ΜΑΤ στο ΑΠΘ: Καταστολή και συλλήψεις φοιτητών ή όταν ο λαός ξεχνά τι σημαίνει δεξιά!

Δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ – 31 συλλήψεις, ενώ η φοιτητική πορεία συμπαράστασης κατέληξε στο Άγαλμα Βενιζέλου νωρίς το απόγευμα – Ο πρύτανης επικαλέστηκε παρεμπόδιση της… διδασκαλίας (εν μέσω τηλεπαίδευσης!) – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Τα πανεπιστήμια επί ΝΔ θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν.

-> Στον εισαγγελέα σήμερα οι 31 συλληφθέντες στο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11 π.μ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αφού εισέβαλαν στον χώρο διαμαρτυρίας των φοιτητών, προχώρησαν σε συλλήψεις μέσα στην Πρυτανεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΑΔΘ οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και ανέρχονται σε 31. Οι συλληφθέντες παραμένουν στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Όσο ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση καταστολής στο σημείο συγκεντρώθηκαν και καθηγητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν επίσης από τα ΜΑΤ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για λιποθυμία  μιας φοιτήτριας την ώρα που τη συλλάμβαναν τα ΜΑΤ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αναρτηθεί πληθώρα οπτικοακουστικού υλικού που μαρτυρά με ανατριχιαστικό τρόπο την ωμή αστυνομική βία που δέχτηκαν οι φοιτητές του ΑΠΘ. Στο βίντεο φαίνεται η άγρια επίθεση των αστυνομικών σε φοιτητή και η ρίψη χημικών σε όσους βρίσκονταν γύρω. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι οι αστυνομικοί προσπαθούν να σχηματίσουν αλυσίδα γύρω από τον φοιτητή για να μην φανεί τι ακριβώς συμβαίνει:

(Πηγή βίντεο: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης/Facebook)

Θεσσαλονίκη - απθ

(ΑΠΕ – ΜΠΕ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ)

Η στιγμή που οι αστυνομικοί προσαγάγουν μια φοιτήτρια με πατερίτσες εν μέσω διαμαρτυριών

Μαζική φοιτητική πορεία ενάντια στην αστυνομική καταστολή προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι φοιτητές προχώρησαν σε μαζική πορεία μέχρι το Άγαλμα Βενιζέλου πριν λίγη ώρα με βασικό αίτημα να αφεθούν ελέυθεροι οι φοιτητές που προσήχθησαν.

Συγκέντρωση στη ΓΑΔΘ

Μετά τη βίαιη αστυνομική καταστολή των φοιτητών στο προαύλιο του ΑΠΘ, ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (ΕΣΜΦΥΔ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ζητεί «την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ», καταγγέλλοντας «την εισαγγελική παρέμβαση που διατάχθηκε με εντολή του Πρύτανη του ΑΠΘ απέναντι στην σημερινή κινητοποίηση».

Βίντεο από την άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι φοιτητές

Ο πρύτανης επικαλέστηκε παρεμπόδιση της… διδασκαλίας (εν μέσω τηλεπαίδευσης!)

Η πρόθεση για κατάληψη στο κτίριο διοίκησης είχε γίνει γνωστή στο διαδίκτυο και ήδη, από χθες το βράδυ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου ενημέρωσε για τον σχεδιασμό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε ξανά με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.