Χ. Ζεϊμπέκ: Αναφορά στη Βουλή σχετικά με το αίτημα των φοροτεχνικών γραφείων της Περιφερειακής ενότητας Ξάνθης

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Αίτημα τροποποίησης χρονοδιαγραμμάτων και υποβολών δηλώσεων των λογιστικών γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης»

Ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καταθέτει αναφορά σχετικά με την επιστολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης (Ε.Φ.Ε.Ε.Ξ), με θέμα: «Αίτημα τροποποίησης χρονοδιαγραμμάτων και υποβολών δηλώσεων των λογιστικών γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης», στην οποία εκφράζει της ανάγκη επανακαθορισμού των προθεσμιών υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης ή αίτησης σε όλες τις πλατφόρμες ή φορείς, καθώς η τήρηση των προθεσμιών είναι αδύνατη ειδικά για τους Δήμους Ξάνθης και Μύκης που βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα. 

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 8 Απριλίου 2020

Ο καταθέτων Βουλευτής

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ 

 

Ακολουθεί η εν λόγω επιστολή

ΑΙΤΗΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ.ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ξάνθη 07/4/2020

ΘΕΜΑ:  ΑΙΤΗΜΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ  ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ 

Κύριοι ,

     Γνωρίζετε ότι δύο μεγάλοι Δήμοι  της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, βρίσκονται σε καραντίνα από τις 1 Απριλίου 2020. Ο Δήμος Μύκης, στην ορεινή περιοχή του Νομού και ο Μητροπολιτικός Δήμος της πόλης της Ξάνθης.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος λογιστών φοροτεχνικών είναι τεράστιο. Το 99% των λογιστικών γραφείων βρίσκονται στην πόλη της Ξάνθης, (Δήμος Ξάνθης), η οποία έχει  τεθεί σε καραντίνα. Τα περισσότερα γραφεία έχουμε αναστείλει τη λειτουργία μας, φοβούμενοι τις συνέπειες του Κορωνοϊού για τους εργαζόμενους υπαλλήλους μας, για τους πελάτες μας, για εμάς  τους ίδιους και τις οικογένειές μας.

Τα κρούσματα του Κορωνοϊού είναι πολλά, και έχουμε συνδημότες μας που απεβίωσαν από τον ιό.  

Οι λογιστές φοροτεχνικοί με υπεράνθρωπες προσπάθειες, με αίσθημα ευθύνης και με πολλή μελέτη,  προσπαθούν να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των νέων νομοθετημάτων και να ενημερώσουν υπεύθυνα, πελάτες-επιχειρήσεις και πελάτες-ιδιώτες για τα νέα μέτρα και τις ΠΝΠ, έτσι ώστε  να στηρίξουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης και της κοινωνίας στις δύσκολες αυτές μέρες.

Η επικοινωνία γίνεται χωρίς φυσική παρουσία, αποκλειστικά με email, διαδικτυακά και τηλεφωνικά. Δεν υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης παραστατικών στα γραφεία μας, λόγω της καραντίνας και ως εκ τούτου δεν έχουμε εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της κάθε επιχείρησης. Άλλωστε και τα έγγραφα πρέπει να απολυμανθούν.

 Όπως γνωρίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό είναι επιχειρήσεις πολύ μικρών και μικρών οντοτήτων που έχουν εξωτερικούς συνεργάτες λογιστές.  Αδυνατούμε να παραλάβουμε στοιχεία, να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τα Υπουργεία και να είμαστε συνεπείς στις ημερομηνίες που έχουν τεθεί, γιατί όπως καταλαβαίνετε όλα υλοποιούνται από εμάς τους λογιστές φοροτεχνικούς.

Επειδή αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και επειδή θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την Πολιτεία για τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα, λόγω του ιού, ζητούμε να επανακαθοριστούν οι προθεσμίες υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης ή αίτησης, είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στην ΕΡΓΑΝΗ, είτε στο MINAGRIC, είτε και σε οποιονδήποτε άλλη πλατφόρμα ή άλλο φορέα (Δημόσιο και μη). 

Είναι ο μόνος τρόπος  για να μην υπάρξει μια υγειονομική βόμβα στην περιοχή μας και σε αντίστοιχες άλλες περιοχές  που ήδη πλήττονται και βρίσκονται σε καραντίνα. 

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος            Μπατζακίδου Ειρήνη                     Ο Αντιπρόεδρος Μέκακας Μαυρουδής

Ο Γ.Γραμματέας    Σαββίδης Βασίλειος                           Ο Ταμίας  Γρηγόρη Παντελής

Το Μέλος               Παγωνάκης Δημήτριος                   Το μέλος Λυμπερίδης Σωτήριος