Λύκειο Σταυρούπολης: «Γαλάζια» φασαρία για έναν διευθυντή;

Το γεγονός ότι το Λύκειο Σταυρούπολης, τα τελευταία χρόνια, έχει μικρό αριθμό μαθητών (φέτος 35), οδήγησε το Υπουργείο Παιδεία στην απόφαση συνέχισης της λειτουργία του ως λυκειακές τάξεις στο Γυμνάσιο Σταυρούπολης.

Κώστας Φιλίδης-Το γεγονός ότι το Λύκειο Σταυρούπολης, τα τελευταία χρόνια, έχει μικρό αριθμό μαθητών (φέτος 35), οδήγησε το Υπουργείο Παιδεία στην απόφαση συνέχισης της λειτουργία του ως λυκειακές τάξεις στο Γυμνάσιο Σταυρούπολης. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από όσα συμβαίνουν σήμερα στο σχολείο, απλώς δεν θα υπάρχει διευθυντής Λυκείου.

Το γεγονός παρουσιάστηκε από τη ΝΟΔΕ Ξάνθης της ΝΔ σαν ενέργεια της Κυβέρνησης να…κλείσει το Λύκειο. Επίσης, το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, το οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του στο…κλείσιμο του Λυκείου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης απάντησε, ευκρινώς, και ο συντονιστής της οργάνωσης Ξάνθης του κόμματος, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, μίλησε στο «Κόκκινο Καβάλας» καταγγέλλοντας τον δήμαρχο Ξάνθης ότι αντέδρασε σε ένα ζήτημα δίχως λόγο, ενώ δεν είχε κάνει τίποτα, και ως δάσκαλος, όταν επί χρόνια έβλεπε να μειώνεται ο αριθμός των κατοίκων, άρα και των παιδιών, από περιοχές όπως η Σταυρούπολη, με αποτέλεσμα να κλείνουν Δημοτικά Σχολεία.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

«Η  με Αρ. Πρωτ. 26735/Δ2 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για το σχολικό έτος 2017-2018, μετατροπής του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Σταυρούπολης Ξάνθης, σε Λυκειακές Τάξεις προσαρτημένες στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Ξάνθης και η λειτουργία των δύο σχολείων με έναν διευθυντή εδράζεται στις διατάξεις του νόμου 1566/1985.

Σύμφωνα με το άρθρο 59 παρ. 3 ορίζεται ότι «Γενικά λύκεια με μαθητές λιγότερους από πενήντα (50) μπορεί να μετατρέπονται, με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε τάξεις λυκείου». Το Λύκειο Σταυρούπολης, επομένως, σύμφωνα με τον νόμο, που εφαρμόζεται από το 1985, θα λειτουργήσει με λυκειακές τάξεις μαζί με το Γυμνάσιο Σταυρούπολης. Παράλληλα, είναι ψευδές το γεγονός ότι το σχολείο θα πάψει να λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο Πανελληνίων Εξετάσεων, καθώς, εφόσον υπάρχουν μαθητές υποψήφιοι των Πανελληνίων, θα εξεταστούν στο σχολείο τους.

Όλα αυτά, φυσικά, καμία σχέση δεν έχουν με τις κινδυνολογίες της ΝΟΔΕ Ξάνθης, διότι το Λύκειο της Σταυρούπολης δεν καταργείται, ούτε  υποβαθμίζεται. Αντιθέτως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζει η ΝΟΔΕ Ξάνθης μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου, οι παροχές στην εκπαίδευση προς τους μαθητές είναι ακριβώς οι ίδιες στις Λυκειακές τάξεις, δηλαδή το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί, με όλες τις ειδικότητες».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιώργου Χατζηθεοδώρου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο«: