Θ. Πέτσιος: Επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περίοδο πανδημίας του Covid-19

Στο σκοτάδι βρίσκεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός,  για ένα  χρόνο, λόγω πανδημίας του Covid-19 αλλά και της μη σωστής διαχείρισης της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να πληγούν βαθύτατα όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό.

Παράγοντες, διαιτητές, προπονητές και φυσικά οι αθλητές κάθε ηλικίας βιώνουν καθημερινά τις δυσκολίες και είναι αγανακτισμένοι από την έλλειψη προπονήσεων και αγωνιστικών δραστηριοτήτων.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός προσφέρει υγεία, χαρά, αυτοπειθαρχία, κοινωνικοποίηση, συνεργασία, αγωνιστικότητα σε όλους τους αθλούμενους και ειδικότερα στους νέους βοηθάει στην αρμονική ανάπτυξή τους. Αντίθετα η συνεχιζόμενη απραξία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Επιδίωξή μας είναι να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, για να ανοίξουν οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα που ρημάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να τελειώνει αυτή η κατάσταση και να επαναλειτουργήσουν τα σωματεία και τα γυμναστήρια που προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό και πολιτισμικό έργο.

Η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι στον χώρο του αθλητισμού δεν πρέπει να διακρίνονται μόνο από λόγια, αλλά  έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα, με προγραμματισμό αλλά  και με αίσθημα ευθύνης,  ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν με ασφάλεια την επιστροφή των ασκουμένων στους αγωνιστικούς  χώρους.

Να σταματήσει τώρα ο συνεχόμενος εγκλεισμός και να παρθούν άμεσα μέτρα  που θα διασφαλίζουν την προστασία όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αναδεικνύει ταλέντα τα οποία θα αποτελέσουν  στο μέλλον τη βάση του επαγγελματικού αθλητισμού και θα αναδείξουν τους αυριανούς πρωταθλητές.

Τα γυμναστήρια εκτός από την ενδυνάμωση της υγείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσφέρουν και θεραπευτική γυμναστική με ορθοσωματικές ασκήσεις για συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Εκτός από τα σχολαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας που πρέπει να εφαρμοστούν, προτείνουμε την άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των ερασιτεχνικών σωματείων. Τη βελτίωση και συντήρηση ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων. Εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο με rapid test. Ιατρική-ψυχολογική παρακολούθηση και βοήθεια στους αθλητές για το ξεκίνημά τους.

Θανάσης Πέτσιος