Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για διάλογο με τους αγρότες – Η εικόνα απο τα μπλόκα

Νέες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει η κυβέρνηση για συνεννόηση με τους αγρότες, σύμφωνα και με δηλώσεις των υπουργών Βαγγέλη Αποστόλου, Γιώργου Κατρούγκαλου και Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ραντεβού στα μπλόκα δίνουν οι αγρότες που ήρθαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν  μαζικά συλλαλητήρια, την Παρασκευή και το Σάββατο. Κλειστά αό τις 12.00 της Κυριακής και πάλι τα Τέμπη.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο συλλαλητήρια στην Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας, ζητείται η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής.

 Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της, Χρήστος Γκόντιας “μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 35 μπλόκα της χώρας, ενώ η αίσθηση που έχω μιλώντας με εκπροσώπους μπλόκων στην Ελλάδα, είναι θετική”.
Την ίδια ώρα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών αναμένουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την έναρξη διαλόγου στη βάση των προτάσεων που από κοινού έχουν καταθέσει με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

Η εικόνα απο τα μπλόκα

Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών προχώρησαν εκ νέου την Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του εκεί μπλόκου, οι οποίοι το διήμερο των αγροτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Αθήνα είχαν αφήσει την Κοιλάδα ανοιχτή για περισσότερες ώρες προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των συναδέλφων τους.

Στη Θράκη, από την Δευτέρα και για 72 ώρες κλείνει το τελωνείο της Νυμφαίας στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, στον κόμβο του Τυχηρού.
Στην Ξάνθη, κλειστή θα μείνει η γέφυρα του Νέστου στην Εγνατία Οδό, ως και τις 2 το μεσημέρι και από Δευτέρα θα πραγματοποιούνται επτάωροι αποκλεισμοί 12.00 ως 19.00.

Το τελωνείο του Προμαχώνα είναι ανοιχτό 11.00- 15.00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας.
Το τελωνείο της Εξοχής  είναι κλειστό για ΙΧ και λεωφορεία από 10:00- 15:00 και 17.00-22.00.

Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 14η μέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα έχει ως εξής: Τελωνεία Κρυσταλλοπηγής και Νίκης(24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο), Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα, Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00- 16:00 και 18:30- 20:00), Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

Συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων αγρότες της Πελοποννήσου. Κλειστός από τις 17:00 είναι ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης και θα ξανανοίξει στις 23:00. Έως τότε η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – ‘Αργους μέσω Αχλαδόκαμπου. Επίσης οι αγρότες θα κλείσουν στις 18:00 την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Αθήνας και η κυκλοφορία θα γίνεται με παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι. Υπενθυμίζεται ότι η νέα εθνική οδός στο ύψος του Ισθμού είναι κλειστή επ’ αόριστον.

Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιστροφή τους από την Αθήνα. Ειδικότερα, στον επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, προχώρησαν αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κρατήσουν κλειστή μέχρι τις 22:00 την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. Ακόμη, συνάδελφοί τους της Αιγιάλειας αναμένεται έκλεισαν στις 19:00 και για τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.
Παράθυρο διαλόγου από την κυβέρνηση

«Σοβαρές βελτιώσεις» μπορούν να επιτευχθούν εάν οι αγρότες προσέλθουν στο διάλογο, διαμηνύει ο Αλ.Τσίπρας, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ.Αποστόλου ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών για τον αγροτικό κλάδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τους απευθύνει ξανά πρόσκληση για διάλογο, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων σεσυνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Αυγή, ενώ ο κ.Αποστόλου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο κ.Αποστόλου ανέφερε ότι ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι».
Οσον αφορά το φορολογικό καθεστώς που τους διέπει, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις, τονίζοντας ότι «με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση».
Ειδική αναφορά έγινε στο παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016. Ο υπουργός ανακοίνωσε ορισμένες παρεμβάσεις που θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:
– Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.
– Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
– Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων «που λυμαίνονται τον χώρο» και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.
– Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.
– Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.
Οσον αφορά το Μητρώο των επαγγελματιών αγροτών το οποίο κατηγορείται για «ταξική μεροληψία», ο Β. Αποστόλου το χαρακτηρίζει ως εργαλείο για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά μόνο τους μαγαλοαγρότες, γιατί η χώρα έχει ανάγκη την παραγωγή και την αγροτική δραστηριότητα όσων ζουν στην ύπαιθρο αλλά έχουν έσοδα και από άλλες δραστηριότητες.