Υπουργείο Οικονομίας: Στόχος να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ΕΒΖ

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη λειτουργία της ΕΒΖ και συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση στήριξης της βιωσιμότητας της Βιομηχανίας αλλά και των τευτλοκαλλιεργητών, που την τροφοδοτούν με πρώτη ύλη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, τις επόμενες μέρες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ θα προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τους αγρότες για το 2016, ενώ ήδη εργάζεται για την εξυγίανση της βιομηχανίας, την εξοικονόμηση κόστους και τη σταδιακή αποπληρωμή των καλλιεργητών. Πολύ σύντομα, όπως προσθέτει, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παραγωγών.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει πως στην κατεύθυνση εξυγίανσης της ΕΒΖ έχει διαμορφωθεί πλαίσιο συμφωνίας με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, βάσει του οποίου το χρέος θα περιοριστεί στο 1/3 του σημερινού.

Όπως έχει γράψει ήδη το stokokkino.gr, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που έχει εγκρίνει η τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει την ΕΒΖ και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων της, τα οποία είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπει τα εξής: Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να αποφέρει η πώληση – μέσω διεθνούς διαγωνισμού- των 2 εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία και κάποιων άλλων μη παραγωγικών ακίνητων που κατέχει η εταιρία και που θα μεταφερθούν στην Πειραιώς και θα πουληθούν προκειμένου να μειωθούν τα χρέη. Άλλα 50 εκατομμύρια θα είναι το ύψος ενός νέου ομολογιακού δανείου που θα συναφθεί με την Πειραιώς με ορίζοντα δεκαετίας και εφόσον αποπληρωθεί το δάνειο αυτό, τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα διαγραφούν.
Στόχος του Υπουργείου είναι, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση «να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Βιομηχανίας, να στηριχθεί η εξυγίανση, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της, όπως και η λειτουργία των εργοστασίων, με ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».
Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη 14/4 ορίστηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το οποίο συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα.