Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Έχουμε οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση – Είμαστε με την κοινωνία και το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις τριών δημοσιοογράφων από ιδιωτικά ΜΜΕ, της Β. Κεχαγιά, του Γ. Κουβαρά και του Β. Σκουρή, ενώ τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης, Π. Χαρίτος.

«Η χώρα μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις και έχει περάσει τους περισσότερους κάβους» αν κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν όσα δεν κατάφεραν, θα διαψευστούν τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Die Welt και τη διάψευση από τη γερμανική πρεσβεία που επακολούθησε στη συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη συνεννόησης στην χώρα τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο, όπως το προσφυγικό ή το ασφαλιστικό θα πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό όμως δεν συνιστά αδυναμία διακυβέρνησης αλλά μια άλλη “κουλτούρα διακυβέρνησης”.

“Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία”

Αισθάνομαι πολύ ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών και δεν είχε στόχο η πρωτοβουλία μου τη διεύρυνση της κυβέρνησης, είπε ο πρωθυπουργός για το συμβούλιο αρχηγών και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του πριν από μόλις δύο μήνες. «Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι το έχουμε όλοι στο μυαλό μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι πρέπει να προβεί στην αυτοκοκριτική της.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, εξήγησε ότι βρίσκεται σε μια ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία, ενώ ερωτηθείς για τα εννέα σημεία που πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, έκανε λόγο για ορισμένες ωραίες αλλά ανεφάρμοστες ιδέες. Προανήγγειλε δε επιθυμεί να συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Χρυσής Αυγής, καθώς «δεν σνομπάρω κανέναν» ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανέναν». «Δεν ζητώ τη στήριξη κανενός για να περάσω τον δύσκολο κάβο», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Περιμένουμε τις προτάσεις της Ν.Δ. για τις ανεξάρτητες αρχές τόνισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι καθυστερεί η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών αλλά και διάφορες επενδύσεις, καθώς δεν μπορούν να οριστούν οι ανεξάρτητες αρχές όπως το ΕΣΡ γιατί δεν προσέρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση. “Αν ανακαλύψω ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό η κυβέρνηση θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες” πρόσθεσε.

«Πέρασα και εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δια πυρός και σιδήρου», είπε ο πρωθυπουργός για τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από το μιντιακό σύστημα και υπογράμμισε ότι «σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες», προσθέτοντας ότι τα κόμματα έχουν ευθύνη αυτούς τους κανόνες να τους τηρήσουν. Ενώ αναφερόμενος στην παθογένεια της διαπλοκής ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι θα περίμενε τη συναίνεση όλων των κομμάτων γιατί δεν αφορά πρόσωπα αλλά όπως είχε ήδη προεκλογικά καταδειχθεί ως το τρίγωνο, στην μία άκρη του οποίου είναι το πολιτικό σύστημα, στην άλλη το τραπεζικό σύστημα και στην τρίτη το μιντιακό σύστημα. “Δεν είμαι Χρυσός Οδηγός, να δίνω ονόματα”, βάζω κανόνες”.

Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική αστάθεια έχει τελειώσει τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ ως το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας.

Δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι “δεν θα υπάρχει μείωση στις κύριες συντάξεις” ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που θα έρθει στη Βουλή. Θα βοηθούσε να υπήρχε συναίνεση όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση στο θέμα αυτό, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

“Κλείνουμε με 0 ύφεση και από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούμε ότι καταστρεφόμαστε” είπε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο τι έχει πετύχει η κυβέρνηση ως σήμερα προσμετρώντας την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποφυγή του κουρέματος των καταθέσεων. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι ο “στόχος της κυβέρνησης είναι να φύγουμε από την επιτροπεία” και η οικονομία από τη μέγγενη της λιτότητας. Δεν πρόκειται για success story γιατίsuccess story δεν είναι οι δείκτες αλλά να μπορούν οι πολίτες να βρίσκουν δουλειά.

Προανήγγειλε επίσης ο πρωθυπουργός σημαντικές εξελίξεις για τον ΟΛΠ μέχρι το τέλος του χρόνου τονίζοντας ότι η ζώνη της Δραπετσώνας θα αποδοθεί στους κατοίκους.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε μάλιστα, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ΜΜΕ μιλούσαν για την αναγκαιότητα του μνημονίου ενώ σήμερα ανακάλυψαν τις φοροκαταιγίδες και τις φορολαίλαπες. Αντιθέτως όμως όπως επέμεινε “έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε αλώβητες κάποιες σημαντικές κόκκινες γραμμές. Το ασφαλιστικό ασφαλώς και είναι κόκκινη γραμμή”. Είμαστε με την κοινωνία και το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια δήλωσε τονίζοντας ότι σε πολλά πράγματα δεν συμφωνούν οι δανειστές, αλλά η διαπραγμάτευση είναι δυναμική διαδικασία και έφερε εδώ ως παράδειγμα τη στάση του κ. Ολάντ σε αντίθεση με αυτή του κ. Σόιμπλε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πολιτική οικογένεια από τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά πρέπει να αναζητάς συμμαχίες στην Ε.Ε.» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για την αλλαγή των συσχετισμών που έρχεται στην Ευρώπη με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία αλλά και τις εκλογές που θα ακολουθήσουν στην Ισπανία.

Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι” αλλά το τελευταίο οχυρό σταθερότητας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα ενώ επεσήμανε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών”. Ενώ απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση αναρωτήθηκε τι ακριβώς ζητάνε, να πνίγουμε τους ανθρώπους πάνω στις βάρκες;

(Πηγή: ΑΥΓΗ)