Η Ελλάδα της αλληλεγγύης: Μια αγκαλιά για τους πρόσφυγες

Γράφει η Ντίνα Μπατζιά

Τείχος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, απέναντι στα τείχη των ακραίων φωνών εντός κι εκτός χώρας, των κλειστών συνόρων και της άρνησης για επιμερισμό ευθυνών στο ζήτημα του προσφυγικού, υψώνουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες, συλλογικότητες και δήμοι. Από τη Καβάλα και τη Κοζάνη, μέχρι τον Πειραιά και από τη Μαγνησία μέχρι τα νησιά του Αιγαίου.

Χιλιάδες πρόσφυγες τις τελευταίες ημέρες, με κάθε μέσο, προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, όπου άνοιξε μεν χτες η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ωστόσο η διέλευση γίνεταιι με το σταγονόμετρο.

Στην πορεία τους αυτή, επαναλαμβάνουν μόνο πως θέλουν να περάσουν τα σύνορα. Στην πορεία τους αυτή, με όποιο μέσο, η μία μετά τη άλλη, οι πόλεις της «διαδρομής» ανοίγουν την αγκαλιά της αλληλεγγύης, φωτίζοντας κάθε σκιά ξενοφοβίας.

Στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρούπαραμένουν Σύροι πρόσφυγες.  Ο Δήμος Αλμυρού προσπαθεί να βοηθήσει με την παροχή τροφής και πρόχειρων σκηνών, αλλά και ιατρικής περίθαλψης από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Παράλληλα ζητήθηκε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες, ενώ φορείς και οργανώσεις από τον Βόλο διανέμουν τρόφιμα και νερό για να βοηθήσουν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», στην περιοχή τηςΝέας Καρβάλης του Δήμου Καβάλας, φιλοξενούνται από το βράδυ της Παρασκευής οι 1500 πρόσφυγες που κατέπλευσαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας από την Τετάρτη το βράδυ έως σήμερα Κυριακή.

Μετά τη 48ωρη διανυκτέρευση τους στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας, οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 150 παιδιά και βρέφη, μεταφέρθηκαν στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, καθώς οι υποδομές της αθλητικής εγκατάστασης δεν μπορούσαν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Ο Δήμος Καβάλας έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη φιλοξενία, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ δεκάδες κάτοικοι της Νέας Καρβάλης έχουν επισκεφθεί τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου προκειμένου να προσφέρουν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στο δήμο Κοζάνης μόλις ενημερώθηκαν ότι τρία πούλμαν γεμάτα με Σύρους πρόσφυγες βρίσκονται σταματημένα έξω από την πόλη και η πιθανότητα παραμονής 150 ατόμων στo ύπαιθρο είναι πλέον υπαρκτή, ο δήμαρχος Κοζάνης ανέλαβε πρωτοβουλία.

Άμεσα ξεκίνησε μια διαδικασία να ενημερωθούν οι φορείς και ακτιβιστικές ομάδες και στήθηκε ένας μηχανισμός μέσα σε δύο ώρες με παροχή συσσιτίου και ιατρικής βοήθειας και ετοιμάσθηκε το κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης για την φιλοξενία των προσφύγων.

«Αγαπητέ φίλε από την Ανατολή, βρέθηκες στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, σε καλωσορίζουμε …»: Με μία ανοιχτή επιστολή, γραμμένη στα ελληνικά και στα αραβικά, σε μορφή εφημερίδας, υποδέχεται ο δήμος Τρικκαίων τους Σύρους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο. Η πρωτοβουλία του δήμου στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία των ντόπιων με τους Σύρους πρόσφυγες και στη καλύτερη διευθέτηση του όποιου προβλήματος ανακύπτει από τα νέα δεδομένα στην περιοχή.

Στα νησιά του Αιγαίου, η πλειοψηφία των κατοίκων και των αρχών δίνουν καθημερινά τη μάχη της υποδοχής και της αλληλεγγύης. Το σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά συνεχίζεται.

Ναι, η κατάσταση είνα ασφυκτική. Ναι, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειρισθεί τις προσφυγικές ροές, με σύνορα τριγύρω κλειστά και με μια Ευρώπη που ακόμη δεν «ακούει».

Αλλά ναι, είναι αισιόδοξο ότι ανοίξαμε την αγκαλιά μας, μέσα σε τόση πίεση και τόσο δηλητήριο… Είναι αισιόδοξο ότι σαν κοινωνία προχωράμε.

Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Πηγή: Στο Κόκκινο