Εστίαση : Παραδίδουν τα κλειδιά τους οι επαγγελματίες την Τετάρτη

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες των ανθρώπων της εστίασης για την εμβληματική κινητοποίηση της Τετάρτης στο Σύνταγμα, όταν και επαγγελματίες του κλάδου θα συμμετέχουν στη συλλογή κλειδιών των επιχειρήσεών τους για να παραδοθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης και να διαρκέσει ως τις 14.00.

Η παράδοση των κλειδιών θα συνοδευτεί από δηλώσεις «πρώην επαγγελματία εστίασης» που θα υπογράψουν όσοι καταθέσουν τα κλειδιά τους. Το υστερόγραφό της είναι εξαιρετικά εύγλωττο: «Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα».

Μετά την συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ο πρόεδρός της μαζί με 99 ακόμη επαγγελματίες σχεδιάζεται να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τα παραδώσουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο μαζί με σχετικό ψήφισμα, τις επόμενες ημέρες.

Την κινητοποίηση στηρίζει ευθέως και «σθεναρά» το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, χαρακτηρίζοντας «αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που δέχονται τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν από λουκέτα».

Κρίσιμο ρόλο στην απήχηση της κινητοποίησης κατά την προετοιμασία της είχε η οργή που προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ότι «όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την παίρνω. Την παραλαμβάνω εγώ. Γιατί όταν ακούω έναν άνθρωπο σήμερα οτι έχει ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο δεν πληρώνει ενοίκιο, δεν πληρώνει εργαζομένους, παίρνει επιστρεπτεα προκαταβολή και το κράτος του πληρώνει τα πάγια έξοδα, θεωρεί ότι είναι αδικημένος σε αυτή τη χώρα. Ο κακός συνδικαλισμός την ώρα της συμπεριφοράς δεν μου αρέσει».

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναγκάστηκαν να καλύψουν πρώτα τις αντιδράσεις και μετά τα δίκαια αιτήματα του κλάδου. Σήμερα η Καθημερινή γράφει αναλυτικά για το ότι η εστίαση έχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων με 54,3% στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020, ήδη δηλαδή πριν δηλαδή το δεύτερο lockdown, καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη άφησαν τους επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την καθίζηση τζίρου από τα μέτρα που η ίδια επέβαλε. Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, που επίσης επισημαίνει ότι η εστίαση μαζί με τον τουρισμό (με τον οποίο συνδέεται αλληλένδετα) έχει το ένα τρίτο των αναστολών δανείων, κάτι που αντίστοιχα ανατινάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών και θυμίζει περιόδους που οδήγησαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους από το Δημόσιο με μνημονιακά μέτρα.