Για την Αριστερά του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη

7 σημεία για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

1. Το 2ο Συνέδριό μας πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια δομική κρίση θεσμών, που μεταφράζεται σε κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής και των θεσμών, καταλήγοντας σε κρίση Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά το ιδρυτικό του Συνέδριο και τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα, έχει διανύσει μια σημαντική πορεία. Από κόμμα με χαρακτηριστικά και κουλτούρα κόμματος διαμαρτυρίας και ακτιβιστικών δράσεων, έγινε ένα πλειοψηφικό, προοδευτικό, αριστερό κόμμα, που κυβερνά τον τόπο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έχει σημασία να καταγράψουμε τους λόγους στους οποίους οφείλεται αυτό το άλμα του ΣΥΡΙΖΑ: Η ενιαιοποίησή του, η συνεπής υπεράσπιση των δικαιωμάτων, το συστηματικό μέτωπο κατά της διαπλοκής και των συνοδοιπόρων της, η αντινεοφιλελεύθερη στάση του.

Αποκορύφωμα αυτής της πορείας ήταν όταν, μετά τις εκλογές του 2012, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διακήρυξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

2. Αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να προστατευτεί απέναντι στις προσπάθειες υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις του επί δεκαετίες δικομματικού μπλοκ εξουσίας, οι δυνάμεις της ρεβανσιστικής, νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, που, βλέποντας να ξηλώνεται η εξουσία κέντρων και παράκεντρων της διαπλοκής και της συστημικής διαφθοράς, επιδιώκουν να αναιρέσουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η μείωση της ανεργίας και η στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων μέσα από μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία απασχόλησης και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

3. Σε αυτή τη δύσκολη καμπή κι ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία θα επιστρέψει σύντομα σε θετικό πρόσημο, δεν δικαιολογούνται εσωστρέφεια και ηττοπαθείς προσεγγίσεις. Τώρα είναι η ώρα για μια αριστερή επανεκκίνηση που διαπιστώνει, αξιολογεί και διορθώνει συλλογικά λάθη, αδυναμίες και ανεπάρκειες. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, δίνουμε τη μάχη επιχειρώντας τομές που καμία άλλη κυβέρνηση δεν αποτόλμησε, εφαρμόζουμε μια σαφώς αριστερή – προοδευτική πολιτική μέσα στις συγκεκριμένες πολύ δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού, έχοντας κάνει την κεφαλαιώδη επιλογή να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

4. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πετύχει τους στόχους του, πρέπει να «ανοίξει» οργανωτικά και πολιτικά στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στηρίζουν. Να απευθυνθεί σε όλες εκείνες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική τους έκφραση. Να είναι ένα κόμμα πολυφωνικό, με ιδεολογικά ρεύματα ιδεών, αλλά χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος που λειτούργησαν απωθητικά, χωρίς κλειστές ομάδες και προσωποπαγή καπετανάτα. Με σύνθεση απόψεων, ενιαία και αποτελεσματική δράση.

5. Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι σημαντικές. Για πρώτη φορά τόσο καθαρά διαφαίνεται η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών αντιλήψεων. Από τη μία στοιχίζονται οι υποστηρικτές της δογματικής προσήλωσης στη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που οξύνει την κρίση και βαθαίνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Και από την άλλη βρισκόμαστε όσοι πιστεύουμε στις οικουμενικές αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, στις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης με ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, για μια Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία, που φέρνει τη χώρα σε κεντρική θέση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, τη διοργάνωση της 1η Συνόδου Ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, της Διάσκεψης των Αθηνών. Θεωρούμε θετικές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ειδικά σήμερα, που τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής στροφής της Σοσιαλδημοκρατίας είναι πλέον ορατά και όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας (όχι, βέβαια, της ελληνικής) άρχισαν να προσεγγίζουν την Αριστερά.

6. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχει ήδη κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την ανθρωπιστική της πολιτική στο προσφυγικό, το οποίο, μαζί με το δημοσιοοικονομικό, αναδιατάσσουν τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης συνολικά.

Στηρίζουμε αυτή την πολιτική επιλογή, η οποία είναι στον αντίποδα των κλειστών συνόρων, διεκδικούμε την εφαρμογή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

7. Μπροστά μας έχουμε έναν μακρύ και δύσβατο δρόμο. Χρειαζόμαστε τόλμη και επιμονή στην απόφασή μας να απαλλάξουμε τη χώρα από τη διαπλοκή και να εξαλείψουμε τα φαινόμενα της διαφθοράς.

Χρειαζόμαστε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου, υγιούς μοντέλου ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο.

Άλλωστε, το μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα που θέλουμε να οικοδομήσουμε είναι ένα τολμηρό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικών μετατοπίσεων και αλλαγών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει η πολιτική την πρωτοκαθεδρία έναντι της αγοράς. Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη Αριστερά, με αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, που μειώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζοντας το μέλλον των νέων γενιών.

Η πίστη μας στο όραμα για ένα σοσιαλιστικό μέλλον με Δημοκρατία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη παραμένει σήμερα ίσως περισσότερο επίκαιρη από ποτέ και μας οδηγεί στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες μας.

Αλεξίου Θανάσης, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυγενάκης Μανώλης, Γκασούκα Μαρία, Δημητριάδης Δημήτρης, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Μπάμπης, Ζαγάρας Περικλής, Ζαχαριάδης Κώστας, Θηβαίος Νίκος, Καλιαμπάκας Νίκος, Καλφακάκου Ρία, Καμτσίδου Ιφιγένεια, Καπράνας Ζήσης, Καραγιουσούφ Αϊχάν, Κυλάκου Καίτη, Κωνσταντινίδης Βασίλης, Λάκκα Λαοκρατία, Μανταδάκης Άγγελος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μπαλάφας Γιάννης, Μπαλάφας Γιώργος, Μπατσής Χρήστος, Μπενίσης Γιάννης, Μπίρμπας Δημήτρης, Παπαδημούλης Δημήτρης, Πετροπουλάκης Δημήτρης, Ροδάκης Πάνος, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σιμορέλης Χρήστος, Σκουρολιάκος Πάνος, Στάικος Χρήστος, Συρμαλένιος Νίκος, Ταφλανίδης Κώστας, Τρανός Τριαντάφυλλος, Τσίρκας Βασίλης, Φραγκάκη Μαρίκα, Χατζοπούλου Αγγελίνα, Χριστόπουλος Αλέξης, Χρήστου Λίνα.