ότι από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν με τη μεριά των παρανόμως απολυμένων.
Ο κ. Νεφελούδης και οι βουλευτές, στη συνέχεια είχαν συνάντηση με εκπροσώπους Σωματείων του Νομού. Προηγουμένως, ο κ. Νεφελούδης στάθηκε στην είσοδο του ΕΥΚ και ξεπροβοδίζοντας τους εργαζόμενους στα λιπάσματα, τους ασπάστηκε έναν-έναν.