Θ. Πέτσιος: “Ολυμπιακοί αγώνες – Ελληνική υπόθεση… οφείλουμε να στηρίξουμε τους αθλητές μας”

Οι Ολυμπιακοί αγώνες μαζί με τους παραολυμπιακούς αποτελούν, παγκοσμίως, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και η 32η Ολυμπιάδα επρόκειτο να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2020 στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Λόγω πανδημίας μετατέθηκαν για το καλοκαίρι του 2021. Εκτός απροόπτου και σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή της Ιαπωνίας και την Δ.Ο.Ε  θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 8 Αυγούστου.

Οι πρώτοι αγώνες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και διεξήχθησαν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας το 776 π.Χ. Συνεχίστηκαν μέχρι το 393 μ.Χ. όπου τους κατήργησε ο Θεοδόσιος ο Α΄.

Τα πρώτα αγωνίσματα ήταν γυμνικά και διακρίνονταν: στον Στάδιο δρόμο, Δίαυλο, Δόλιχο, Πένταθλο, Πάλη, Πυγμή, Παγκράτιο, Οπλίτη δρόμο, καθώς και στα Αρματοδρομικά και Ιππικά αγωνίσματα του ιπποδρόμου. Για τους αρχαίους  Έλληνες σημασία είχε μόνο η νίκη και όχι τα ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων εφαρμόζονταν ο θεσμός της Εκεχειρίας,  που διαρκούσε από ένα μέχρι έντεκα μήνες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μοναδική ευκαιρία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων, με σκοπό την καθιέρωση της Ειρήνης, κάτι που δυστυχώς δε γίνεται σήμερα.

Με την ιδέα του Γάλλου Pierre de Coubertin έγινε η αναβίωση των Α΄ Ολυμπιακών αγώνων το 1896. Οι αγώνες διεξήχθησαν στην χώρα που τους γέννησε, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Το 2004 η χώρα μας φιλοξένησε πάλι τους αγώνες που διεξήχθησαν στο Ολυμπιακό στάδιο, στο Παναθηναϊκό στάδιο και στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας. Δηλαδή και στα τρία στάδια που αντιπροσωπεύουν τρείς διαφορετικές ιστορικές χρονικές περιόδους.

Η σημερινή κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους μεγάλους αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Οφείλει να ανατρέψει την τραγική κατάσταση που υπάρχει στον αθλητισμό της χώρας μας. Οφείλει να λύσει τα προβλήματα των αθλητών που αποτελούν εμπόδιο στην προσπάθειά τους. Οφείλει να παραμερίσει την αδιαλλαξία που την διακρίνει και να συζητήσει με τους αθλητές τους προπονητές και τις ομοσπονδίες τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πρώτα απ’ όλα ηθικές. Με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπαθεί να οικειοποιηθεί την τεράστια προσπάθεια και τον αγώνα των αθλητών. Από λόγια πάμε καλά, από πράξεις όμως μηδέν.

Κύριε Αυγενάκη, οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο αποτελούν επέτειο 125 χρόνων για τους Έλληνες από την αναβίωσή τους το 1896 και θέλουμε να ρωτήσουμε ποια είναι η στήριξή σας στις ομοσπονδίες και στους αθλητές.

Ποια είναι η αγωνιστική στήριξη των αθλητών μετά από ένα τόσο σκληρό lockdown; Ίσως το σκληρότερο της Ευρώπης!

Ποια είναι η ψυχολογική στήριξη αυτών;

Ποια είναι η οικονομική στήριξη, όταν είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αθλητών; Ας είναι καλά οι χορηγοί!

Να σας θυμίσουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις ομοσπονδιακών προπονητών η χρηματοδότηση είναι πολύ μικρή. Όσα χρήματα διατίθενται στο εξωτερικό για την προετοιμασία κάθε αθλητή, τόσα περίπου διατίθενται για μια ολόκληρη ομοσπονδία στη χώρα μας!

Οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για όλο τον κόσμο. Για εμάς τους Έλληνες ακόμη μεγαλύτερη. Συμβολίζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και αποτελούν κληροδότημα του αρχαίου κόσμου στο σύγχρονο. Οι Ολυμπιακές αξίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες των πολιτών και συνδέουν διαφορετικές πολιτιστικές κουλτούρες.

Οφείλετε λοιπόν έστω και την τελευταία στιγμή να σταθείτε στο πλευρό των αθλητών και να μην ξεχνάτε ότι έχουν απομείνει περίπου 11 εβδομάδες μέχρι την έναρξη των αγώνων.

Θανάσης Πέτσιος

Μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης