Αλ.Τσίπρας: “Όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ” (Video)

“Έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και 3 μήνες για μια κοινή αντιμετώπιση στην προσφυγική κρίση” τόνισε ο Αλ.Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής όπου επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας.

“Σήμερα το σχέδιο αυτό γίνεται κοινή απόφαση της ΕΕ και οι μονομερείς ενέργειες μπαίνουν στο ψυγείο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο ταξίδι στην Σμύρνη μπήκαν οι βάσεις για τη σημερινή συμφωνία τονίζοντας ότι “όποιος τολμά με σχέδιο έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ” ενώ συμπλήρωσε  ότι σε στενή συνεργασία με τον Ν.Αναστασιάδη “καταφέραμε  οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από τον τραπέζι”

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε με έμφαση ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο έρχεται να δώσει το μήνυμα ότι “χτυπάμε τους διακινητές, προσπαθούμε να καταργήσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές και παράλληλα δημιουργούμε νόμιμη οδό για όσους χρήζουν προστασίας και ασύλου”.

“Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα

Τα φίλτρα αυτά είναι

1)Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές

2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα

3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες. Άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα”.

“‘Εχουμε πετύχει το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συνθηκών σημείωσε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι με βάση την συμφωνία θα υπάρξει ενίσχυση στο προσωπικό της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό από την Ευρώπη. Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα 2400 άτομα μεταφραστές και εξειδικευμένο προσωπικό”.

“Θυμηθείτε πριν από λίγες ημέρες το σχέδιο αυτό είχε το βέτο της Ουγγαρίας. Το ότι ξεπεράστηκε είναι μια επιτυχία το γεγονός ότι έχουμε συμφωνία” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.

Προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας είναι η θετική αντιμετώπιση τόσο των κρατών μελών της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι άμεση προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης στα βόρεια σύνορά της χώρας, που έχει οξυνθεί λόγω των μονομερών και παράνομων ενεργειών ορισμένων κρατών.

Θα βρεθεί η “χρυσή τομή” στο θέμα Μουζάλα

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» όσον αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σε ερώτηση αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τον Γ. Μουζάλα σε αυτή την καθοριστική Σύνοδο, ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.

«Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη συνεισφορά του Γ. Μουζάλα και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.