Θ. Φωτίου: Παράταση ως τις 26 Δεκεμβρίου σε αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα (Video)

«Όσοι νομίζουν ότι είναι δικαιούχοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες θα μπορούν να ξανακάνουν αίτηση» δήλωσε η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στον ΑΝΤ1 καθώς η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα θα είναι ανοικτή μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου.

«Από σήμερα μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου δίνεται η δυνατότητα να ξανακάνουν αίτηση όσοι νομίζουν ότι είναι δικαιούχοι» και εξήγησε ότι ειδικές περιπτώσεις θα συμπεριληφθούν για παράδειγμα από τις μονογονεϊκές οικογένειες. Επιπλέον χρήματα θα λάβουν οι μονογονεϊκές οικογένειες για κάθε παιδί.

Επίσης οι άνω των 67 ετών χωρίς ασφάλιση μπορούν να κάνουν νέα αίτηση και να είναι δικαιούχοι καθώς και οι ανάπηροι που δεν έχουν ασφάλιση εξήγησε η κ. Φωτίου.

Για πρώτη φορά, όπως ενημέρωσε η υπουργός, οκτώ βάσεις δεδομένων του κράτους αλληλοσυνδιάστηκαν και συνήργησαν καθώς εγκρίνονταν 25.000 αιτήσεις την ώρα. «Αυτό έχει τεράστια σημασία καθώς το κράτος μπορεί να καταλαβαίνει τα λάθη που κάνει και οι πολίτες να γίνονται συνειδητοί πολίτες καθώς μπορούν να εξυπηρετούνται, χωρίς γραφειοκρατία» πρόσθεσε.

Η αν. υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θ. Φωτίου επανέλαβε πολλές φορές ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο, για αυτό είχε ζητηθεί να δηλωθεί ακατάσχετος λογαριασμός. και καθησύχασε τους άνω των 70 πολίτες ότι θα λάβουν τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος με τη σύνταξη.

Στις “παράπλευρες απώλειες” τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα αναφέρθηκε η αν. υπουργός Θεανώ Φωτίου.

Σε σχετική δήλωσή της στην ΕΦΣΥΝ συγκεκριμένα αναφέρει ότι: “Μέσα από της διαδικασία που ακολουθήσαμε αναδείχθηκαν και ορισμένες παράπλευρες ωφέλειες:

* 1,5 εκατομμύριο μεταβολές πεδίων.
* 342.000 αλλαγές σε ΑΜΚΑ.
* Πάνω από 30.000 παιδιά που δεν εμφανίζονταν πουθενά προστέθηκαν στα νοικοκυριά.
* Βρέθηκαν πάνω από 2.000 άτομα που είχαν ένσημα πριν από το 1980 και δεν μπορούσαν να εντοπιστούν μέχρι σήμερα”.

Πιο αναλυτικά στη δήλωσή της αναφέρει:

“Μέσα σε δεκαεπτά ημέρες, πέραν του γεγονότος ότι εγκρίθηκαν 1.300.000 αιτήσεις και είναι διαπιστωμένο ότι πάνω από τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, απεδείχθησαν και ορισμένα άλλα πράγματα. Αποδείχτηκε ένας πρωτόγνωρος συντονισμός μεταξύ δώδεκα υπουργείων και φορέων, ενώ διασταυρώθηκαν και τα στοιχεία οκτώ βάσεων δεδομένων του κράτους.

Η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι 25.000 αιτήσεις εγκρίνονταν την ώρα, ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα. Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία η οποία βοήθησε τους πολίτες αλλά και το Δημόσιο να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει ψηφιακή μετάβαση. Τι σημαίνει να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές σε ουρές, με ένα κράτος που σε αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα”.

Κατ. Μπρ.