Γρηγόρης Στογιαννίδης, υπεύθυνος εργασιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α.Μ.Θ και της Ν.Ε Ξάνθης: Το νομοσχέδιο της ΝΔ δημιουργεί την εργασιακή ζούγκλα

Εργασιακό νομοσχέδιο, ως κατευναστικό μέσο προς τους δανειστές, «βλέπει» πίσω από την προσπάθεια του υπουργού Εργασίας να επικοινωνήσει το νέο σχέδιο νόμου, ο υπεύθυνος του Εργασιακού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της ΠΑΜ-Θ, αλλά και της ΝΕ Ξάνθης, Γρηγόρης Στογιαννίδης.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο πρώην βουλευτής, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση, αμέσως μετά το Πάσχα αλλάζει δραματικά τους όρους στην εργασία, τον συνδικαλισμό την κοινωνική και επικουρική ασφάλιση, δημιουργώντας, ουσιαστικά, μια… εργασιακή ζούγκλα.

Όπως τόνισε, για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια «εμβληματική μάχη, την οποία θα τη δώσουμε σε όλους τους τόπους εργασίας, μέσα στην κοινωνία και ελπίζουμε ότι κι εκείνη θα αντιδράσει σθεναρά», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση, ακολουθεί τη γνωστή τακτική να μη σέβεται την πρόταση όλων των πλευρών της Βουλής να τηρηθεί ένα μορατόριουμ σε σχέση με τα νομοθετήματα, εν καιρώ πανδημίας. «Το είδαμε και με τον εκπαιδευτικό νόμο, ο οποίος προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις», σημείωσε.

Ο κ. Στογιαννίδης έδειξε καχύποπτος σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καθώς όλα όσα είναι γνωστά γίνονται μέσα από όσα δημοσιοποιεί η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός. «Μήπως υπάρχουν χειρότερα από όσα λέει ο κ. Χατζηδάκης, μέσα στο νομοσχέδιο», διερωτάται, καθώς αναφέρει ότι επιχειρείται νομοθέτηση… νομοθετημένων διατάξεων. «Όπως η ψηφιακή κάρτα η οποία είχε ψηφιστεί με νόμο της ΝΔ το 2011 και δεν εφαρμόστηκε, αν και οι εργαζόμενοι δεν είχαν κάποια αντίρρηση, επ’ αυτού. Το 2019 γίνεται και πάλι κυβέρνηση η ΝΔ αλλά δεν σπεύδει να εφαρμόσει το μέτρο. Ποιος είναι ο λόγος να νομοθετήσει κάτι ήδη νομοθετημένο», τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσπάθεια να πείσει ότι με το νομοσχέδιο στηρίζεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία πέφτει στο κενό, καθώς κυρίως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα γνωρίζουν πολύ καλά και τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει τις προθέσεις του εάν δεν υπάρχει η συνδικαλιστική κάλυψη. Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει πέρα το συνδικαλιστικό κίνημα να βγάλει από το κάδρο τη διαπραγματευτική ισχύ των σωματείων και να αφήσει τον εργαζόμενο μόνο του. «Μόνος του κανένας εργαζόμενος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ», σημείωσε.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την «εργασιακή ζούγκλα», καθώς ο εργαζόμενος χάνει κάθε δυνατότητα να υποστηρίξει τα δικαιώματά του. «Το 1886 πέθαναν κάποιοι άνθρωποι διεκδικώντας το οκτάωρο και πραγματικά το καταργεί και προσπαθεί να μας παρουσιάσει ότι είναι για το καλό», υπενθύμισε.

Ο ίδιος σχολίασε ότι η κατάργηση του οκταώρου γίνεται με έμμεσο τρόπο, ενώ ανέφερε πως το νομοσχέδιο θέτει ακόμα και πάνω από τις δικαστικές αποφάσεις τον εργοδότη, καθώς υπάρχει διάταξη, βάσει της οποίας, ο τελευταίος, ακόμα και μετά από απόφαση δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, καλύπτοντας, απλώς ως αποζημίωση το ύψος τριών μισθών… «Ο κ. Χατζηδάκης είχε την τύχη να μην εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα -ας μη δίνει μαθήματα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», είπε.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε έρευνα από το ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ, βάσει της οποίας, το 73% των εργαζομένων δήλωσε ρητώς ότι εάν δουλεύουν υπερωρία, θέλουν να την πληρώνονται, θεωρώντας ότι το «δείγμα» αποδεικνύει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τον υπουργό με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στα συνδικαλιστικά, ο κ. Στογιαννίδης, σημείωσε ότι «αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, το συνδικαλιστικό κίνημα» και κάλεσε την εργατική τάξη να συστρατευθεί γύρω από αυτό, καθώς «είναι λάθος να πιστεύει ότι η διάλυσή του μπορεί να είναι λύση», ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλάβουν δράση και να απομονώσουν όσους εκπροσώπους δεν προασπίζουν τα εργασιακά συμφέροντα.

Σχετικά με την ψηφοφορία εξ αποστάσεως, σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο καταργείται η μυστική και κατά συνείδηση, ψήφος, ενώ έκανε λόγο για «θέμα αντισυνταγματικότητας»… Υπεραμύνθηκε τη διάταξη του εργασιακού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, περί της πλειοψηφίας 50+1 για την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι «αλίμονο, εάν δε συμφωνεί η πλειοψηφία, για μια απεργιακή κινητοποίηση».

«Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κομβικό θέμα και το εργασιακό και το συνδικαλιστικό», τόνισε, σχολιάζοντας ότι μετά από την επιβολή μιας σειράς μνημονιακών διατάξεων που κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα, δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω κατάργηση…

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τα εργασιακά και στο ταμείο Ανάκαμψης, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση κονδυλίων από την Ε.Ε.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ενημέρωσε τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ότι δεν δεσμεύεται από την ένταξη των εργασιακών στο σχέδιο ανάκαμψης ‘Ελλάδα 2.0’ σε περίπτωση που αλλάξει κυβέρνηση.

«Το νομοσχέδιο απασχολεί σε μια περίοδο που έχουμε τη δέκατη αξιολόγηση και ήδη οι αξιολογητές είναι στη χώρα μας. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί αλλά δεν έχει καταφέρει να τα ολοκληρώσει», τόνισε.

Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι όπως είπε, τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες που φτάνουν στα 2 δις ευρώ «αν και έπρεπε να έχουν εξοφληθεί», ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις, έχουν φτάσει στις 400 χιλιάδες, όπως είπε. «Οι δανειστές ήρθαν και πιέζουν», σχολίασε, «όλη αυτή η προσπάθεια Χατζηδάκη να επικοινωνήσει το νομοσχέδιο είναι για να καλοπιάσει τους δανειστές», επισήμανε.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο, στην περίπτωση που αυτός ψηφιστεί και αυτό θα το θέσει, από τώρα, υπόψιν και των ευρωπαίων εταίρων, ο πρόεδρός μας», είπε ο κ. Στογιαννίδης.

Ακούστε τον κ. Γ. Στογιαννίδη.