Δυναμική τερματισμού και των δύο… πειραμάτων

Τελικά οι Ευρωπαίοι, και ειδικότερα οι ηγέτιδες δυνάμεις, αντιλήφθηκαν ότι η Ε.Ε. κινδυνεύει με γελοιοποίηση από την ανικανότητά της να λάβει αποφάσεις και έτσι η χθεσινή δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση. Μια απόφαση που επιχειρεί να βάλει τάξη στις ακατάσχετες ροές προσφύγων, με τους οποίους αναμειγνύονται και πάσης φύσεως μετανάστες. Τελικά η Τουρκία συμφώνησε να γίνει ο χώρος από τον οποίο θα γίνεται η διαλογή των δικαιούχων για άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες προσφύγων του πολέμου. Και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν να απορροφήσουν τους εγκλωβισμένους υπεράριθμους στην Ελλάδα. Το πόσο καλά θα δουλέψει αυτή η συμφωνία μένει να αποδειχτεί. Το κλειδί είναι ασφαλώς η Τουρκία, που απέσπασε μια γενναία οικονομική επιδότηση για το έργο φιλοξενίας και ταυτοποίησης που απαιτείται.

Υποθέτουμε ότι η τουρκική πλευρά, αν πραγματικά έχει στρατηγική σύγκλισης και ένταξης κάποια στιγμή στην Ε.Ε., θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απομονωθεί και ήδη δέχεται ισχυρές πιέσεις για την αυταρχική εσωτερική συμπεριφορά, όπως την εκφράζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι επίσης λογικό, για να μην πούμε βέβαιο, ότι, με την ευκαιρία της συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτημα, η Ε.Ε. επιθυμεί να κλείσει και την άλλη χρόνια πληγή που μένει ανοιχτή και αφορά την υλοποίηση της οικονομικής συμφωνίας με την Ελλάδα. Η δυναμική των πραγμάτων είναι τέτοια -και οι πολιτικές συνθήκες απαιτούν- να βρεθεί λύση, και μάλιστα γρήγορα και σε αυτό το πρόβλημα. Είναι φανερό πλέον ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαφωνεί, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ναυάγιο την αξιολόγηση, η οποία αναμένεται, σύμφωνα και με δήλωση του πάντα επιφυλακτικού προέδρου του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι προχωρά κανονικά και μπορεί να κλείσει έως το τέλος αυτού του μήνα.

Η Ε.Ε. είχε εγκλωβιστεί σε μια παραλυτική εσωστρέφεια επιτρέποντας χωρίς αντίλογο και φραγμούς την ανάπτυξη των εθνικιστικών απαιτήσεων από τις νέες χώρες κυρίως. Τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο και ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες, όπως είναι χάρη στην οικονομική της δύναμη η Ε.Ε. κινδύνευε να χαθεί από την παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, που αγωνίζεται εδώ και ένα χρόνο να αποκτήσει επιτέλους ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, ώστε με σταθερούς κανόνες ο κάθε Έλληνας και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις να σχεδιάσουν και να εργαστούν με γνωστούς κανόνες για την οικονομική της ανάκαμψη και την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά (λόγω του άφρονος υπερδανεισμού) που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα τελευταία χρόνια.

Η Αυγή